Áteresztő bél szindróma

Áteresztő bél szindróma

Áteresztő bél szindróma

„Áteresztő bél” – „szivárgó bél” – „lyukas bél” – „leaky gut” neveken is ismert kórkép


Mindenekelőtt ismerjük meg bélrendszerünk természetes védelmi vonalait!

A beleknek egyrészt kellőképpen átjárhatónak kell lenniük ahhoz, hogy a tápanyagok és folyadékok felszívódhassanak rajtuk keresztül, ugyanakkor védelmi mechanizmusra is szükségük van, mely visszatartja a káros anyagokat, a kórokozókat. A tápanyagok a külvilágból származnak, azaz naponta számos mikroorganizmust, vegyi- és méreganyagot nyelünk le étellel, itallal melyek a bélrendszeren áthaladva kerülnek a szervezetbe. Fontos feladat továbbá, hogy csak az értékes tápanyagok szívódjanak fel, ehhez viszont egy speciális gátra van szükség. A bélben ezt a mindössze egyetlen rétegből álló, specializálódott hámsejt (epitel) látja el.Bélhámsejtjeink és az általuk termelt anyagok egy gátat (barriert) képeznek szervezetünk és a külvilág (elfogyasztott ételek, italok) elemei között, amely valójában nem egy áttörhetetlen záróréteg.

Kóros állapotokban ez a gát sérül, ezzel szabad átjárást biztosítva baktériumoknak, toxinoknak, emésztetlen vagy részben emésztett táplálékoknak a bél üregéből a véráramba.
Ezt az állapotot nevezzük áteresztő bél szindrómának.


Kialakulásának okai

A bél áteresztőképességét számos tényező befolyásolhatja: a táplálékkal elfogyasztott vegyületek – tartósítószerek, ízfokozók, alkohol fogyasztás, gyógyszerek, (antibiotikumok, fájdalomcsillapítók, szteroidok, savlekötők, stb.) dohányzás, stressz, mozgáshiányos életmód, diszbiózis.

A véráramba kerülő idegen anyagok helyi és általános immunválaszt is kiválthatnak. Az áteresztő bél számos súlyos betegség hátterében állhat vagy az állapot romlásában szerepet játszhat:

  • gyulladásos bélbetegség,
  • fejfájás – migrén,
  • irritábilis bél szindróma,
  • artritisz – ízületi gyulladások,
  • szklerózis multiplex,
  • autizmus,
  • asztma,
  • atópiás dermatitisz


Tünetek

Az ételintoleranciával összefüggő tünetek jelentkezhetnek, mint a krónikus fejfájás, ízületi fájdalmak, székrekedés, hasmenés, puffadás, pajzsmirigy problémák, állandó kimerültség, szorongás, depresszió stb.


További részletek és megrendelés  


Vissza az ajánlott vizsgálatainkhoz