Vércsoport-meghatározás (AB0, Rh) és ellenanyagszűrés

16 300 Ft

Vércsoport-meghatározás (AB0, Rh) és ellenanyagszűrés


A vércsoportok a vörösvérsejtek felszínén elhelyezkedő molekulák, ezeket vércsoport-antigéneknek hívjuk. A vércsoportok öröklődő tulajdonságok.

A vércsoportokat a vércsoport-ellenanyagokkal (antitestekkel) mutatjuk ki. Míg az antigének a vörösvérsejtek felszínén találhatók, ellenanyagaik a vérplazmában (vérsavóban) mutathatók ki.

A vércsoportokat ú.n. vércsoport-rendszerekbe csoportosítják.

A két legfontosabb vércsoport-rendszer az ABO és az Rh rendszer.

A vércsoport-hovatartozás egyik legfontosabb szerepe vérátömlesztésnél (transzfúzió) van. Ha a vért kapó személy (recipiens) savója/plazmája ellenanyagot tartalmaz a véradó (donor) valamely antigénjével szemben, akkor a beteg transzfúziós szövődményt szenvedhet. Ez a szövődmény egy betegségi állapot, mely súlyos esetben halálhoz is lehet. A vérátömlesztés szempontjából az ABO rendszernek van a legnagyobb jelentősége.

A vérátömlesztésben játszott szerepük mellett a vércsoportoknak a terhesség során is komoly jelentőségük lehet. Ha az anya vörösvérsejtjei nem hordoznak egy bizonyos antigént, amely viszont, az apától öröklötten, jelen van a magzati sejteken, az anya immunrendszere ellenanyagot termelhet a gyerek vörösvérsejtjeivel szemben. Az ennek következtében létrejött újszülöttkori hemolítikus betegség különböző súlyosságú lehet. Újszülöttkori hemolítikus betegséget leggyakrabban az Rh rendszer antigénjei/antitestjei okozzák. Az Rh rendszeren belül az ú.n. D antigénnek van a legnagyobb jelentősége. Az Rh negatív (D negatív) anyák Rh pozitív (D pozitív) gyermekeinél a legvalószínűbb, hogy az anyai antitestek megbetegíthetik a magzatot. Az 1970-es évek óta van lehetőség a D negatív anyák megvédésére az immunizálódástól.

Az ABO és Rh rendszeren kívül is vannak más vércsoport-rendszerek. Ezeknek az antigénjei/antitestjei is képesek transzfúziós szövődményt, illetve újszülöttkori hemolítikus betegséget okozni. Ilyenek sokkal ritkábban fordulnak elő, mint az ABO és Rh vércsoport-rendszerek esetében.


Vércsoport- és ellenanyagvizsgálat

Műtét előtt álló személyeknél és terhes nőknél szokták kezelőorvosaik kérni a vércsoport-vizsgálatot.

Mivel a vércsoport-antigének öröklött tulajdonságok, az élet során nem változnak, azt hihetnénk, az élet során elég azt egyszer meghatározni. Az ismételt vizsgálatok nem is arra irányulnak, változott-e valakinek a vércsoportja az előző vizsgálat óta, hanem arra, hogy nem termelődött-e ez idő alatt antitestje. Amíg a vércsoport állandó tulajdonság, az antitestek megjelenése egy folyamat. Új ellenanyagot egy előző transzfúzió, vagy egy előző, illetve fennálló terhesség válthat ki.

A vércsoport-antigéneket vércsoport-antitestekkel mutatjuk ki. Régebben a meghatározó ellenanyagokat emberek savójából készítették, ma mesterségesen előállított, ú.n. monoklonális antitestekkel dolgozunk.

Laboratóriumunkban minden vércsoport-vizsgálatra küldött vérmintából elvégezzük az ABO- és Rh(D) meghatározást – ez ismert vércsoportú egyénnél a személyazonosság igazolására is szolgál, valamint az ellenanyagvizsgálatot. Terheseknél a terhesség során kétszer-háromszor végzünk ilyen tesztet, mert a terhesség fennállása alatt is előfordulhat, hogy újonnan kialakul egy vagy több antitest.

A betegek és terhesek között a szövődményt, illetve újszülöttkori hemolítikus betegséget okozni képes ellenanyagok előfordulási gyakorisága 1-2% körül van. Sokszor transzfundált betegeknél és/vagy többszöri terhességen átesett nőknél a gyakoriság magasabb lehet.

Ha laboratóriumunkban váratlan antitestet mutatunk ki, akkor a beteget/terhest az Országos Vérellátó Szolgálat megfelelő szaklaboratóriumába irányítjuk, ahol az ellenanyagot kivizsgálják és eldöntik, a beteget milyen vérrel kell szükség esetén transzfundálni; illetve hogyan kell a baba születésére felkészülni.

Igen ritkán előfordul, hogy az ABO- és D-meghatározásnál is olyan probléma merül fel, amelynek a megoldására laboratóriumunkban nincs lehetőség, ilyenkor is az OVSZ-be irányítjuk a vizsgálandó személyt.


A vizsgálathoz EDTA-s vér szükséges.

Sürgős esetben - külön jelzéssel - a vizsgálat 1 munkanapon belül készül el.

A sürgősségi felár itt tekinthető meg.

A szükséges kérőlap a honlapunkról letölthető.


A vizsgálat ára: 16 300 Ft

Eredmény kiadás: 3 munkanap