Vas (Fe)

250 Ft

Vas (Fe)

Vas (szérumvas)

 

Klinikai jelentőség

A vas az emberi szervezetben nélkülözhetetlen nyomelem. A felnőtt szervezet teljes vastartalma kb. 4 g, aminek nagy részét (75%) a vörösvérsejt hemoglobinja tartalmazza, ezáltal lehetővé válik az oxigén molekula szállítása a különböző szervekhez, sejtekhez. Ezen kívül vas található még a szervezet különböző raktáraiban (máj, lép, csontvelő), valamint más fehérjemolekulákhoz kötve (mioglobin, hemproteinek). A vérben (plazmában) jelen lévő vas (az összvastartalom mintegy 0,1%-a) egy szállító fehérjéhez, transzferrinhez kötve található, míg a szövetekben ferritinhez kötődik.
A felnőtt szervezet napi vasigénye kb. 1 mg, a leváló bélhám- és bőrsejtek miatt, a fogamzóképes nők esetében a menstruációs vérzés következtében ez az igény 3 mg-ra nő. Normál esetben a növényi- és állati eredetű táplálékból kb. 1/3 felszívódási arányban pótolható a napi vasszükséglet. A megfelelő C-vitamin ellátottság jelentős a vas redukált formában történő felszívódásában, ugyanakkor az oxalátok, foszfátok és bizonyos gabonafélékben lévő savak (fitinsav) csökkentik a felszívódást a bélben.

Vashiány okai: elégtelen táplálkozás; pl. vegetarianizmus, fokozott felhasználás pl. gyermekkor, terhesség, szoptatás; felszívódási zavarok, különböző eredetű vérzések (erős menses, gastrointestinalis vérzés); gyulladások, tumorok.

Vashiány következményei: anémia, amelynek jellemzői sápadt bőrszín, csökkent fizikai és szellemi teljesítőképesség, szájzug berepedése, óraüvegszerűen visszahajló körmök, fokozott hajlam ólommérgezésre.

Vasmérgezés, túladagolás: a túlzott vasbevitel vaslerakódást (hemosiderosis) és szövetkárosodást (fibrosis) okozhat különböző szervekben, míg vasmérgezés esetén hányással, hasmenéssel járó súlyos tünetek léphetnek fel. A vas túlzott felszívása következtében létrejövő hemochromatózisban is a vaslerakódás az oka a különböző szervkárosodásoknak: máj, tüdő, hasnyálmirigy, szív, ízületek stb.

 

Laboratóriumi módszer:

Spektrofotometria

 

Eredmények értelmezése

Önmagában a szérumvas nem hordoz kellő diagnosztikai értékű információt a vasháztartás megítélése szempontjából, célszerű azt, a következő vizsgálatokkal kiegészíteni: transferrin, ferritin, szolubilis transzferrin receptor.

Vashiányos anémia esetén a szérumvas, ferritin koncentrációja csökken, a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptoré emelkedik.
Krónikus betegségben kialakuló anémia esetén a szérumvas koncentrációja csökken, a transzferrin és ferritin koncentrációja emelkedik, szolubilis transzferrin receptoré normál.
Hemochromatózis: a szérumvas és ferritin koncentrációja emelkedik, míg a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptor koncentrációja csökken.

 

Preanalitikai információk

A vizsgálat előtt a szájon át történő vaspótlás legalább 2 hetes kihagyása javasolt.

 

 

Irodalom

William J. Marshall: Klinikai kémia 340-341 old.
Szabó Antal, Vásárhelyi Barna: Bevezetés a laboratóriumi medicinába 80-81 old.
Székely Miklós: Kórélettani alapok 464-465 old.

A vizsgálat ára: 250 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap