Toxocara antitest (IgG)

9 410 Ft

Toxocara antitest (IgG)

Élettani, kórélettani háttér:

Toxocara canis (kutya fonálféreg) a kutya vékonybelében élősködik. Az ivarérett nőstények petéi a kutya székletével kerülnek a szabadba. Itt tovább fejlődnek, és fertőzőképes lárvákká alakulnak. Ezeket a lárvákat tartalmazó petékkel fertőződhet véletlenszerűen az ember, ha földdel szennyezett, mosatlan zöldségeket, illetve gyümölcsöket fogyaszt. A gyerekeknél a fertőződés gyakori módja lehet a föld-evés. Féregfertőzött kutyákkal való közvetlen érintkezés következtében is létrejöhet a fertőződés. Emberben a lenyelt petékből a vékonybélben kiszabadulnak a lárvák, melyek a keringéssel eljuthatnak különböző szervekbe, ahol különféle súlyosságú tüneteket okozhatnak. Az immunrendszer megállítja vándorlásukat, ún. granulómás elváltozásokat hoz létre a lárvák körül, melyekben a lárvák nyugvó állapotban vannak, majd elpusztulnak. Az emberekben a lárvák nem fejlődnek tovább ivarérett féreggé, így nem szaporodnak bennük, ezért nincs emberről emberre történő fertőződés.

 

Klinikai jelentőség

Toxocara canis okozta betegséget toxocarosisnak, régebbi nevén toxocariasisnak nevezik. Klinikailag a betegség három formáját szokták elkülöníteni. Az egyik a belső szervi toxocarosis (másnéven: zsigeri vándorló lárva visceralis larva migrans, VLM). Ez a megjelenési forma leggyakrabban a kisgyermekekben alakul ki. Változatos, nem specifikus tünetekkel járó kórkép, mely gyakran tünetmentes. Leggyakrabban érintett szerv a tüdő és a máj. Általános tünetei a láz illetve a vérképben az eozinofil granulocyták megnövekedett száma. Májérintettség esetén hasi és májtáji fájdalom, máj-illetve lépmegnagyobbodás alakulhat ki. Tüdőérintettség esetén jellemző tünet a köhögés és a sípoló légzés. Légzési elégtelenség csak ritkán alakul ki. Néha okozhat szívizomgyulladást, illetve agyvelőgyulladást.

A másik megjelenési formája a szemet érintő toxocarosis (másnéven: okuláris vándorló lárva, ocularis larva migrans, OLM). Általában az egyik szemet érinti. A szem különböző részeinek (pl. üvegtest, látóideg, ideghártya, érhártya, szemcsarnok) gyulladásához vezethet. Jellemző tünete a szem fájdalma és feszülő érzése, valamint a szem körüli kötőszövet vizesedése. Az esetek többségében a kialakult látáskárosodás maradandó.

A harmadik, és egyben leggyakoribb megjelenési formája a rejtett toxocarosis. Ez tünetmentes vagy enyhe tünetekkel lezajló, nem szervspecifikus kórkép. Gyakori tünetek a fáradékonyság, gyengeség, fejfájás, alvászavar, étvágytalanság, köhögés, hasi fájdalom.

Igazoltan féregfertőzött kutyával való érintkezés után, láz és eozinofília esetén érdemes elvégeztetni a vizsgálatot.

 

Laboratóriumi módszer

A SYNLAB Hungary Kft. laboratóriumaiban a Toxocara canis specifikus IgG ellenanyagok kimutatása vérmintából ELISA módszerrel történik.

Máshol elérhető lehet a májból vett biopsziás minták immunhisztokémiai vizsgálata is.

 

Eredmények értelmezése

A Toxocara-specifikus antitestek megjelenéséig több mint 2 hétre van szükség. Ezt az időszakot nevezzük szerológiai ablakperiódusnak. Negatív eredmény esetén, amennyiben a lehetséges fertőződés óta több mint 2 hét telt el, a Toxocara-fertőződés nem valószínű. Korai (2 héten belüli) expozíció esetén az ablakperiódus miatt ismételt mintavétel javasolt.

Megfelelő klinikai tünetek esetén a pozitív szerológiai eredmény megerősítheti a diagnózist.

3 hetes időközzel vett savópár vizsgálata során mért szignifikáns ellenanyagszint-emelkedés valószínűsítheti a friss fertőzést.

 

Preanalitikai információk

  • Minta típusa: savó, natív vér
  • Mintavétel módja: vénapunkció, nem szükséges éhgyomorra.
  • Minta tárolása: savó tárolható + 4°C-on pár napig, hosszabb tárolás esetén -20 °C-on

 

Irodalmi hivatkozások:

http://www.oek.hu/oek.web?nid=313&pid=1

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2542594/?page=1

http://www.scielo.br/pdf/rimtsp/v44n4/a06v44n4.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC153144/

Manual of Clinical Microbiology, 11th edition

A vizsgálat ára: 9 410 Ft

Eredmény kiadás: 5-8 munkanap