Táplálékintolerancia vizsgálatok (108 tápanyag)

42 500 Ft

Táplálékintolerancia vizsgálatok (108 tápanyag)


108-as táplálékintolerancia panel

A táplálékintolerancia lassan már Európában is népbetegségnek számít, hiszen az emberek több mint 40%-ának a mindennapjait keseríti meg.

A betegség oka a bél falának megváltozott, zavart felszívó funkciója. Károsodott permeabilitás (áteresztő képesség) esetén ugyanis részlegesen lebomlott táplálékmolekulák is a keringésbe jutnak, az aktiválódó immunrendszer által termelt IgG típusú ellenanyagok pedig változatos tünetek megjelenéséhez vezetnek.

A fokozott permeabilitás (leaky-gut szindróma, áteresztő bél szindróma) kialakulásában több tényező is szerepet játszhat:

  • bélflóra megváltozása
  • hyperaciditás, egyoldalú táplálkozás
  • gyógyszeres kezelés
  • fertőzések, tartósítószerekalkohol
  • nikotin
  • stressz, stb.

A kialakult immunválasz gyulladást indukál, mely krónikussá válhat, az egész szervezetben tüneteket okozva, nem csak a gyomor-bélrendszerben.


A leggyakoribb tünetek:

  • hasmenés
  • székrekedés
  • puffadás
  • hányinger
  • gyomorpanaszok
  • irritábilis colon
  • migrén
  • asztma
  • ízületi rendellenességek
  • koncentrációhiány
  • bőrbetegségek
  • súlyproblémák (túlsúly, kóros soványság)

A betegség felismerését nehézzé teszi, hogy a tünetek sokszor az étkezés után csak órákkal, vagy napokkal később jelentkeznek, így a panasz és a táplálék összekapcsolása nem mindig egyértelmű.

A tünetek enyhítésére egy meghatározott időre eliminációs diéta javasolható azon élelmiszerek kizárásával, amelyekre magas IgG értékeket mértek.

A diéta összeállításában dietetikus segít a táplálkozási hiányállapotok elkerülése érdekében.

Javasolt a bélflóra helyreállítása is.


108-as táplálékintolerancia panel összetétele

Árpa, cseresznye, brokkoli, mandula, gliadinglutén, szőlő (fehérkék), sárgarépa, kesudió, zab, kivi, zeller, kakaóbab, rozs, citrom, chili, mogyoró, tönköly, nektarin, uborka, földimogyoró, búza, narancs, torma, pisztácia, hajdina, ananász, póréhagyma, szezámmag, lenmag, eper, olajbogyó, napraforgómag, kukorica, görögdinnye, hagyma, dió, köles, körte, burgonya, kókusz, rizs, szilva, vöröskáposzta, gomba mix 1, marhahús, grapefruit, paradicsom, gomba mix 2, csirke, őszibarack, fehér répa, folyami rák, bárány, datolya, cukkini, lazac, sertés, bazsalikom, articsóka, tonhal, pulyka, bors (feketefehér), spárga, kagyló, tehéntej, fahéj, spenót, garnálarák, tojássárgája, fokhagyma, zöldbab, szardella, tojásfehérje, mustármag, borsó, kardhal, kecskesajt, szerecsendió, szójabab, pisztráng, kecsketej, oregánó, lencse, nyelvhal, juhtejt, petrezselyem, fehérbab, tőkehal, juhsajt, borsmenta, saláta, sörélesztő, joghurt, mák, madársaláta, sütőélesztő, padlizsán, rozmaring, alma, méz, cékla, kakukkfű, sárgabarack, kávé, kaliforniai paprika, vanília, banán, fekete tea


A vizsgálat ára: 42 500 Ft

Eredmény kiadás: 9 munkanap