Széklet flóra status (magyar lelettel)

61 000 Ft

Széklet flóra status (magyar lelettel)


A vizsgálat ára: 61 000 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap

Információ a laboratóriumi vizsgálatról:

A humán microbiom/microbiota fogalma az elmúlt 10 évben került a figyelem középpontjába, korábban a rajtunk/bennünk élő vírusokat, baktériumokat, archeakat, gombákat, parazitákat a normál flóra tagjaként emlegettük és a funkciójukkal keveset foglalkoztunk.

A molekuláris biológia és a bioinformatika fejlődése lehetővé tette a nem tenyészthető baktériumok kimutatását, a szervezetben betöltött szerepük összevetését a különböző kórképekben. Számos bizonyíték van arra vonatkozólag, hogy a mikroflórának nem passzív kapcsolata van a gazdaszervezettel, hanem közvetve vagy közvetlenül hozzájárul a szervezet normális fejlődéséhez, az anyagcsere folyamatok működéséhez, valamint a védelmi rendszerünk aktivitásához.

Egy felnőtt ember szervezetében nagyságrendekkel több mikróba sejt él, mint a saját testi sejtjeink száma, amelyek, mint egy kémiai üzem enzimjeikkel, anyagcsere termékeikkel (vitaminok, rövid láncú zsírsavak stb) hozzájárulnak a normál működésünkhöz.

A széklet flóra státusz vizsgálat során 10 aerob, 3-4 anaerob és néhány sarjadzó- és fonalas gomba számszerű jelenlétét vizsgáljuk PCR-módszerrel. A friss mintát hűtve tárolva (stabilitás 2-3 nap 4 °C-on), az éppen aktuális kópiaszámot tudjuk így meghatározni a legnagyobb számban előforduló baktériumok, gombák tekintetében. Felvilágosítást kapunk a pathogén baktériumok jelenlétéről is. A lelet a számszerű eredmény mellett tartalmazza a referenciatartományt, valamint a hiányzó baktériumcsoportok szerepét az interpretáció részletesen ismerteti. A lelet végén a táplálkozásra vonatkozó tanácsok találhatók.

A vizsgálat elvégzését olyan pácienseknek javasoljuk, akiket a hagyományos protokoll szerint már kivizsgáltak és a panaszaikat indokló elváltozást nem sikerült kimutatni (IBSZ, táplálékintolerancia). A mikróbák – első sorban a vastagbélben – elfoglalják a rendelkezésre álló teret, kihasználják a rendelkezésre álló táplálék forrást és nagyban képesek alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez, így a milliő apró változásaira is érzékenyen reagálnak, legyen az antibiotikum-fogyasztás, hőmérsékletváltozás (láz), de a „nyugati típusú életmód” következtében beálló változások (mozgásszegény életmód, rostszegény táplálkozás stb).

A microbiom szervezetben betöltött szerepe a teljesség igénye nélkül:

  • a kolonizásiós rezisztencia fenntartása ( a bélflóra védő szerepe a kórokozó baktériumokkal szemben
  • a bél nyálkahártyájának fizikai védelme
  • immunrendszer stimulálása
  • mediátorok termelése (baktériumok szaporodását szabályzó anyagok, idegi mediátorok stb.)
  • vitaminok, kofaktorok termelése
  • emészthetetlen tápanyagok, növényi mérgek lebontása
  • energiatermelés
  • rövig láncú zsírsavak termelése stb.