PSA (Prosztata Specifikus Antigén) (Totál PSA)

4 100 Ft

PSA (Prosztata Specifikus Antigén) (Totál PSA)


Élettani, kórélettani háttér

A PSA (prosztata specifikus antigén) az egyik legígéretesebb szervspecifikus tumormarker. 

A prosztatarák a férfiak körében az egyik leggyakoribb rákfajta, amely a prosztata eltávolításával gyógyítható, amennyiben korán felismerik. A PSA egy glikoprotein, funkcionálisan egy a kallikrein családba tartozó szerin-proteáz. Kizárólag a prosztata acinusaiban és kivezető csöveiben található hámsejtek termelik. A szeminális alvadék feloldásában játszik szerepet. A PSA a vérben szabadon (freePSA), illetve komplex formájában fordul elő. A PSA nagy része komplexet képez a proteáz gátló alfa-anti-chymotrypsinnel (ACT) vagy az alfa-macroglobulinnal (AMG). A PSA kisebb része kering szabadon a vérben.

A total PSA meghatározásánál a szérumban található szabad PSA-t és a PSA ACT-vel képzett komplexét mérjük. A PSA-AMG komlex nem immunoreaktív, ezért ezzel a módszerrel nem mérhető. A PHI (prostate health index) a totál PSA és szabad PSA eredményeiből képzett index, amellyel jobban megbecsülhető a prosztatarák kockázata és a biopszia szükségessége. 

A pro-PSA csoport vizsgálattal könnyebben el lehet különíteni a rosszindulatú prosztata elváltozásokat azoktól, melyek nem rákos eredetűek.


Klinikai jelentőség

A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és a kiújulásának monitorozására. 45 évnél idősebb férfiak esetében évente ajánlott a PSA-érték ellenőrzése. 


Laboratóriumi módszer

Két kötőhelyes szendvics immunteszt.


Eredmények értelmezése

A PSA a prosztata szövetre specifikus, nem a prosztatarákra. A PSA általában nem mérhető egészséges nőkben és olyan férfiakban, akiknek nincs prosztataszövetük. A PSA emelkedett lehet prosztatagyulladás, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és rosszindulatú prosztatadaganat esetében is. A szabad PSA: összes PSA arány normális esetben > 25 %, prosztatarák esetén < 25%. Alacsony phi értékekhez a rák alacsony kockázata tartozik, míg a magasabb értékekhez magasabb kockázat.
A prosztatarák diagnózisához prosztatabiopszia szükséges. 


Preanalitikai információk

A PSA vizsgálatokhoz szükséges vérmintát az urulógiai vizsgálatok (rektális prosztatavizsgálat, prosztatamasszázs, biopszia) előtt kell levenni, mert ezek a vizsgálatok emelkedett értékeket okozhatnak. 

A laboratóriumi vizsgálathoz nem szükséges éhgyomri vérvétel. A vérvétel szérumos (sárga kupakos) csőbe történik.


Forrás:
Tietz, Fundamentals of Clinical Chemistry 344-347


A vizsgálat ára: 4 100 Ft

Eredmény kiadás: 1-3 munkanap