Listeria monocytogenes szűrés székletből

17 600 Ft

Listeria monocytogenes szűrés székletből

A vizsgálat KIZÁRÓLAG TÉRÍTÉS ELLENÉBEN kérhető, közfinanszírozottan nem.

Mintatárolás: a minta mihamarabb kerüljön be a laboratóriumba, ha tárolás szükséges, akkor a feldolgozásig 4°C-on maximum 48 óráig lehetséges.

A listeriosis klinikai jelentősége, kimutatása

 

A listeriosis a Listeria monocytogenes baktérium által okozott megbetegedés. A baktérium a természetben széles körben elterjedt, a talajban a vegetáción a természetes vizekben de az állati és emberi mikroflórában is megtalálható. A megbetegedést leggyakrabban az állati eredetű élelmiszerek valamint a szennyezett, nem kellően megmosott nyers növények okozzák. A fertőzés általában tünetmentes, vagy enyhe/közép súlyos gyomorrontáshoz hasonló tüneteket okoz.

 

A veszélyeztetettek elsősorban:

  • azok, akiknek le van gyengülve a szervezetük (például valamilyen betegség miatt)
  • a csecsemők, akiknek még fejletlen vagy kevésbé ellenálló az immunrendszere
  • a várandós nők (spontán vetélést, halvaszülést is okozhat, de megfertőzheti a méhet és a méhnyakat is)
  • a hetvenévesnél idősebb korosztály.

 

A csökkent immunitású állapotok hajlamosítanak a megbetegedésre, ami súlyos esetben agyhártyagyulladást, agytályogot, szepszist, endocarditist, a terhesség megszakadását illetve súlyos újszülöttkori fertőzést okozhat.

A jó immunrendszerrel rendelkező emberek – csakúgy, mint az állatok – tünetmentes hordozói lehetnek a baktériumnak, anélkül, hogy erről bármi fogalmuk is lenne.

 

Mikrobiológiai vizsgálatokkal lehet megállapítani a fertőzés tényét – például a vér vagy az agy-gerincvelői folyadék bakteriológiai tenyésztése és mikroszkópos elemzése útján.

Listeria monocytogenes baktérium szűrését el lehet végezni, a szűrésre alkalmas mintatípus: széklet- vagy hüvelyminta.

 

Kik kérhetik? Szűrővizsgálatot tünetek nélkül lehet kérni azoknak, akik kíváncsiak arra, hogy hordozzák-e a baktériumot. A baktérium jelenléte önmagában nem jelent megbetegedést. Akiknél fontos információ lehet maga a hordozás is: a gyermeket váró kismamák. Ha a szűrés kimutatja a baktérium jelenlétét, akkor javasolt orvoshoz fordulni – a további tennivalókat a szakember fogja meghatározni.

Tünetek esetén a klinikus orvoshoz kell menni, aki a speciális mintavételezést elvégzi, ha ez szükséges!

 

Mikorra várható eredmény? 10 munkanapon belül.

A vizsgálat ára: 17 600 Ft

Eredmény kiadás: 10 munkanap