Levegő tisztasági vizsgálatok szedimentációs módszerrel mintánként

8 250 Ft

Levegő tisztasági vizsgálatok szedimentációs módszerrel mintánként

Eredménykiadás: 2-5 munkanap

Általános információk a vizsgálatról:
A klíma– és szellőző berendezések kiemelt szerepet játszhatnak a biológiai hatású anyagok okozta mikrobiális fertőzések átvitelében. A különböző, ún. tiszta terekben, betegellátó intézmények egyes helyiségeiben csíraszegény és patogén mikroorganizmusoktól lehetőleg mentes levegőt kell biztosítani.
Mikor javasolt a vizsgálat végzése?
A steril orvosi eszközöket előállító üzemek ún. tiszta tereiben, egészségügyi intézmények különféle rendeltetésű zárt tereiben (műtők, intenzív őrzők, laminár boxok, egyéb helyiségek)
• Új légtechnikai berendezések beszerelése után
• Légtechnikai berendezések időszakos klíma fertőtlenítése után
• Rutin vizsgálatok nem megfelelő eredménye után ismételten
• Légtechnikai berendezések meghibásodása, karbantartása után
Vizsgálati módszer:
A levegő mikrobiális (baktérium és/vagy gombás /élesztő vagy penészgomba/) szennyezettségének vizsgálata tenyésztéssel, kvalitatív és kvantitatív meghatározással. Ezzel a módszerrel a vizsgált levegő mennyisége nem meghatározható, elsősorban a gyorsan kiülepedő szemcsékhez (por, aeroszol stb.) tapadt mikroorganizmusok mutathatók ki.
A mintavételezés menete:
• A megrendelő írásban megrendeli az elvégzendő vizsgálatot.
• A mintavételi pontokat és a minták számát az ellenőrizni kívánt helyiségek ismeretében határozza meg a laboratórium.
• Mintavétel módja: táptalaj lemezeket helyeznek ki nyitott tetővel. Expozíciós idő tiszta terek (pl. műtők) vizsgálatakor egy óra, más esetekben (kórtermek, vizsgálók) 10-15 perc.
• mintatárolás és szállítás: A mintavételt követően a mintát a lehető legrövidebb időn belül, megfelelő körülmények között – szobahőmérsékleten, hűtés nélkül, biztonságos táskában – a laboratóriumba kell juttatni vizsgálatra.
A vizsgálat klinikai jelentősége:
A levegő mikrobiológiai vizsgálatok eredményeit az MSZ –03-190-87 számú „Egészségügyi intézmények mesterséges levegőellátása” című szabvány és az ún. tiszta terek levegő-minőségi követelményeit szabályozó európai GMP (Good Manufacturing Practice) szerint kell értékelni.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A vizsgálat ára: 8 250 Ft

Eredmény kiadás: 2-5 munkanap