Koleszterin

250 Ft

Koleszterin

Koleszterin

 

Élettani, kórélettani háttér:

A koleszterin egy szteránvázas molekula, amely a szervezet anyagcsere folyamataiba több úton keresztül is bekapcsolódik. A koleszterin részt vesz a sejtmembránok felépítésében, a szteroid hormonok, a D3-vitamin, valamint az epesavak szintézisében. A koleszterin nagy része a májban és a bélnyálkahártyában szintetizálódik, más része a táplálékkal jut a szervezetbe.

 

Klinikai jelentőség:

A koleszterin a többi lipid paraméterrel együtt (HDL-koleszrein, LDL-koleszterin, triglicerid) képet ad a lipidanyagcseréről és annak zavarairól, valamint a szív- és érrendszeri betegségek lehetséges kialakulásának kockázatáról.

 

Laboratóriumi módszer:

Spektrofotometria

 

Eredmények értelmezése:

A lipid anyagcserét befolyásolhatja az életvitel, a máj működése, a hormonrendszer és genetikai tényezők is. A koleszterin értéke függ a nemtől és a kortól, de a testsúlytól, az étrendtől és a fizikai aktivitástól is.
Emelkedett lehet a koleszterin értéke cukorbetegség, elhízás, pajzsmirigy alulműködés, primer biliáris cirrózis esetén, bizonyos veleszületett anyagcserezavarokban és a pajzsmirigy túlműködés esetén pedig csökkenhet.
A koleszterin vizsgálata önmagában kevéssé alkalmas a szív- és érrendszer betegségeinek előrejelzésében. Ilyen célból érdemes a többi lipid paraméterrel együtt elvégezni a vizsgálatot.

 

Preanalitikai információk:

A laboratóriumi vizsgálathoz nem szükséges éhgyomri vérvétel. A vérvétel szérumos (sárga kupakos) csőbe történik.

 

 

Forrás:
www.labtestonline.org

A vizsgálat ára: 250 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap