Aktív B12-vitamin (Holo-transzkobalamin)

15 000 Ft

Aktív B12-vitamin (Holo-transzkobalamin)

Mi az a holo-transzkobalamin és miért érdemes vizsgálni?

A vérben keringő B12-vitamin két szállító fehérjéhez (haptokorrin és transzkobalamin) kötődik. A haptokorrin által megkötött B12-vitamin nehezen hozzáférhető a sejtek számára, biológiai szempontból inaktív. A szérum össz. B12-vitamin-szint mérésnél ez az érték is megjelenik, azaz mivel a szervezet számára nem hasznosítható B12-vitamin-szint összemosódik az aktív B12-vitamin-szinttel, ezért az eredmény félrevezető lehet. Ezzel a méréssel nem mutatható ki a kezdődő B12-vitamin-hiány.

Létezik egy modernebb vizsgálat is, mely az aktív B12-vitamint szintet mutatja ki, azaz holo-transzkobalamint vizsgálja, mely rövid életidővel rendelkezik, valamint speciális receptorok segítségével a sejtek könnyedén képesek felvenni és hasznosítani a benne található B12-vitamint. Ettől válik az aktív B12 státusz a legalkalmasabbá a B12-vitamin ellátottság mérésére és a hiányállapotok korai diagnózisára.

Miért fontos a szervezet megfelelő B12 ellátottsága?

Mert a B12-vitamin – más néven kobalamin – elengedhetetlen rengeteg élettani funkcióhoz, így a sejtek osztódásához, vörösvértestek képződéséhez, a megfelelő fehérjeszintézishez, a sejtek regenerációjához, valamint egyes hormonális, immunrendszeri és idegrendszeri funkciókhoz.

Melyek a B12-vitamin-hiány tünetei?
  • gyengeség, fáradtság
  • koncentrációs zavarok
  • szapora szívverés
  • légszomj
  • sápadt bőr
  • szájszárazság
  • szorulás, hasmenés, bélgáz képződés
  • idegrendszeri tünetek, izomgyengeség, járási zavarok
  • látásvesztés
Milyen okai lehetnek az elégtelen B12-szintnek és melyek a kockázati tényezők?

Az intenzív fizikai munka, a nem megfelelő táplálkozás és egyes speciális diéták közvetése, különösen a növényi alapú táplálkozás, jelentősen emeli a B12-vitamin-hiány kockázatát. Felmérések szerint a vegán étrendet folytatók körében a vitaminhiány gyakorisága meghaladja a 90%-ot. Ezen kívül a nem megfelelő felszívódás is jelentősen csökkentheti a B12 szintjét, ami az életkor előrehaladtával egyre gyakoribbá válik.

További kockázati tényezőnek számít a gyakori alkoholfogyasztás, az atrófiás gasztritisz,  a Crohn-betegség, cöliákia, bakteriális vagy parazitás bélfertózés, autoimmun betegségek, lupus, Graves-betegség, valamint bizonyos gyógyszerek rendszeres használata (protonpumpa gátlók, hisztamin receptor blokkolók, metformin).

Korábbi méréseink alapján, amennyiben a holo-transzkobalamin-szint alacsony, akkor szükségessé válik a B12-vitamin pótlása. 

A vizsgálat ára: 15 000 Ft

Eredmény kiadás: 5-7 munkanap