Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg)

3 500 Ft

Hepatitis B vírus surface antigén (HBsAg)

A vizsgálat jelentősége:
A Hepatitis B fertőzés, fertőző májmegbetegedés, melyet a Hepatitis B vírus okoz. Akut vagy krónikus formája lehetséges. Akut Hepatitis B fertőződés a fertőzést követő 6 hónapon belül alakul ki. A tünetek megjelenéséig átlagosan 75 nap telik el, de ez az idő akár 30-180 nap is lehet. Az esetek egy részében krónikussá válhat a fertőződés, mely bizonyos esetekben májzsugort, májrákot eredményezhet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint kb. 2 milliárd ember fertőződött világszerte Hepatitis B vírussal, és kb.350 millió krónikus fertőzésben szenvedő ember él. Kb. 600 000 ember hal meg évente Hepatitis B vírus fertőzés következtében.

A Hepatitis B vírus terjedési módjai:

 • Parenterálisan: emberi vérrel történő direkt kontaktus útján
 • szexuális úton történő fertőződés
 • egyéb módon: piercing behelyezésekor, tetováláskor, fertőzött tűvel
 • perinatálisan: anyáról újszülöttre szülés során

NEM terjed étellel, vízzel, köhögéssel, tüsszentéssel, kézfogással

Klinikai manifesztációk:

 • Akut Hepatitis B: láz, sárgaság, sötét vizelet, fáradtság, levertség, hasi fájdalom, hányás, hányinger, étvágytalanság,
 • Krónikus Hepatitis B: lehet tünetmentes, de következtében kialakulhat májcirrosis vagy hepatocellularis carcinoma. A gyermekkorban bekövetkező fertőzés esetén nagyobb valószínűséggel alakul ki krónikus fertőződés.

Megelőzés
A fertőzés legbiztosabb megelőzése a hepatitis B elleni oltás. A hepatitis B elleni vakcinából három adag szükséges ahhoz, hogy több évre szóló védettség alakuljon ki. Magyarországon a hepatitis B elleni oltás 1999 óta kötelező, azóta minden évben a 14 éves korosztályt beoltják hepatitis B ellen.

Vizsgálati indikációk:

 • Hepatitis tünetei esetén, májenzimek eltérése esetén
 • Terhesség során kötelező vizsgálat
 • Egészségügyi alkalmassági vizsgálatokhoz
 • Első vizsgálat alkalmával javasolt legalább 3 marker (HBsAg, anti-HBs és anti-HBc) vizsgálata, melyek alapján megállapítható a fertőzöttség illetve a védettség ténye.
 • Védőoltás sikerességének ellenőrzésére: oltási sor illetve booster oltás után 6 héttel anti-HBs szint mérése a megfelelő immunitás kialakulásának ellenőrzéséhez.
 • HBsAg pozitivitás esetén a többi HBV marker vizsgálat     elvégzése javasolt a szerostátusz tisztázásához.

Vizsgálati módszer:
ELISA (Enzyme-linked Immunosorbent Assay) módszerrel ellenanyag vagy antigén kimutatás.
Vizsgált markerek: HBsAg, anti-HBc, anti-HBs, anti-HBc IgM, anti-HBe, HBeAg.
HBsAg pozitivitás esetén a HBsAg konfirmáló vizsgálatot illetve egyéb markerek (HBeAg, anti-HBe, anti-HBc IgM) kimutatását is elvégezzük, melyek segítséget nyújtanak a klinikusnak az akut vagy krónikus Hepatitis B fertőzés elkülönítésében.

HBsAg: Hepatitis B surface antigén a Hepatitis B vírus fertőzés után jelenik meg, 2-3 héttel megelőzi a klinikai tüneteket. Jelenléte fertőzöttséget és fertőzőképességet jelent.

anti-HBs: a hepatitis B fertőzés lezajlása illetve sikeres védőoltás után jelenik meg az ellenanyag. Védőoltás után megfelelő védettség esetén csak az anti-HBs ellenanyag mutatható ki, a többi marker negatív. Az ellenanyag ellenőrzését az utolsó oltás után legalább 6 héttel kell végezni.

anti-HBc: a HBV fertőzés marker ellenanyag, kimutatható akut, krónikus és gyógyult fertőzésekben is. A HBsAg után 1-4 héttel jelenik meg. Fertőzés után az ellenanyag évekig (élethosszig) perzisztálhat.

anti-HBc-IgM: akut fertőzés markere, 12 hónapig is perzisztálhat.

HBeAg: pozitivitása akut és krónikus fertőzésben is vírus replikációra utal

anti-HBe: az ellenanyag megjelenése jó prognosztikai jel, a fertőzés gyógyulását illetve a terápia sikerességét jelentheti.

Mintavétel és mintatárolási információk:

 • vizsgálatkérőlap típusa: vizsgálatkérő lap szerológiai vizsgálatokhoz
 • minta típusa: vér (natív vér, savó vagy plazma)
 • mintavétel módja: vénapunkció. Ideje: bármikor, nem szükséges éhgyomor
 • mintavételi eszköz: natív vérvételi cső
 • mintatárolás és szállítás: a natív vér hűtőszekrényben 4°C-on 1-2 napig tárolható.  Savó beküldése esetén a savó 3 napig 4°C-on tárolható, hosszabb ideig -20°C-on fagyasztva tárolandó.

Várható eredménykiadási idő: 5-8 munkanapon belül

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve. Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

Vizsgálatot végző laboratórium:
Laboratórium Kft. Mikrobiológiai Laboratóriumai

Irodalom:
www.cdc.gov
www.who.int[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

A vizsgálat ára: 3 500 Ft

Eredmény kiadás: 3-5 munkanap

Vissza a vizsgálatokhoz