HE4 (humán epididymis protein 4)

10 100 Ft

HE4 (humán epididymis protein 4)

Humán epididymis protein 4 (HE4)

 

 

Kórélettani háttér

A hámeredetű petefészekrák kimutatására szolgáló új tumormarker. Normál szövetekben (légzőszervi és nemzőszervek szöveteiben) csak alacsony mértékben választódik ki, a tüdő epithelialis sejtjeiben, és néhány petefészekrákban viszont magas szintet mutat.

 

 

Klinikai jelentősége

1.    A HE4 és a CA- 125 együttes szintjének meghatározása segíti a petefészek rák diagnózisának felállítását. Olyan esetben is hatásos, amikor a CA-125 nem emelkedik meg, ez a betegek 20%-t érinti.
2.    Magas HE4 szint normál CA-125 mellett petefészekrákra, vagy más típusú rákos megbetegedésre kell számítani (pl. méhnyakrák).
3.    A HE4 koncentráció meghatározása jól használható a már diagnosztizált és kezelt rosszndulatú hámeredetű petefészek rák monitorozásában is.
4.    A HE4 és a CA-125 segít eldönteni, hogy a menopauza előtti vagy utáni nők esetében a hasi daganat jó- vagy rosszindulatú-e?
5.    A HE4- értéke a méhnyakrákos betegek esetében korrelál a kezelésre adott válasszal.
Laboratóriumi módszer: immunassay

 

 

Eredmények értelmezése

•    A HE4 eredményt mindig a klinikai képpel és egyéb vizsgálatokkal összhangban kell értelmezni.
•    A HE4 nem tekinthető a rosszindulatú betegség jelenlétére vagy hiányára utaló abszolút bizonyítéknak.
•    Laboratóriumunk által használt HE4 meghatározást nem lehet más gyártók által  használt teszttel kapott eredményekkel összehasonlítani.
•    Csírasejtes petefészek ráknál lehet negatív eredmény is.
•    Olyan egyéneknél is lehet emelkedett szint, akiknek máj, vese betegségük van, vagy nem rosszindulatú betegségben szenvednek.

 

 

Preanalitikai információk

A betegnél nem szükséges speciális előkészítés.  DE: Vérvétel előtt 12 órával nem lehet multivitamint beszedni (biotint, B7 vitamint tartalmazó készítményt)

 

 

 

Irodalom
1.    Kirchhoff C (1998). “Molecular characterization of epididymal proteins”. Rev. Reprod. 3 (2): 86–95.
2.    2. Hellström I, Raycraft J, Hayden-Ledbetter M, Ledbetter JA, Schummer M, McIntosh M, Drescher C, Urban N, Hellström KE (2003-07-01). “The HE4 (WFDC2) Protein Is a Biomarker for Ovarian Carcinoma”. Cancer Research. 63 (13): 3695–3700.
3.    Gulden Diniz, Tugba Karadeniz, Sevil Sayhan, Talya Akata, Fatma Aydiner, Duygu Ayaz, Dudu Solakoglu Kahraman, Tulay Akman: Tissue expression of human epididymal secretory protein 4 may be useful in the differential diagnosis of uterine cervical tumors Ginekol Pol 2017;88(2):51-55.

 

A vizsgálat ára: 10 100 Ft

Eredmény kiadás: 5-7 munkanap