HDL-koleszterin
Élettani, kórélettani háttér:
A vérzsírok (lipidek) a plazmában lipoprotein-szemcséket alkotva és fehérjékhez kötődve szállítódnak, amelyek egyik típusa a HDL-koleszterin (nagy sűrűségű lipoprotein). A HDL-koleszterin legnagyobb részt fehérjékből, továbbá koleszterinből és kevés trigliceridekből áll. Ez a lipoprotein a májban szintetizálódik és a felesleges koleszterint veszi fel a sejtekből és szállítja a vérkeringésen át a májba. A HDL-koleszerint „jó” koleszterinnek tartják, mivel különböző módokon képes szervezetünket védeni az érelmeszesedéssel szemben.
Klinikai jelentőség:
Mérése segít a szív- és érrendszeri betegségek, legfőképpen az atherosclerosis korai felismerésében és a lipid anyagcserét érintő betegségek monitorozásában.
Laboratóriumi módszer:
Enzimatikus spektrofotometria.
Eredmények értelmezése:
A csökkent HDL-koleszterin érték növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, azonban értékét érdemes a többi lipid paraméterekkel (LDL-koleszterin, koleszterin, triglicerid) együtt és azokhoz viszonyítva értékelni.
Preanalitikai információk:
A laboratóriumi vizsgálathoz éhgyomri vérvétel szükséges. A vérvétel szérumos (sárga kupakos) csőbe történik.
Forrás:
Debreczeni Lóránd és Kovács L. Gábor, Gyakorlati laboratóriumi medicina, 201.o.
www.labtestonline.org
A vizsgálat ára: 710 Ft
Eredmény kiadás: 1 munkanap