Gyermek molekuláris ételallergia ImmunoCAP panel (tej, tojás, földimogyoró) – allergológiai szakvéleménnyel

55 300 Ft

Gyermek molekuláris ételallergia ImmunoCAP panel (tej, tojás, földimogyoró) – allergológiai szakvéleménnyel

A leggyakrabban előforduló allergia egy I. típusú túlérzékenységi reakció, amelyben specifikus IgE-antitestek képződnek. A tünetek (pl. kiütés, ödéma vagy viszketés) általában röviddel az allergénnel való érintkezés után következnek be. Ezek az allergiák ezért azonnali típusú reakcióknak is nevezhetők. Az allergének a levegőből a légúti nyálkahártyákon keresztül (inhalatív allergia), lenyelve a bélrendszer nyálkahártyáján át (ételallergia) vagy bőrkontaktussal (kontakt allergia) kerülhetnek a szervezetbe.

Az ipari országok lakosságának több mint 15%-a szenved azonnali-típusú allergiában.

A molekuláris allergia vizsgálat előnye, hogy míg a hagyományos módszerekkel csak a teljes fehérje (pl. tej, tojás, mogyoró) szenzibilizáló hatása vizsgálható, addig a komponens alapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében.


Gyermek molekuláris ételallergia ImmunoCAP panel

A tojásallergiában az alábbi, specifikus allergén komponensekkel szembeni szenzitizáció fontos szerepet játszik: nGal d1 tojásfehérje - ovomucoid, nGal d2 tojásfehérje - ovalbumin, nGal d3 tojásfehérje - conalbumin) és nGal d4 tojásfehérje - lizozim.

A hőnek és emésztésnek ellenálló nGal d1 a fő allergén, vizsgálatok kimutatták, hogy az nGal d1 az allergiás reakció súlyosságának indikátora, és prognosztikai értéket is mutat a tolerancia kialakulásában. A hőérzékeny nGal d2, nGal d3 és nGal d4 allergén komponensek elleni szenzitizáció esetén klinikai tünet csak nyers vagy enyhén főtt tojás esetében fordul elő. Az allergiás reakciók specifikus kockázataira vonatkozó további állítások az nGal d2 megfigyelésére szolgálnak, amelyek jelen lehetnek oltóanyagokban. Az nGal d4-et adalékanyagként használják különböző élelmiszerekben és gyógyszerészeti termékekben.

A tejallergia allergiás reakció a tej különböző összetevőire. A tejfehérje 80% kazeinből és 20% tejsavófehérjéből áll. A tej legfontosabb allergén komponensei közé tartoznak az nBos d8 tehéntej - kazein és az nBos d4 tehéntej – alfa laktalbumin, az nBos d5 tehéntej – béta-laktoglobulin és nBos d6 tehéntej- szarvasmarha-szérum albumin.

A fő allergén az nBos d8 hőálló kazein. Azok a gyermekek, akik specifikus nBos d8 IgE-szintje magas, nagyon gyakran és erős allergiás tünetekkel reagálnak a tejre bármilyen formában. Az élelmiszerekben, például húsokban, csokoládékban vagy burgonyachipsekben adalékanyagként alkalmazott kazein is súlyos reakciókat okozhat. A hőlabilis nBos d4, nBos d5 és nBos d6 allergén komponensekkel szembeni szenzitizáció esetén a nyers tej, tejtermék okozhat allergiás tüneteket. A szarvasmarha-szérumalbumin (nBos d6) elleni IgE-antitestek a tej allergia mellett marhahús allergiát is okozhatnak.

A földimogyoró rendkívül erős élelmiszer-allergén, amely súlyos tüneteket okozhat alacsony koncentrációban is.

A gyerekek körülbelül 10%-a érzékeny a földimogyoróra, azonban csak 1-2 százalékuk allergiás rá valójában, szenzitizációt mutatva a specifikus, klinikailag releváns allergén komponensekre. Az rAra h1, rAra h2, rAra h3 és Ara h6 tároló fehérjék, valamint az rAra h9 lipid transzfer fehérje elleni IgE antitestek meghatározása különösen fontos, mivel ezeknek az allergén komponenseknek a jelenléte súlyos allergiás reakciók vagy anafilaxia fokozott kockázatával járnak. Ezzel szemben csak az Ara h8 PR10 fehérjék elleni szenzitizáció legtöbb esetben csak enyhe tünetekkel, pl. orális allergiás szindrómával jár együtt,  fehérje hasonlóság miatt a nyírfa allergiások között gyakori. Az rAra h9 lipid transzfer fehérje a fentieken kívül keresztreakciót jelző komponens is.


Általános információk az allergiavizsgálatokról

A laboratóriumi allergiatesztet kizárólag csak a mindenre kiterjedő klinikai kórelőzménnyel, fizikális vizsgálattal, egyéb diagnosztikus eredményekkel együttesen, komplexen, szakorvos által lehet értékelni.

A laboratóriumi vizsgálat az allergén specifikus IgE molekulák emelkedett szintjének kimutatásán alapszik.

Pozitív lelet: az adott allergénre nézve érzékenyítődésről (szenzitizációról) ad felvilágosítást.

Negatív lelet: nem zárja ki százszázalékosan az allergiás megbetegedést, pl. diéta hatására az ellenanyagok eltűnhetnek a vérből, ezért a diéta mellett végzett vizsgálatok eredménye bizonytalan.


Bővebben a laboratóriumi allergia tesztekről

A laboratóriumi allergiatesztek a vérszérumban található allergén specifikus IgE molekulákat mutatják ki.

Emelkedett allergénspecifikus IgE-szint: jelezhet allergiás megbetegedést és érzékenyítődést (szenzitizációt), esetleg keresztallergiát.

Alacsony allergénspecifikus IgE-szint: előfordulhat allergia mellett is, ha az allergén expozíció hiányában (pl. diéta, szezonális allergének) az allergénspecifikus IgE antitestek már nem kimutathatóak a vérszérumban.

Pozitív kórelőzményi adatok negatív allergia lelettel: azt valószínűsítik, hogy a panaszok hátterében más kórállapotok vagy az adott teszttel nem vizsgált allergének állnak.

Az eredményeket befolyásolhatják:
Immunszupresszív gyógyszeres kezelés befolyásolhatja az eredményeket, az antihisztaminok alkalmazása azonban nem, ellentétben az in vivo bőrtesztekkel.

A leletek értékelésénél fontos figyelembe venni, hogy a különböző gyártmányú laboratóriumi allergiatesztek, valamint a klinikai gyakorlatban használatos bőrtesztek eredményei között nem teljes az egyezés, mert az egyes gyártók tesztjei reagens- és módszerspecifikusak. Éppen ezért a különböző mérési módszerekkel készült allergiatesztekkel kapott eredmények egymással nem összevethetőek.

A gyermek allergia panel számszerű kvantitatív eredményt nyújt.
Referenciatartomány: 0 – 0,35 kU/L


Hogy készüljön a vérvételre?
 • nem szükséges éhgyomorra jönni, de a magas zsírtartamú ételek fogyasztása kerülendő
 • a mintavétel bármely napszakban elvégezhető
 • az eredményt nem befolyásolja: antihisztamin szedése
 • az eredményt befolyásolhatja:
  • ételek esetében a diéta
  • inhalatív allergének esetén az allergén kerülése
  • immunrendszer működésére ható gyógyszerek szedése (pl. szisztémás szteroidtartalmú gyógyszerek és immunszupresszánsok)
  • primer és szekunder immunrendszeri betegségek fennállása
  • hemolízis, lipémia


Vizsgált allergénkomponensek (összesen 15 db)
Tej
nBos d4 tehéntej – alfa laktalbumin
Bos d5 tehéntej – béta laktoglobulin
nBos d8 tehéntej – kazein
nBos d6 tehéntej – bovin serum albumin BSA
Tojás
nGal d2 tojás fehérje – ovalbumin
nGal d1 tojásfehérje – ovomucoid
nGal d3 tojásfehérje – conalbumin (ovotransferrin)
nGal d4 tojásfehérje – lizozim
Földimogyoró
rAra h1 – földimogyoró – 7S globulin (vicilin)
rAra h2 – földimogyoró – 2S globulin (prolamin)
rAra h3 – földimogyoró – 11S globulin (cupin)
rAra h6 – földimogyoró – 2S albumin (prolamin) 
rAra h8 – földimogyoró – PR-10 fehérje (Bet v1 like)
rAra h9 – földimogyoró – nem specifikus lipid transzfer protein (prolamin)
CCD marker – keresztreagáló szénhidrát determináns

Módszer: A vizsgálatok Phadia ImmunoCAP módszerrel történnek.

A vizsgálat ára: 55 300 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap