Ferritin

3 300 Ft

Ferritin

Klinikai jelentőség

A ferritin olyan fehérjemolekula, amely több ezer vasatomot képes raktározni a szervezetben (leginkább a májban, lépben, retikulo-endoteliális rendszerben).

A vérben (szérumban) mérhető alacsony koncentrációja vashiánnyal van összefüggésben, ami már az anémia tüneteinek megjelenése előtt jelző értékű lehet.

Mivel különböző gyulladások, esetleg tumorok esetén koncentrációja nő, ezért az imént említett kórképekkel együttesen előforduló anémia megítélésében, célszerű a vasháztartásra vonatkozó egyéb paraméterek (vas, transzferrin, szolubilis transzferrin receptor) meghatározása is.

Vastúlterhelésben a vérben mérhető koncentrációja emelkedik.

Laboratóriumi módszer

Turbidimetria

Eredmények értelmezése

Vashiányos anémia esetén a szérumvas és ferritin koncentrációja csökken, a transzferriné és a  szolubilis transzferrin receptoré emelkedik.

Krónikus betegségekben kialakuló anémia esetén a szérumvas koncentrációja csökken, a transzferrin és ferritin koncentrációja emelkedik, a szolubilis transzferrin receptoré normál.

Hemochromatózis: a szérumvas és ferritin koncentrációja emelkedik, míg a transzferrin és a szolubilis transzferrin receptor koncentrációja csökken.

Preanalitikai információk: vasterápia után 2 héttel érdemes a szerum vas értékét vizsgálni.

 

Irodalom

William J. Marshall: Klinikai kémia 340-341 old.

Szabó Antal, Vásárhelyi Barna: Bevezetés a laboratóriumi medicinába 82 old.

A vizsgálat ára: 3 300 Ft

Eredmény kiadás: 1 munkanap