Féregmeghatározás (féregrész vizsgálata)

11 770 Ft

Féregmeghatározás (féregrész vizsgálata)

A vizsgálat jelentősége

Az állati élősködőkkel, parazitákkal foglalkozó tudomány (parazitológia) egyik ága a féregtan (helmintológia). A férgek magasabb rendű szervezetekben, így az emberben is tartózkodhatnak, és azt különböző mértékben károsítják.

A férgek rendszertana a következő:

  • Laposférgek (Plathelminthes),
  • Szalagférgek (Cestoidea),
  • Mételyek (Trematodák),
  • Hengeres férgek (Nemathelminthes).

 

Klinikai manifesztációk

A klinikai tünetek lehetnek általánosak (pl. fáradtság, alultápláltság, láz, köhögés, hasi fájdalom, eosinophilia) és lehetnek helyiek (pl.végbéltáji viszketés, granuloma képződés, szem körüli oedema, bőrviszketés a behatolás helyén). Nagyon jellegzetes tünet a féreg vagy féregrészek széklettel való ürülése.

 

Terjedési mód

A fertőzés létrejöhet petékkel szennyezett kéz útján (cérnagiliszta): gyermekek szennyezett kézzel, esetleg  a viszkető végbéltáj vakarása után szájba nyúlhatnak. Máskor a fertőzőképes pete a nyersen fogyasztott és nem kellően megmosott, talajjal szennyezett zöldséggel, gyümölccsel jut be az emberi szervezetbe (pl. orsóféreg, ostorféreg). A galandféreg fertőzés a lárvákat tartalmazó nyers, vagy nem megfelelően hőkezelt hús fogyasztásával jön létre. Féregfertőzés létrejöhet bőrön keresztül is, lárva útján (pl. horogférgesség), lárvával fertőzött patakok vizének fogyasztásával (pl. májmételykór), fertőzött kutyák, macskák útján (pl. toxocariasis). A vérben és szövetekben előforduló féregfertőzést sokszor szúnyogok vagy legyek terjesztik.

 

Vizsgálati módszer

A férgek soksejtű organizmusok. Elsősorban a bélben élősködnek, de egyesek eljutnak a májba, tüdőbe, vérbe, a bőr alatti kötőszövetbe vagy az agyba. Rendszerint szabad szemmel is láthatók. Méretük rendkívül változatos: a cérnagiliszta 2-13 mm-es, míg a galandférgek 3-10 m hosszúak is lehetnek.

A féregfertőzés kimutatása történhet szerológiai módszerekkel (vérből), a széklettel ürülő féregpeték mikroszkópos vizsgálatával és az izoláltan ürülő férgek, féregrészek, féregízek makroszkópos és mikroszkópos vizsgálatával.

A féreg meghatározás – vizsgálatkérés akkor indikált, ha féregrészt, vagy teljes férget illetve féregnek vélt képletet talál a beteg vagy a kezelő orvosa a betegben vagy váladékaiban.

 

Mintavétel és mintatárolási információk

A széklettel ürülő férget, féregrészt, féregízeket , vagy annak látszó képleteket egy csipesz segítségével helyezzük be egy széklettartály belső részébe, nagyobb képlet esetén egy tisztára mosott (nem szükséges steril) nagyobb és jól záródó edénybe. Célszerű fiziológiás sóoldattal feltölteni a szállító edényt, hogy elkerüljük a kiszáradást. A mintát minél hamarább el kell juttatni a laboratóriumba.

A vizsgálatra székletminta NEM ALKALMAS! Csak a féregnek látszó képletet küldjék a laboratóriumba!

Székletmintából nem végzünk „féregmeghatározást”; a székletből csak féregpete és protozoon mikroszkópos vizsgálat lesz végezhető, ami a kérőlapon máshol jelölendő.

Várható eredménykiadási idő

2 munkanap

 

Eredménykiadás módja

postán, elektronikus leletküldés

A vizsgálat ára: 11 770 Ft

Eredmény kiadás: 2 munkanap