Fémallergia (LTT) 4 fém

76 900 Ft

Fémallergia (LTT) 4 fém

A vizsgálatról

Mindennapi életünk során gyakran kerülünk kapcsolatba fémekkel, fogászati beavatkozásokon esünk át (pl. fogpótlás, fogszabályozó), fémvegyületeket is tartalmazó kozmetikumokat használunk, ruháinkon fémből készült csatok, gombok, cipzárok találhatóak, ékszereket viselünk, implantátumok kerülhetnek beültetésre a testünkbe. Hosszú ideig fennálló kontaktus esetén előfordulhat, hogy a fémekkel, ötvözeteikkel, vegyületeikkel szemben a szervezetben fokozott immunológiai reakció alakul ki, ezt fémallergiának nevezzük, mely fémtől függően a lakosság 2-30%-át is érintheti.

A fémallergia tünetei attól függenek, hogy hol találkozik a fém a testünkkel. Bőrrel való érintkezés esetén vörösség, viszketés, duzzanat, a bőrfelület hámlása léphet fel, belélegezve a légutak gyulladását idézheti elő, de a fémallergia olyan kiterjedt, ún. szisztémás tünetek formájában is megnyilvánulhat, mint a fejfájás, fáradékonyság, gyengeség.

A fémallergia vizsgálatára leggyakrabban használt két módszer az epicután (bőrteszt) és a lymphocyta transzformációs teszt. A lymphocyta transzformációs teszt (LTT) lehetővé teszi a fémallergia vérből történő kimutatását. Az LTT segítségével mérhető a vizsgált fém hatására létrejövő fehérvérsejtek, a fém-specifikus T-lymphocyta aktivitása. A teszt során a páciens véréből fehérvérsejteket nyernek ki, melyekhez fémsók oldatait vagy elemi fémeket adnak megfelelő koncentrációban, majd megfigyelik a sejtek szaporodását és életképességét.

A teszt a következő fémekkel szembeni túlérzékenységi reakció vizsgálatára ad lehetőséget:

 • réz (réz szulfát)
 • nikkel (nikkel szulfát)
 • kobalt (kobalt klorid)
 • króm (króm klorid)
 • palládium (palládium klorid)
 • ezüst (ezüst acetát)
 • cirkónium (cirkónium dioxid)
 • mangán (mangán klorid)
 • higany (higany klorid)
 • cink (cink klorid)
 • titán (titán dioxid)
 • arany (arany)


Kinek ajánljuk?

A vizsgálatot elvégzése javasolt, ha korábban tapasztalt allergiás reakciót fémmel történő érintkezés során. Megelőzés céljából ajánljuk a vizsgálat elvégzését fogászati implantátumok és ortopédiai protézisek beültetése előtt. Érdemes a vizsgálatot igénybe venni tetováltatás előtt, hiszen az alkalmazott festék tartalmazhat fémeket.


Miről tájékoztat a vizsgálat?

A negatív eredmény nem zárja ki az allergiát, további vizsgálatokra lehet szükség a folyamatok részletesebb megismerése érdekében. A gyenge pozitív eredmény esetén sejtes reakció zajlik a szervezetben a vizsgált anyaggal szemben. Az erős pozitív eredmény esetén nagy biztonsággal állítható, hogy kóros sejtes reakció reakció zajlik a szervezetben a vizsgált anyaggal szemben. Az eredmény nem dózisfüggő, a kisebb vagy a nagyobb koncentráció is adhat függetlenül pozitív választ. Kétes eredmény esetén a vizsgált anyagra egy mérsékelt magasabb életképesség válasszal reagál a szervezet, további vizsgálatok elvégzése javasolt a tünetek és/vagy a kétes vizsgálati eredmény hátterében meghúzódó okok feltárása érdekében. Az LTT és az epicután bőrteszt eltérő elven működnek, az LTT- teszt eredménye nem minden esetben mutat összhangot a bőrteszt eredményével, az LTT-teszt pozitivitása nem feltétlenül jár bőrteszt pozitivitással.


Hogyan készüljön a vizsgálatra?
 • a vizsgálatra nem szükséges éhgyomorra érkezni
 • a vérvételt egészséges állapotban ajánlott elvégezni, akut fertőzés, lázas állapot, valamint szteroid kezelést követően a vizsgálat elvégzése előtt várakozást javaslunk, ugyanis az említett esetek jelentős mértékben befolyásolják a vér sejtjeinek összetételét, működését
 • allergiás reakció után teljen el legalább 3 hét a vizsgálatig
 • a vizsgálat 6 éves kortól végezhető
 • a vizsgálat előtt 3 hétig ne találkozzon a szervezet a vizsgált anyaggal


További információ a laboratóriumi vizsgálatról

Mintavétel ideje: csütörtöki napokon

Mintavétel helye: kizárólag a SYNLAB Budapest Podmaniczky utcai Magánvérvételi Helyen, előzetes időpontegyeztetést követően.
Telefonos előjegyzés: +36 30 331 2892

Mintavételi eszköz: zöld kupakos (lítium-heparinos) cső

Egy mintavétel során egyszerre 4 fém vizsgálata lehetséges.


Leletértelmezés

A lelet értelmezéséhez javasoljuk, hogy kérje ki kezelőorvosa véleményét. Amennyiben fogászati implantátum vagy ortopédiai protézis beültetése előtt áll és a laboratóriumi eredmények alapján igazoltnak látszik a fémallergia, tájékoztassa kezelőorvosát az allergiát okozó fémekről.

A vizsgálat ára: 76 900 Ft

Eredmény kiadás: 7 munkanap