Entamoeba histolytica antigén

10 560 Ft

Entamoeba histolytica antigén

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége:

Az amőbás dizentéria kórokozója az Entamoeba histolytica világszerte előfordul, de különösen gyakori Dél- és Nyugat Afrikában, Délkelet-Ázsiában, Mexikóban és Dél-Amerika nyugati partjain. A paraziták a vastagbél nyálkahártyáját támadják meg. A nyálkahártya elárasztásában segítségükre van amőbaszerű mozgásuk és az általuk termelt enzimek, amelyek szövetelhalást okozhatnak, ami rendszerint nem terjed túl a mukózán, de súlyos fertőzés esetén a fekélyképződés kiterjedtté válhat. A lappangási idő általában 3 hét körül van, amit hasi fájdalommal járó fokozatosan kialakuló véres, nyálkás hasmenés követ. Nemritkán előfordul hőemelkedés, súlyos esetben láz. Igen súlyos esetekben tályog-képződés figyelhető meg, elsősorban a májban.

Vizsgálati indikációk:

véres, nyálkás hasmenés, főleg ha az anamnézisben endémiás területre történt utazás szerepel.

Vizsgálati módszer:

Entamoeba histolytica antigén kimutatás ELISA módszerrel.

Mivel morfológiailag az apatogén Entamoeba dispar nem különíthető el a patogén Entamoeba histolyticától, ez megbízhatóbb eredményt ad, mint a mikroszkópos vizsgálat.

A vizsgálati mintával kapcsolatos információ: 

  • Vizsgálatkérő    lap: Mikrobiológiai vizsgálatkérő lap
  • Minta     típusa: széklet
  • Mintavételi     eszköz: „F” típusú széklettartály
  • Szállítás:    a mintavételt követően a székletmintát 2-4 órán belül a mikrobiológiai     laboratóriumba kell juttatni, amennyiben ez nem lehetséges 4°C-on maximum     24 óráig tárolható. Postai szállítás is lehetséges.

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve.

Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

 

A vizsgálat ára: 10 560 Ft

Eredmény kiadás: 8 munkanap