Egyéb molekuláris allergia – Rovarméreg panel I. (méh és darázs)

19 300 Ft

Egyéb molekuláris allergia – Rovarméreg panel I. (méh és darázs)

Amíg a rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs) vizsgálat az allergiát kiváltó anyag egészét vizsgálja, addig a molekuláris allergia - rovarméreg panel I. (méh és darázs) lehetőséget biztosít az allergént alkotó komponensek vizsgálatára is.

Ezért, ha a rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs) vizsgálatnak az eredménye kettős pozitivitást mutat a méh és darázsméregre, úgy a komponens alapú molekuláris allergia vizsgálat elvégzése segíthet annak tisztázásában, hogy valóban fennáll-e mindkét allergia, vagy keresztallergiáról van szó, melyik rovar mérge felelős az allergiáért, illetve melyik komponensre érdemes méreg-specifikus immunterápiát tervezni.


Kinek ajánlott a vizsgálat elvégzése?

Méh vagy darázscsípést követő szisztémás allergiás reakció (egész testre kiterjedő csalánkiütés, ödéma, nehézlégzés, sípoló légzés, hányinger, hányás, hasmenés, ájulás, gyengeség érzet) esetén indokolt a rovarméreg-allergia vizsgálat elvégzése.

Méh vagy darázscsípést követő szisztémás allergiás reakció és/vagy a rovar-allergén specifikus IgE (méh/darázs) vizsgálat kettős pozitivitása esetén ajánlott a molekuláris allergia - rovarméreg panel I. (méh és darázs) vizsgálat elvégzése az allergiát okozó rovar azonosítása céljából. Méh vagy darázscsípést követő, perceken belül jelentkező, egész szervezetre kiterjedő, úgynevezett szisztémás tünetek esetén azonnal forduljon szakorvoshoz.

A vizsgálat allergiás reakció előrejelzésére nem alkalmas, ha csípésre még nem került sor korábban.


A csípéstől számítva mennyi idő múlva érdemes a vizsgálatra jelentkezni?

A vizsgálatot a csípést követő 6 hét és 6 hónap között érdemes igénybe venni. A vizsgálat álnegatív eredményt adhat a nem megfelelő időben történt vérvétel esetén.


Hogyan történik a vizsgálat?

A vizsgálat vérből történik, célja a keresztallergia vizsgálata, valamint az allergiát kiváltó rovar azonosítása. A vizsgálathoz nem szükséges éhgyomor.


Vizsgált komponensek:
  • rApi m1 méh foszfolipáz A2
  • rVes v1 darázs foszfolipáz A1
  • rVes v5 darázs antigén 5

A vizsgálat ára: 19 300 Ft

Eredmény kiadás: 21 munkanap