Citokin immunprofil teszt elhúzódó COVID-vizsgálatra

245 000 Ft

Citokin immunprofil teszt elhúzódó COVID-vizsgálatra

Mit jelent a Long-COVID (elhúzódó COVID) állapot?

A COVID-19 fertőzés és a betegség lefolyása után jelentkező hosszantartó, akár hónapokon keresztül perzisztáló fájdalmas és gyulladásos tünetek együttesét nevezzük ún. "elhúzódó COVID" állapotnak. Angol nyelven ezt „PASC” betegségnek hívjuk (post-acute sequelae SARS-CoV-2 infection). Egészségügyi adatok szerint a koronaírus fertőzésen átesett betegek 20-30%-ában alakul ki az elhúzódó COVID tünetegyüttes.

A British Medical Journal meghatározása szerint a poszt-akut COVID-19 állapot a fertőzés első tüneteinek megjelenése után 3 héttel jelentkező panaszokkal kezdődik, majd a krónikus COVID-19 állapot a megjelenő első tünetek után 12 héttel is komoly panaszokat idéz elő.

Melyek a krónikus és elhúzódó COVID-betegség gyakori tünetei

Köhögés és légszomj, fáradtság- és gyengeség érzet, rossz közérzet és letargia, szívritmuszavarok, álmatlanság, ízületi fájdalom, fejfájás, memória- és koncentrációs problémák, neuropátiás fájdalom, emésztőrendszeri panaszok (hasmenés, étvágytalanság, fogyás).

Miért tart ilyen sokáig az elhúzódó COVID állapot?

A ma elfogadott teória szerint a koronavírus kis mennyiségben túlélhet a szervezetben a felgyógyulás után, vagy egyéb inaktív vírus részecskék maradnak a szervezetben, esetleg látens vírusok reaktiválódnak, melyek folyamatosan fenntartják a gyulladásos állapotot. Bár további kutatások vannak folyamatban a betegség pontos leírására, annyi bizonyos, hogy a betegség kialakulása és lefolyása az immunválaszt kiváltó citokinek által okozott állapotnak köszönhető.

A citokin molekulák különböző szerkezetű és funkciójú fehérjék csoportja, amelyek a szervezet veleszületett és adaptív védekező rendszerét alkotó immunsejtek működését szabályozzák. A citokinek számos immunfolyamatban vesznek részt, például akut gyulladásokban (fertőzésekben) vagy krónikus gyulladásokban (pl. autoimmun betegségek, és tumoros folyamatok).

Kinek ajánlott a vizsgálat elvégzése?

A teszt klinikai információt nyújt az elhúzódó COVID tünetekkel diagnosztizált betegek és orvosaik számára. A vizsgálat során mért citokinszint változás mintázat önmagában nem zárja ki, vagy erősíti meg a (krónikus) elhúzúdó COVID diagnózisát, hanem potenciálisan felhasználható információkat nyújt a betegek kezeléséhez. Ezért a vizsgálat elvégzését a fentebb leírt tünetekben szenvedő páciensek számára javasoljuk. Számukra a kapott eredmény segítségül szolgál a klinikai és terápiás kezeléshez.

A citokin immunprofilt felnőttek számára kialakított és validált teszt. Jelenleg gyerekekre vonatkozóan nincs elég adat. Ezért orvosi javaslat szükséges a 18 éves kor alatt a vizsgálathoz.

Miből áll a teszt és hogyan történik a vizsgálat

A vizsgálat során 14 citokin molekula szintjének meghatározását végezzük vérplazmából áramlási citometria módszerrel. A vizsgált citokinek mindegyike fontos szerepet játszik az immunválaszban. Mért citokinek: IL-2, IL-4, IL-13, CCL3, IL-6, IL-10, INF-gamma, VEGF, GM-CSF, CCL4, TNF-alfa, CD40L, CCL5 (Rantes), IL-8.

Miért egyedi ez a vizsgálat?

Az immunprofil panel együttesen értékeli a krónikus COVID-19 tünetekben szerepet játszó 14 citokin szintjét. A tünetek okát nagyméretű betegpopuláció adataira épülő, algoritmus segítségével határozza meg. Más forgalmazó hasonló vizsgálata csak néhány citokin szintjét méri és értékeli. A kiértékelt citokin eredmények klinikai információt nyújtanak a kezelőorvos számára.

Az elkészült magyar-angol nyelvű lelet birtokában az eljárást kifejlesztő CCTC laboratórium immunológus szakorvosai értelmezik a lelet eredményeit és adnak terápiás tanácsot a beteg és orvosa számára. Ezért erősen javasolt a kezelőorvos részvétele is a telemedicinális konzultáción! Ez az online konzultáció a SYNLAB Hungary laboratóriumoktól függetlenül zajlik, és a https://www.covidlonghaulers.com weboldalon lehet rá időpontot foglalni.

Lelet konzultáció

Az elkészült leletet regisztrálni kell az angol nyelvű Krónikus COVID Kezelési Központ (CCTC) oldalon: https://www.covidlonghaulers.com.

Az amerikai központ szakorvosai végzik az online konzultációt és szakmai támogatást nyújtanak a megfelelő kezelés megállapításához. A konzultáció online, telemedicinális módon történik angol nyelven, melyen a páciens kezelőorvosa is részt tud venni, hogy megismerje a terápiás javaslatot. A személyre szabott gyógyszeres kezelés és felírás érdekében javasolt a hazai kezelőorvos részvétele a konzultáción. Felhívjuk a figyelmét, hogy a SYNLAB munkatársai ehhez a vizsgálathoz nem tudnak konzultációt biztosítani!

  FONTOS: a konzultációra a páciens jelentkezik a lelet birtokában a https://www.covidlonghaulers.com weboldalon!


A vizsgálat csak a következő SYNLAB vérvételi helyeken érhető el:


A vizsgálat ára: 245 000 Ft

Eredmény kiadás: Az eredmény vérvételtől számítva 25 munkanapon belül készül el magyar-angol nyelvű PDF lelet formájában, melyet e-mailben küldünk el.