Anti-Müllerian Hormon (AMH)

7 800 Ft

Anti-Müllerian Hormon (AMH)

Élettani, kórélettani háttér

Az anti-Müllerian hormon a nevét onnan kapta, hogy magzati korban a hímnemű magzatban jelenléte a Müller-vezetékek visszafejlődését okozza, míg a nőnemű magzatban hiánya lehetőséget ad a Müller-vezetékek fejlődésére, ezáltal a női belső nemi szervek kialakulására. Férfiakban az AMH-t a here, nőkben a petefészek sejtjei termelik.

Klinikai jelentőség

Koncentrációja nőkben jelzi a petefészek működését, informál a petefészek petesejt tartalékáról. A petefészek öregedéséről, a működőképesség beszűküléséről is információt nyújt, ezáltal becsülhető a menopausáig hátralévő idő. A mért koncentráció összefüggést mutat a stimulálható folliculusok számával. Alkalmas a policisztás ovárium szindróma diagnosztizálására. Újszülöttekben bizonytalan nemi jelleg esetén segít a nemek elkülönítésében.

Laboratóriumi módszer: Immunkémia

Eredmények értelmezése

Emelkedett lehet az AMH koncentráció policisztás ovárium szindrómában, a petefészek granulosa sejtes tumorban, férfiaknál Leydig-sejtes heretumorban. Az AMH csökken a (korai) menopausaban, petefészek elégtelenség esetén, férfiaknál csökkent spermatogenezis esetében.

Preanalitikai információk

A vizsgálat elvégzéséhez natív szérum minta szükséges.

Hivatkozások:

Beckman Coulter ACCESS Immuno assay Systems, Használati utasítás, Access AMH, anti-Müller hormon (AMH) REF B13127
La Marca A, Grisendi V, Griesinger G. How much does AMH really vary in normal women. Int J Endocrinol. 2013;2013:959487.

A vizsgálat ára: 7 800 Ft

Eredmény kiadás: 7-9 munkanap

Vissza a vizsgálatokhoz