Újabb hazai siker az új koronavírus kutatásban


Európában elsőként a Pécsi Tudományegyetem (PTE) virológiai munkacsoportjának szakemberei izolálták a koronavírust egy beteg székletmintájából – tájékoztatta Jakab Ferenc professzor, a miniszterelnök által korábban felállított koronavírus-kutató akciócsoport vezetője a közelmúltban az MTI-vel.


COVID-19

A szakember közölte: a vírus jelenlétét a székletben már több kutatócsoport is igazolta molekuláris módszerekkel, de a vírus izolálása Európában még senkinek nem sikerült. Jakab Ferenc szerint a Kemenesi Gábor vezetésével dolgozó pécsi szakemberek felfedezése egyértelmű utalás arra, hogy a vírus széklettel is képes fertőzni. Ez jelentős tudományos eredmény a koronavírus hazai és nemzetközi kutatásában is - tette hozzá. Bár a vírus terjedése legjelentősebb módjának még mindig a cseppfertőzést tartják, a mostani eredmény ismeretében világszerte hatékonyabbá válhat a vírus elleni védekezés az újonnan bebizonyított terjedési útvonal fokozott kezelésével - emelte ki. Jakab Ferenc korábban közölte azt is, hogy a pécsi kutatóknak sikerült több mintából is izolálni a vírust, valamint meghatározni a teljes genetikai kódját, közvetlenül betegek torokváladékából. A professzor által vezetett kutatócsoport célja a vírus jobb megismerése, fertőzési és terjedési mechanizmusának vizsgálata, a lehetséges prevenciós lépések felderítése, valamint a hatékony gyógyszer és gyógymódok későbbi kifejlesztése.

Egy átlagember számára ennek a tudományos felfedezésnek a legfontosabb üzenete, mint azt mikrobiológusaink is megerősítették, hogy segíthet megérteni, miért van a járvány leküzdésében kiemelt szerepe a kézhigiénés előírások betartásának. Így a rendszeres és alapos szappanos kézmosásnak hazaérkezés után, ételkészítés előtt, közben és után, étkezés előtt, WC használatot követően, tüsszentés, köhögés, orrfújás után, beteggel érintkezés előtt és után, állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után, illetve mielőtt bárki a kezével a szeméhez, orrához, szájához érne. A megfelelő kéztisztítás hatására ugyanis csökken a kezeinken levő vírusok száma, így csökkenthető a vírussal való fertőződés esélye (pl.: szennyezett kézzel az arcukhoz nyúlunk), illetve a vírus terjedése (pl.: közös használati tárgyak érintésével) is. A kézmosás lehetőség szerint szappannal és tiszta folyóvízzel történjen legalább 20 másodpercig, illetve, ha erre nincs mód, akkor legalább 62%-os alkohol tartalmú alkoholos kézfertőtlenítő szerrel tisztítsuk meg a kezeket- hangsúlyozzák szakembereink.


Forrás: MTIVissza az érdekességek, aktualitásokhoz