Valósítsa meg saját személyre szabott gyógyszeres kezelését MyPGx tesztünkkel

Valósítsa meg saját személyre szabott gyógyszeres kezelését MyPGx tesztünkkel

Hatékonyság és biztonság mellékhatások nélkül! Ezt nyújtja új farmakogenetikai tesztünk, amely a terápia kezdetétől segít a kezelőorvosnak és a pácinesnek kiválasztani a megfelelő hatékonyságú gyógyszert úgy, hogy a mellékhatásokat elkerüljék!


Mit jelent a MyPGx elnevezés?

A személyes farmakogenetikai profilunkat, mely a DNS-ben van kódolva. Ez a DNS-profil határozza meg hogyan reagálunk az egyes gyógyszerekre. A MyPGx elnevezés két összetevőből áll, a PGx a farmakogenetika tudományág nemzetközi elnevezése, mely kiegészül a My (saját) szócskával, ilyen formán ez a szóösszetétel a saját személyes farmakogenetikai profilunkra utal.

Mi a MyPGx?

A MyPGx elmondja, hogyan reagál a szervezetünk az egyes gyógyszerekre és hatóanyagokra, számíthatunk-e mellékhatásokra. Általa megtudjuk, hogy milyen hatékonysággal dolgozzák fel sejtjeink a gyógyszereket, és hogy a felírt gyógyszer vajon biztosan úgy hat-e, ahogy az orvos szeretné? A teszteredmény alapján a mellékhatást kiváltó gyógyszereket piros/tilos jelöléssel látja el jelezve annak kockázatát.

Kinek ajánlott a vizsgálat?

Mint azt Dr. Egyed Balázstól, a SYNLAB Hungary Kft. genetikai szakértőjétől megtudtuk, a tapasztalatok szerint a negyven pluszosok korosztálya lehet a legérintettebb, hiszen leginkább ők azok a családban, akik minden generáció irányába figyelnek. Koruk és életmódjuk miatt kezdenek érintetté válni az életkorral együtt járó különböző krónikus betegségekben (mint pl. a magas vérnyomás, elhízás, cukorbetegség, magas vérzsírszint stb.), a szüleik pedig már idősebbek, akiket komolyabb betegségek is terhelhetnek. Egy-egy hirtelen betegség vagy rosszabb egészségügyi állapot esetén a gyógyszerek mellékhatásai megsokszorozódhatnak, és egy toxikus gyógyszer reakció súlyos, akár életet veszélyeztető következményekkel járhat.

Azonban a gyermekek körében is rendkívüli lehetőséget kínál a teszt. Ha veleszületett vagy valamilyen krónikus betegség vagy állapot miatt kell a gyermeknek gyógyszert szednie akkor azért, ha szerencsére teljesen egészséges, akkor pedig azért, hogy a későbbi életkorában tisztában legyen azzal, hogy mely gyógyszerekkel kell vigyáznia. A szülő ezzel segítheti a gyermekét a tudatos egészség tervezésben.

Nagyon fontos kiemelni, hogy minden egészségügyi területen – a neuropszichiátriától a szív- és érrendszeri betegségeken át a magas vérzsírszintig – jól alkalmazható a MyPGx-teszt, és eredménye alapján történhet a személyre szabott gyógyítás.

Mi a vizsgálat lényege?

Ez az összetett genetikai teszt a DNS-állományunkat vizsgálja. A DNS-ben több mint 260 helynek a tulajdonságát határozzuk meg, ugyanis ezek azok a pontok melyek megszabják, hogyan dolgozzuk fel az egyes gyógyszereket, a szervezet milyen módon aktiválja, alakítja át és bontja le azokat. Ennek a 260 variáns pontnak a meghatározása adja meg a személyes farmakogenetikai profilunkat, mely minden emberben más és más. Ez azt jelenti, hogy a mindenkire jellemző egyedi DNS-profil miatt az egyes gyógyszerek hasznosulása, a szervezetre gyakorolt hatása, netalán mellékhatása nem egyformán jelentkezik mindenkinél, hanem egyénenként változik, és ezért nem hatnak ránk egyformán a gyógyszerek.

Miben áll a teszt újdonsága?

A MyPGx-tesztben a nagy újdonság a technológia mellett abban rejlik, hogy a módszerhez nagyon erős bioinformatikai háttér került kifejlesztésre. Ennek köszönhetően a vizsgálat az egyes gyógyszerekre lebontva mondja meg az elvégzett DNS-teszt alapján, hogy melyik hogyan hat ránk, és melyiktől kell tartani a mellékhatások miatt. Jelenleg több mint 500 gyógyszer és hatóanyag van a MyPGx-listán, mely lista folyamatosan bővül, és segít bennünket abban, hogy minden bajunkra megtaláljuk a legjobb orvosságot!

Ha szeretné az Ön számára legmegfelelőbb gyógyszeres kezelést megtalálni, végeztessen MyPGx-tesztet!

Részletek  

Farmakogenetika

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz