Laborvizsgálat – kulcs a diagnózishoz

Laborvizsgálat – kulcs a diagnózishoz

Tudta Ön, hogy szívünk percenként nyugalomban megközelítőleg 5 liter vért forgat meg? Ez azt jelenti, hogy egyetlen vércsepp 60 másodperc alatt körbepásztázza az egész testet!


A vér, ez a bonyolult, élő mikrorendszer szinte minden információt képes összegyűjteni az emberi szervezetről! Keringése során ugyanis kapcsolatba kerül sejtjeinkkel, betolakodó kórokozókkal, betegséget okozó elváltozásokkal, rendellenességekkel, s így felhalmozódnak benne az egészséges szervezethez képest mutatkozó eltéréseket kódoló hírek is. A jelenkor modern laboratóriumi diagnosztikájának köszönhetően lehetőség nyílik felfedni ezeket a tényeket és lefordítani őket a laboratóriumi lelet nyelvére! Ezek alapján nyilvánvaló, hogy laboratóriumi tesztek, szakértő laboratóriumi háttér nélkül ma már elképzelhetetlen a korszerű egészségügyi ellátás.

 

Mire is használhatók a laboratóriumi vizsgálatok?

Ma már sok ezer teszt végezhető nemcsak vérből, hanem egyéb vizsgálati mintákból is, ez pedig óriási lehetőséget jelent orvos és páciens számára egyaránt. Az időben elvégzett laboratóriumi szűrővizsgálatoknak köszönhetően már olyankor kimutatható lehet egy kóros elváltozás, amikor klinikai tünetek még egyáltalán nem jelentkeznek, így a betegség korábban felismerhető és időben kezelhető lesz. Laboratóriumi tesztek képezik a legtöbb diagnózis alapját, megerősítenek, vagy cáfolnak diagnosztikai feltételezéseket. Segítségükkel lehet nyomon követni a beteg állapotának javulását, ellenőrizni a terápia hatékonyságát, felmérni egy tervezett orvosi beavatkozás lehetséges kockázatait… és még sorolhatnánk azokat az előnyöket, amelyek miatt joggal nevezhetjük kulcsfontosságúnak az egészségügyben a laboratóriumi diagnosztikát. 

 

Milyen a jó laborlelet?

Egy laboratórium akkor dolgozik jól, ha az általa szolgáltatott eredmény:

  • pontos, megbízható és hamar rendelkezésre áll,
  • választ ad a feltett diagnosztikai kérdésre, kellően informatív, iránymutatást ad és jól értelmezhető a gyógyítást végző orvos számára.

 

Mivel egészségünk az egyik legféltettebb értékünk, így nem mindegy, hogy hol és kivel végeztetjük vizsgálatainkat. Ezen a területen nem érdemes kompromisszumot kötni, érdemes a legjobbat választani!

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz