Koronavírus kisokos

Koronavírus kisokos


A magyarországi koronavírus-járvány a második – a csoportos megbetegedések- szakaszban van. Ez azt jelenti, hogy a vírus Magyarország egész területén előfordulhat. A fertőzés közösségben, közeli érintkezés és cseppfertőzés útján terjed. „Ezért nagyon fontos, hogy az idősek, a diákok, és aki teheti, az maradjon otthon, tartsa be az szabályokat és az ajánlásokat” – olvasható a kormány hivatalos tájékoztató weboldalán, a koronavirus.gov.hu-n. A járvány terjedésének megfékezése és a megelőzés érdekében érdemes megismernünk az „első számú közellenséget.” Ebben segít az alábbi összefoglaló.


Fél éve legfeljebb csak a szakemberek tudtak a koronavírusok létezéséről, mára azonban alaposan megváltozott a helyzet. A jelenlegi világjárványt okozó vírustörzs először a kínai Hupej tartományban és Vuhan városában okozott tömeges megbetegedéseket 2019 végén. De mi az, ami jelenleg tudható a koronavírusról?


Mi is az a koronavírus?

A koronavírusok családjába tartozó vírusok embereket és állatokat egyaránt képesek megfertőzni. A jelenleg ismert hét humán koronavírus közül négy többnyire csak enyhe, náthaszerű tüneteket okoz, a súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus (SARS-CoV) és a Közel-Keleti légúti koronavírus (MERS-CoV) azonban rendkívül súlyos, akár életveszélyes kórképeket is előidézhet. A SARS-CoV 2003-ban okozott számos országra kiterjedő járványt, amelyet azonban a megfelelő járványügyi intézkedések hatására sikerült megfékezni. A jelenlegi világjárványért egy újonnan felfedezett koronavírus a felelős, amelynek hivatalos neve „súlyos akut légúti tünetegyüttest okozó koronavírus 2” (SARS-CoV-2), az általa okozott megbetegedés elnevezése pedig „koronavírus-betegség 2019,” röviden COVID-19. A koronavírusok általános jellemzője, hogy képesek állatról emberre terjedni. A szakemberek feltételezik, hogy a SARS-CoV-2 is állatokról terjedt át az emberre, a pontos forrást azonban egyelőre nem sikerült azonosítani. A SARS-CoV-2 igazoltan képes az emberről emberre történő terjedésre is.


Mit tehetünk?

Jelenleg még nem áll rendelkezésünkre sem specifikus oltás, sem kezelés a COVID-19-re, ám számos, a lehetséges kezeléseket értékelő klinikai vizsgálat folyik világszerte. Hazánkban a jelenlegi helyzetben meghozott korlátozó kormányzati intézkedések célja ezért az, hogy lassítsa a megbetegedések növekedésének ütemét. A gyors terjedés előzhető meg azzal, hogy aki csak tud, távol marad a közösségi léttől, illetve megfelelő távolságot tart embertársaitól. Amennyiben sikerül elérni, hogy 4-ből 3 otthon maradjon, azzal jelentősen lassul a fertőzés üteme, kevesebb beteg lesz, ami az egészségügy számára is sokkal kezelhetőbb helyzetet jelent.

A szakirodalom szerint a jelenlegi csoportos megbetegedések szakaszában számítani kell arra, hogy tovább emelkedhetnek az esetszámok (megbetegedések), mivel ez sajátja a járványoknak. Ezért szükséges, hogy megtegyük mindazt, amit mi magunk megtehetünk a járvány mielőbbi leküzdéséhez. Így nagyon fontos a közösség kerülése mellett az alapvető higiénés szabályok betartása (rendszeres kézmosás, szellőztetés, tüsszentési etikett), és az, hogy tünet esetén a protokollt követve telefonon jelentkezzünk saját házi orvosunknál.
Forrás

https://koronavirus.gov.hu/mit-kell-tudni-a-koronavirusrol
https://www.who.int/health-topics/coronavirus
https://www.nnk.gov.hu/index.php/lakossagi-tajekoztatok/koronavirus/567-eljarasrend-a-2020-evben-azonositott-uj-koronavirussal-kapcsolatban-2020-03-16Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz