Jobb félni, mint megijedni, avagy hogyan tovább

Jobb félni, mint megijedni, avagy hogyan tovább


Hazánkban folyamatosan enyhítenek a 2020 márciusában járványügyi helyzet miatt elrendelt korlátozásokon, mivel úgy tűnik a járvány lecsengőben van. Az enyhítések miatt lazul a fegyelem, egyre kevesebben tartják szem előtt az előírt korlátozásokat, mert úgy érzik, elmúlt a veszély. Pedig az óvatossági szabályozás betartása továbbra is fontos, hiszen nem lehet tudni, mit hoz a jövő, lesz-e és ha igen, mikor második hullám.


A fertőzöttek és gyógyultak számának kedvező alakulása ellenére szükséges az óvatossági szabályozások további betartása. A járványügyi védekezés egyik csapdája lehet ugyanis, ha a sikeres védekezést követően túl gyorsan, túl hirtelen tér vissza az élet az eredeti kerékvágásba. A fertőző betegségek kialakulásáért felelős vírusok, baktériumok végig kísérték az emberiség történelmét. Ezért fontos tudatosítani magunkban, hogy vírusok, baktériumok mindig lesznek, számolnunk kell velük, nem lehet megkerülni őket még az oly modern XXI. században sem. Emiatt fontos, hogy a most zajló koronavírus-járvány idején tegyük meg azt, amit egyénenként megtehetünk saját és mások védelme érdekében!


Egyszerű, mint az egyszer egy

Mivel egy olyan vírus van jelen köztünk, ami még a tudomány számára is új, fontos tisztában lennünk azzal, hogy az ellene folytatott harc továbbra is tart, a járvány visszatérhet, akár nagyobb méreteket öltve is. A küzdelem pedig egészen addig tart, amíg a vakcina mindenki számára elérhető nem lesz. Emiatt magunk és mások védelmének érdekében saját felelősségünk betartani a vírus terjedésének csökkentését segítő ajánlásokat. Ezért továbbra is:

  • másokkal való találkozáskor lehetőleg tartsuk meg a másfél méteres szociális távolságot
  • tisztítsuk rendszeresen és alaposan kezünket (szappanos kézmosás; virológiai kézfertőtlenítőgél használata)
  • kerüljük arcunk érintését, ha nem tiszta a kezünk
  • tartsuk be az alapvető higiéniás előírásokat (tüsszentési/köhögési etikett)
  • viseljünk maszkot, ahol szükséges (A maszkviseléssel nem csak magunkat óvjuk meg a fertőzéstől, de védjük a többieket is az esetlegesen bennünk lévő fertőzéstől. Ha mindenki helyesen használja a maszkot, ahol kell, azzal segítünk megelőzni a vírus futótűzként való elterjedését a társadalmunkban)


Mit tehetünk még?

Aki a megelőző óvintézkedések mellett arra is kíváncsi, hogy átesett-e már az új koronavírus okozta megbetegedésen vagy épp most van fertőzött állapotban a SYNLAB segítségével könnyedén megtudhatja. Cégünk minden nyitva tartó magánvérvételi helyén és kiemelt vérvételi partnereinél elérhetővé tette a koronavírus szerológiai IgG antitest kimutatást.

A vizsgálatot nagyteljesítményű, professzionális laboratóriumi automatákon végezzük Központi Mikrobiológiai Laboratóriumunkban, a nemzetközi diagnosztikai piac egyik vezető gyártójának a gyorsteszteknél nagyságrendekkel megbízhatóbb eredményt adó módszerével. Az általunk kiadásra kerülő SARS-CoV-2 szerológiai eredmények megbízhatóságát tovább növeli az is, hogy valamennyi leletünket a fertőzésszerológiában járatos mikrobiológus szakértőink validálják és interpretálják. Ugyanakkor az aktuálisan meglévő fertőződést kimutató PCR-vizsgálataink (légúti mintából, igény esetén szerológiai vizsgálattal kombinálva) is elérhetők ma már az ország több pontján. Részletekért kattintson!


A SYNLAB Európa legnagyobb labordiagnosztikai szolgáltatója és Magyarország legnagyobb privát egészségügyi szolgáltatója. Ennek a nemzetközi háttér adta szakmai tudásban rejlő erőnek köszönhető, hogy a SYNLAB Hungary Kft. a Nemzeti Népegészségügyi Központ partnereként a járványügyi helyzetben állami szűréseket is végez segítve ezzel a lakosság egészségmegőrzésének támogatását.
tüsszentés

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz