Új lehetőségek a méhnyakrák elleni küzdelemben


A méhnyakrák az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos betegség, Magyarországon mintegy ezer méhnyakrákos megbetegedés fordul elő évente, és közel 500-an halnak meg méhnyakrákban. A méhnyakrák kialakulásának hátterében bizonyítottan a humán papillomavírus (HPV) fertőzés egyes típusai állnak. A betegség kialakulásának kockázata jelentős mértékben csökkenthető a HPV elleni védőoltás és a rendszeres méhnyakszűrés alkalmazásával.


A méhnyakszűrésben a HPV-teszt célja azoknak a HPV-típusoknak (high-risk, hrHPV) a kimutatása, melyek tartós jelenléte a szervezetben idővel rákos elváltozáshoz vezethetnek. Bár fiatal korban igen gyakran előfordul a HPV-fertőzés, ám a szervezet immunrendszere ebben az életszakaszban a legtöbb esetben rövid időn belül le is tudja küzdeni a fertőzést. Ezért ebben az életkorban a HPV-szűrés nem költséghatékony. Idősebb korban viszont ritkább ugyan a HPV-fertőzés, de az immunrendszer csökkent teljesítőképessége miatt gyakrabban alakul ki tartós fertőzöttség. Ezért javasolt a legújabb európai ajánlások szerint a HPV-teszt a 30. életévüket betöltött nők esetében a szervezett méhnyakszűrés elsődleges módszereként1. A méhnyaki HPV-fertőzöttségünk ismerete elősegíti az esetleges elváltozások időben felismerését és a pontosabb nyomonkövetést. Így amellett, hogy mi magunk is jobban odafigyelünk magunkra, az ellenőrzésekkel a szakember is jobban rajta tarthatja a betegségen szemét, egészen addig, amíg jobb esetben a szervezet vírusmentessé válik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) jelenlegi ajánlása alapján a szervezett méhnyakszűrés a 25 és 65 év közötti nők körében javasolt, negatív lelet esetén háromévenként citológiai vizsgálattal2. Természetesen a minél hatékonyabb védekezés érdekében érdemes lehet évente elvégeztetni a hagyományos sejtkenet alapú vizsgálatot. Sajnos sem az orvos által végzett HPV-teszt, sem az öntesztelés nem része a szervezett, ingyenes méhnyakszűrésnek ma hazánkban. Holott számos tanulmány bizonyította már, hogy a méhnyakrák magasabb kockázatának kimutatására a klinikailag validált HPV-tesztek sokkal érzékenyebbek a citológiánál3, mely az önmintavétellel nyert minta HPV-vizsgálatára is érvényes4.


Végeztessen szakorvosával HPV-tesztet

A SYNLAB GenoID laboratóriumában elérhető méhnyakszűrésre javasolt CONFIDENCE HPV-X-teszt egyedileg mutatja ki a legveszélyesebb hrHPV-típusokat (16, 18, 31, 33, 45, 52, 58) és csoportban a további esetleg rákot okozni képes hrHPV-típusokat (35, 39, 51, 56, 59, 66 és 68). A HPV-teszt modern eljárásának köszönhetően közel százszázalékos biztonsággal megállapítható a betegség magasabb kockázata amellett, hogy már a kezdeti stádiumban is megbízhatóan kimutatja a rákmegelőző állapotokat, így szükség esetén egy kisebb műtét is elegendő lehet a gyógyításhoz. A teszt eredménye azt is megállapítja, hogy a legveszélyesebb 7-féle hrHPV típus közül pontosan melyik típus található meg a szervezetben, mely információ segít a fertőzés és a méhnyakrák kockázat pontosabb nyomonkövetésében.Miért válassza a SYNLAB HPV-tesztjét?
  • 6000-nél több magyar nő és csaknem 50 orvos részvételével elvégzett klinikai kísérletsorozat részeként is bizonyított már a HPV-fertőzés kimutatásában5.
  • Nemcsak szűr, de egyedileg is kimutatja a Magyarországon fellelhető leggyakrabban rákot okozó hrHPV típusokat!
HPV-teszt


Mit mutatnak ki a HPV-tesztek?

Elsődleges méhnyakszűrésben alkalmazott HPV-tesztek 14-féle hrHPV típus kimutatása Egyedileg tipizált Egyedileg tipizált hrHPV típusok Egyéb hrHPV csoportban mutatja ki Kimutatott hrHPV-k rák kockázata Egyedileg tipizáltan kimutatott hrHPV-k rák kockázata
SYNLAB HPV-tesztje részleges tipizálással: CONFIDENCE HPV-X igen 7-féle hrHPV-típus HPV16, 18, 31, 33, 45, 52, 58 7-féle hrHPV-típus ~100% ~90%
Egyéb HPV-tesztek, részleges tipizálással igen 2-féle hrHPV-típus HPV16, 18 12-féle hrHPV-típus ~100% 70%
Egyéb HPV-tesztek, tipizálás nélkül igen nem ~100% 0%


Próbálja ki önmintavételes tesztünket!

Ha Ön a 30. életévét betöltött nő, és egyáltalán nem, vagy nem rendszeresen jár el a megelőzés alappillérének számító méhnyakszűrésre például a félelem, a rossz tapasztalat, a szűrés intimitása miatt, vagy mert olyan területen él, ahol nem könnyen érhető el az ilyenfajta szakorvosi vizsgálat, akkor a HPV önmintavevő jelentheti a megoldást problémájára! Az önmintavételes HPV teszt a jelenlegi méhnyakrákszűrésben alkalmazott citológia vizsgálatnál hatékonyabban képes felismerni a méhnyakrák kockázatát, és közel azonos hatékonyságú, mint a nőgyógyászati méhnyakmintából végzett HPV-teszt [4]. A SYNLAB kínálta EASY HPV önmintavevő eszközzel az önmintavétel kényelmesen, egy fényképes útmutató/videó megtekintését követően otthon elvégezhető. A mintavevő úgy lett kialakítva, hogy elegendő HPV-vizsgálat alapjául szolgáló sejtet tudjon összegyűjteni. Az önmintavételt követően a mintát személyesen is le lehet adni a lakóhelyhez legközelebb eső mintaátvételi helyen, de postai úton is elküldhető. A levett minta vizsgálata professzionális körülmények között, laboratóriumban történik. Az önmintavételes HPV-teszt semmiben sem különbözik a nőgyógyász által levett méhnyaki mintából végzett teszttől, ugyanúgy egyedileg mutatja ki a legveszélyesebb HPV-típusokat és csoportban a további esetleg rákot okozni képes HPV-típusokat.

Felhasznált irodalom
  1. Karsa L, Arbyn M, Vuyst H. (2015) European guidelines for quality assurance in cervical cancer screening. Summary of the supplements on HPV screening and vaccination. Papillomavirus research, 1: 22-31
  2. https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/szures/szures_gyik.html
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5832283/
  4. Arbyn M, Castle P. E (2015) Offering Self-Sampling Kits for HPV Testing to Reach Women Who Do Not Attend in the Regular Cervical Cancer Screening Program. Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 24(5):769-72
  5. Kocsis A, Takacs T, Jeney C, Schaff Z, Koiss R, Jaray B, Sobel G, Pap K, Szekely I, Ferenci T, Lai HC, Nyiri M, Benczik M. (2017) Performance of a new HPV and biomarker assay in the management of hrHPV positive women: Subanalysis of the ongoing multicenter TRACE clinical trial (n > 6,000) to evaluate POU4F3 methylation as a potential biomarker of cervical precancer and cancer. Int J Cancer, 140: 1119-1133.
EASY HPVVissza az érdekességek, aktualitásokhoz