SZÉKLETVIZSGÁLAT – kémia

chemistry


Székletvér vizsgálata

A meghatározásra használt teszt nem interferál különböző anyagokkal, így nincs szükség speciális diétás megszorításokra a minta vétele kapcsán. A székletet érdemes a nap, illetve a hét különböző időpontjaiban gyűjteni a szakaszos ürítés miatt. Általában 3 különböző időpontban vett mintára van szükség. A mintát 2-8 °C-on lehet tárolni 3 hónapig. A meghatározást zavarhatja a menstruáció, vagy ha vérző nodusok (aranyeres csomók) vannak jelen, illetve ha a vizeletben vér található. Alkohol, aszpirin és más gyógyszerek gasztrointesztinális vérzést okozhatnak az irritáció miatt. Ezek fogyasztását a mintavétel előtt legalább 48 óráig fel kell függeszteni.

Információ a vizsgálatról


Calprotectin vizsgálat (gyulladásos bélbetegség marker)

A vizsgálat nem végezhető menstruáció alatt, a széklet vérrel történő kontaminációjának lehetősége miatt. Hasmenéses széklet a vizsgálatra nem alkalmas!
A székletminta 24-48 óráig hűtve tárolható.

Információ a vizsgálatról


M2-PK vizsgálat (enzimes béldaganat szűrés)

A mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. Ügyeljen arra, hogy a mintavétel során a széklet ne érintkezzen vízzel, vagy vizelettel! Felhívjuk a figyelmet, hogy híg, folyékony széklet a vizsgálatra nem alkalmas.
A mintát 24 órán belül juttassa el a laboratóriumba!

Információ a vizsgálatrólVissza