Bél mikrobiom

mikrobiom

Teljes kép a bél mikrobiomról

A belünkben élő mikroba közösség olyan, mint egy hatalmas biokémiai üzem: munkások milliárdjai által biomolekulák tízezreivel látja el szervezetünket.

Életvitelünk, táplálkozási szokásaink, gyógyszereink, betegségeink, de még alvási szokásaink is lenyomatot hagynak bélflóránkban, megváltoztatva, olykor eltérítve az optimális mikrobiális folyamatokat.

Ennek leggyakoribb tünetei:

  • túlsúly és elhízás
  • fáradtság
  • levertség
  • hasi panaszok (pl. puffadás, székrekedés vagy gyakori székelési inger)
  • kardiovaszkuláris betegségek (pl. magas vérnyomás)
  • neurológiai és mentális panaszok
  • aranyeres panaszok
  • allergiás tünetek
  • fejfájás
  • gyulladások fokozódása

Az egészséghez vezető út sokszor egy alapos vizsgálattal kezdődik. A bél mikrobiomunk működésének jobb megismerése és megértése érdekében két különböző vizsgálat lehetőségét kínáljuk Önnek. Mindkét mikrobiom tesztünk a legmodernebb genom szekvenálási technológiát alkalmazza, azonban a kapott eredményeket különbözőképpen szemlélteti és magyarázza a lelet.

A mikrobiom vizsgálatok segítségével precíz, adat alapú ajánlásokat kaphat arról, miként kell átalakítania étrendjét. A dietoterápiás eljárások mellett, szükség esetén további szakorvosi vizsgálatokat javasolhatunk, annak érdekében, hogy az Ön bélmikrobiomjának egyensúlyi állapota helyreálljon.


A bélflóra hatással van az emésztésre, a tápanyagok felszívódására, az immunrendszer állapotára, a gyulladásos folyamatokra, a hízékonysági hajlamra, a keringési kockázatokra, a pszichés állapotunkra, és még számtalan igen jelentős élettani folyamatra.

A bélflóra állapotának feltérképezése fényt deríthet többek között a rossz közérzet, puffadás, túlsúly, elhízás és további panaszok kiváltó okára.

A bélflóra optimalizálásával javítható a közérzet és számtalan betegség kockázata csökkenthető.

Megrendelését követően rövidesen kézhez kap egy önmintavételi csomagot, mellyel könnyedén és kellemetlenségek nélkül végezheti el a mintavételt. A levett minta ezután leadható a SYNLAB mintavételi helyeken vagy postai úton küldhető a laboratóriumba.

A választott vizsgálattól függően 2 hét vagy 6 héten belül érkezik meg az eredmény a minta leadásától számítva.

A myBIOME™ teszt eredményét egy online interaktív felületen keresztül éri el, ahol bemutatjuk bélflórája százalékos összetételét és működését. A myBIOME™ lelet információt ad a bélflóra mikrobiális diverzitásáról, a bél mikrobiom működéséről, milyen káros és előnyös metabolitokat termelnek (illetve fogyasztanak) a kimutatott mikrobák, a mikrobiom összetétele milyen emésztési potenciállal rendelkezik stb. Az online felületen tanácsokat kap az egyéni igényeinek legjobban megfelelő élelmiszer csoportok kiválasztásával kapcsolatban, és egy egyszerű bevásárlólistát is készíthet az Ön számára előnyös élelmiszerekből. A lelet pdf formában is letölthető.

A lelet további értelmezéséhez plusz szolgáltatásként online szakértői tanácsadás is igényelhető.

A CpxBIOME vizsgálat eredménye online elérhető és pdf formátumban letölthető a https://www.mikrobiomvizsgalatok.hu/eredmenyek oldalról. A lelet tartalmazza a bélbiom egyedi összetételéből eredő anyagcsere sajátosságokat, betegség kockázatokat, valamint a szükséges étrendi változtatásokat.

Ehhez a vizsgálathoz egy 90 perces online szakértői konzultáció is tartozik.

A jó hír az, hogy a táplálkozás van a legnagyobb hatással bélflóránk összetételére és működésére. A vizsgálat segítségével egy interaktív online felületen (myBIOME™) vagy szakértői konzultáció során (CpxBIOME) megismerheti, mely élelmiszerek vannak pozitív, illetve negatív hatással szervezetére.

A megfelelő étrendi módosításokkal enyhíthetők vagy megszüntethetők a hasi panaszok, csökkenthető az elhízás mértéke, és kedvezően befolyásolható számtalan súlyos betegség kockázata vagy állapota.


Szakemberként mindig is kíváncsi voltam a bélflóra működésére. Gyermekem egészsége és jövője számomra az első, ezért úgy döntöttem, hogy sportoló fiamnak megcsináltatom a tesztet. Nagyon izgalmas volt látni, hogy a sport miként változtatta meg a tejsav bontó baktériumok arányát, mely igen fontos a teljesítmény fokozás szempontjából. Sajnos néhány rossz baktérium törzs is elszaporodott a helytelen táplálkozásnak köszönhetően, ezért alaposan át kellett alakítanunk a bevásárlólistánkat és az étkezéseket. Örülök, hogy megtettük ezt a lépést.”

— Balázs

Évek óta küzdöttem nehezen megfogalmazható panaszokkal. Rossz volt a közérzetem, fáradt voltam, a legtöbb étel panaszt okozott, ugrált a vérnyomásom és rosszul aludtam. Egyik tünetem sem volt drámaian erős, és bár végig jártam az összes szakrendelést, igazából semmi konkrétumot nem találtak nálam. A mikrobiom vizsgálata során annyira jelentős eltéréseket találtak, hogy a konzulens személyesen akart róla beszélni. Az elején nagyon megijedtem, mert a lelet egyértelműen alátámasztotta szinte az összes tünetemet. A regenerációs kúra könnyebb volt, mint számítottam. Azóta nem fogyasztok mesterséges adalékokat, színezékeket, édesítőszereket, és sokkal jobban érzem magam. Azt hiszem, ezt magamtól nem léptem volna meg.

— István

Kifejezett hasi panaszaim nem voltak ugyan, de rendszeresen visszatérő aranyér kínoz, ami sportolóként több mint kellemetlen. A vizsgálat eredménye igencsak váratlanul ért. Kiderült, hogy a beleimben élő baktériumok képesek olyan gyulladásokat okozni, ami elősegíti az aranyér kiújulását. Ami még meglepőbb volt, hogy sportmúltam ellenére szinte egyáltalán nem él a belemben tejsav termelő baktérium. Márpedig ez nagyon nagy probléma. Nemcsak a sport miatt, hanem az egészségem miatt is. Azóta komolyan odafigyelek a táplálkozásomra, követem a szakértők tanácsait, és alig várom, hogy visszamérjem a változásokat.”

— Ferenc


Az alábbi összefoglaló táblázat segít az egészségi állapotnak megfelelő vizsgálat kiválasztásban:

myBIOME   CpxBIOME
6 hét Leletelkészülési idő 2 hét
online interaktív lelet segíti az eredmények megértését Eredményközlés online felületről letölthető
igényelhető Szakértői konzultáció a vizsgálati ár magába foglalja a lelet értelmezését (90 perces online konzultáció)
állapotfelmérés, megelőzés, helyes táplálkozás kialakítása Vizsgálat célja konkrét panaszok és tünetek,esetén, dietoterápiás javaslatokkal
nem ad információt Baktériumok csoportjának meghatározása ad információt
nem ad információt Betegségcsoportok meghatározása ad információt
nincs Kérdőív a táplálkozási szokások felvételére van
online leletben összefoglalva Étrendi ajánlás konzultáció során személyre szabva
magyar (angol, spanyol, olasz, lengyel, román) Lelet nyelve magyar (angol)