HA A GLUTÉN OKOZ PROBLÉMÁT


A gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása számos panasz forrása lehet. Tájékoztatónk segít eligazodni a SYNLAB által kínált, a glutén okozta panaszok kivizsgálására használható laboratóriumi vizsgálatok között, azonban nem helyettesíti a szakorvosi konzultációt, melynek részét képezi a részletes kórelőzmény felvétele és a fizikális vizsgálat is. Az ételallergia és az ételintolerancia különböző fogalmak, a tejfehérje allergiát nem szabad összekeverni sem a tejcukorérzékenységgel (laktózintoleranciával), sem a tejfehérjeintoleranciával!


Cöliákia


Cöliákia, gluténszenzitív enteropátia

A cöliákia a teljes szervezetet érintő, minden életkorban megjelenő betegség. Habár klasszikusan a kórkép emésztőszervi panaszok képében jelentkezik, a szokványostól eltérő formái is ismertek, ahol nem a gyomorbélrendszeri tünetek dominálnak. Vérszegénység, bőrelváltozások (foltos hajhullás, pikkelysömör), pszichés zavarok, csontritkulás, véralvadási zavarok, ízületi gyulladás, izomgörcsök, meddőség vagy vetélés, másodlagos tejcukor érzékenység és még számos egyéb tünet teheti változatossá e betegség megjelenését.A cöliákia társulhat más autoimmun betegségekkel pl. pajzsmirigybetegséggel is.

A laboratóriumi kivizsgálás lépései

A cöliákiát a genetikailag fogékony emberekben a táplálékban lévő glutén és néhány hasonló molekula váltja ki az immunrendszer kóros reakciója révén. Laboratóriumi oldalról a következő vizsgálati lehetőségek állnak rendelkezésre: cöliákia szűrés (immunszerológiai tesztek), genetikai vizsgálat, gliadin/glutén specifikus IgG vizsgálata és egyéb kiegészítő vizsgálatok.


Cöliákiaszűrés

Lisztérzékenység gyanúja esetén a cöliákiaszűrés nevű vizsgálatot javasoljuk, melyben a szöveti transzglutamináz IgA és IgG elleni antitestek koncentrációját mérjük. Pozitív esetben javasoljuk az EMA IgA/IgG tesztek elvégzését is, különösen gyermekkorban. Gluténmentes diéta alatt az autoantitestek eltűnnek, és mindkét laboratóriumi teszt negatívvá válik!

Mikor javasolt a szerológiai vizsgálat elvégzése?

  • ha a klinikai tünetek alapján felmerül a cöliákia gyanúja
  • gyomor-bélrendszeri kórképek elkülönítő diagnosztikájában
  • cöliákiás betegek családtagjainál
  • genetikai vizsgálattal fogékony csoportba sorolt betegek szűrővizsgálatára
  • gluténmentes diéta sikerességének ellenőrzésére

Ha a cöliákia-specifikus antitestek negatívak és a panaszok gluténfogyasztással összefügghetnek, további laboratóriumi vizsgálatok javasoltak gluténszenzitivitás és búzaallergia kizárására.


Genetikai vizsgálat

A szájnyálkahártya-törletből vagy vérből végezhető genetikai vizsgálattal a HLA-géncsalád fogékonyságot jelentő fehérjemolekulákat kódoló genetikai változatainak kimutatását végezzük.

Mikor javasolt a genetikai vizsgálat?

  • betegek első fokú rokonainál,
  • lisztérzékenységgel gyakran társuló állapotokban (pl. autoimmun-betegségek, Down-kór, I. típusú cukorbetegség, alacsony termet),
  • tünetek fennállása esetén, ha az immunszerológia kétes, vagy ellentmondás van közte és a biopszia eredménye között
  • tünetek fennállása esetén, a diagnózisnak a biopszia mellőzésével történő felállítása céljából, ha a beteg tTG-IgA és EMA antitestjének titere meghaladja a normál érték 10-szeresét
  • és minden más esetben, ha felmerül a lisztérzékenység gyanúja, annak kizárása céljából


Gliadin- és gluténspecifikus IgG vizsgálata

A gluténszenzitivitás diagnózisát az esetek egy részében a gliadin IgG és glutén IgG kimutatása is segíti. Ezeket a teszteket táplálékintolerancia paneleink tartalmazzák (ld. külön tájékoztatónk).


Egyéb, kiegészítő vizsgálatok

A fentieken kívül a cöliákiás betegek számára több egyéb laboratóriumi vizsgálat végzése is hasznos lehet, melyek segítenek a szervezet általános állapotának felmérésében, vagy a betegséghez társuló kóros állapotok felismerésében (pl.: vérszegénység laboratóriumi markerei, endokrinológiai és immunológiai paraméterek, alvadási tesztek stb.)


Nem cöliákiás gluténszenzitivitás

A kórkép jellemzője a gluténtartalmú élelmiszer fogyasztása után jelentkező panaszok, melyek nagyon hasonlítanak a cöliákiás tünetekre. Ebben a kórképben a cöliákiára jellemző autoantitestek negatívak, bélboholy-sorvadás sem alakul ki. A diagnózis felállításához minden esetben ki kell zárni a cöliákiát és a búzaliszt-allergiát.


Vissza