Genetikai származás vizsgálatok

Családfakutatás, rokonságtesztek


A hagyományos szülőségi teszten kívül mód van arra is, hogy egyéb közeli rokonság fennállását megállapítsuk két személy között, pl. féltestvérség, édes testvérség, nagybácsi/nagyéni-unokaöccs/unokahúg, nagyszülő-unoka viszony. Ide tartoznak azok az esetek is, amelyek tulajdonképpen apasági vizsgálatok, ám a feltételezett apa mintája nem áll rendelkezésre (pl. elhunyt vagy elzárkózik a részvételtől), így az ő genetikai jellegeire vérrokonainak vizsgálatával kell következtetnünk, tehát indirekt módon próbáljuk megállapítani apaságát. Megjegyzendő, hogy a rokonsági vizsgálatok esetén általában nem várhatók 99% fölötti valószínűségű eredmények, de legtöbbször így is szubjektíven kielégítő következtetésre lehet jutni. Általánosságban igaz, hogy minél több megfelelő vérrokont lehet vizsgálni, annál pontosabb eredményt kapunk.
Az Y-kromoszómára jellemző genetikai adatok összehasonlításával egyértelműen igazolható két férfi családtag közötti genetikai kapcsolat. Az Y-kromoszóma DNS-markereinek vizsgálatával csak megszakítatlan férfiági rokonsági kapcsolatok vizsgálhatók. A családfakutatáson kívül ez a teszt használható apasági vizsgálat kiegészítésére fiúgyermek esetén, közeli férfiági rokonság (pl. apai nagybácsi-unokaöccs) vizsgálatára, valamint egyes bűnügyi személyazonosítási célokra (pl. nemi erőszak). A vizsgálat menete és a felhasználható minták hasonlóak az apasági vizsgálatnál leírtakhoz, s formailag választható a jeligés vagy a névvel azonosított, jegyzőkönyvezett szakértői vizsgálat.
Ritkán, de előfordul, hogy az anya, esetleg mindkét szülő személye kérdéses, pl. intézetben nevelkedett gyermek, az újszülött elcserélésének gyanúja, bevándorlási ügyek kapcsán. A vélelmezett vagy feltételezett anya tekintetében az apasági teszthez hasonló módon megállapítható vagy kizárható az anyaság. Formailag ugyanúgy választhatja a jeligés, vagy a névvel azonosított, jegyzőkönyvezett szakértői vizsgálatot.
A személyazonosítási vizsgálat lényege, hogy valamely biológiai minta elemzésével nyert DNS-mintázatot összehasonlítjuk egy adott személyével. Az általunk alkalmazott módszerrel teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a biológiai minta a vizsgált személytől származik-e. Vizsgálható biológiai minta lehet pl. testváladékfolt, hajszál, fogkefe, cigarettacsikk, rágógumi (stb.). A vizsgálattal megállapítható az illető neme, valamint az is, ha a minta több személytől származik (pl. kevert váladékfolt). Az ügy menete megegyezik a jeligés vizsgálatnál leírtakkal, de a hasonlítandó személytől természetesen jegyzőkönyvezetten, azaz személyazonosítással egybekötve is le lehet venni a mintát.


A DNS-profil vizsgálataink aktuális árairól az ÁRLISTA oldalon tájékozódhat.

SYNLAB GenoID DNS Laboratórium

  1211 Budapest, Weiss Manfréd út 5-7.

  +36 1 465 0124, +36 30 815 2246

  genoid.hungary@synlab.com

Vissza