DNS UNIVERZUM – genetikai tesztek egy jobb, egészségesebb életért

A gének és a környezeti hatások együtt számtalan dolgot befolyásolnak: a szem színét, az izomzatot és testfelépítést, a hízásra való hajlamot, bizonyos betegségekre való fogékonyságot, vagy éppen azt, hogyan reagál valaki stresszhelyzetben.

Az ember minden tulajdonsága és hajlama a génekben van kódolva, így egy genetikai teszt elvégzésekor rengeteg információhoz juthat – lényegében egy személyre szabott, egyedi útmutatót kaphat a kezébe: hogyan sportoljon, hogyan étkezzen, milyen betegségekre érdemes odafigyelnie.

DNS Univerzum

A GenePlanet által kidolgozott teszt
az Ön DNS-állományának egészét vizsgálja

A teszthez elegendő egyetlen gyors önmintavétel.

A teszt eredményeiért töltse le az angol nyelvű alkalmazást az App Store-ból vagy Google Play-ből.

Google Play   App Store

Eredményei az app.geneplanet.com/dna oldalon, fiókjába belépve is elérhetők.
A tartalmat Google Chrome böngészőben magyar nyelven is megtekintheti az oldal lefordítási lehetőség használatával, mely beállítható a chrome://settings/languages oldalon a Google Fordító bekapcsolásával.

Használja rendszeresen, hiszen egyetlen mintavételből egy életen át érvényes adatokat kap, a frissítéseknek köszönhetően pedig mindig új hírekhez, információkhoz, személyes elemzésekhez juthat.

Válasszon egyet az alábbi önmintavételes vizsgálatokból

MyLifestyle vagy MyHealth teszt megrendelését követően egyedi kuponkódot kap, amellyel kedvezményesen vásárolhat további teszteket, vagy válthat a Premium Bundle csomagra.

MyLifestyle
MyLifestyle genetikai teszt

109.900 Ft

Részletek és megrendelés  
MyHealth
MyHealth genetikai teszt

109.900 Ft

Részletek és megrendelés  
MyAncestry
MyAncestry genetikai teszt

59.900 Ft

Részletek és megrendelés  
premium
Premium Bundle genetikai teszt • All in one

149.900 Ft

Részletek és megrendelés  

Hogyan kapom meg az eredményem?

Rendelés

1. Rendelje meg az önmintavételi tesztet a webshopból.

Mintavétel

2. Végezze el otthonában pár perc alatt a mintavételt.

Beküldés

3. Küldje be a mintát.

Eredmény

4. A laborba érkezést követő 6-8 héten belül az eredményeit a mobilalkalmazásban tudja megtekinteni.


MyLifestyle MyHealth MyAncestry Premium Bundle
Elemzések száma 81 19 11 100+
Rendszeres frissítések
Adatok tárolása mobilalkalmazásban
Egészségi állapot pontérték
Értékelje, folyamatosan ellenőrizze és javítsa általános egészségi állapotát és közérzetét
500+ tételes tápláléklista
Mi az, ami az Ön számára egészséges vagy kifejezetten egészségtelen
ÉLETMÓDDAL kapcsolatos elemzések
Diéta és táplálkozás
39 elemzés
Sport és rekreáció
13 elemzés
Test és lélek
29 elemzés
EGÉSZSÉGGEL kapcsolatos elemzések
Rosszindulatú daganatos betegségek kockázata
10 elemzés
Szív-és érrendszeri betegségek kockázata
3 elemzés
Immunrendszer
6 elemzés
SZÁRMAZÁSSAL kapcsolatos elemzések
Etnikum, anyai ágú leszármazás, hasonlóság a Neandervölgyi őssel
Genetikailag determinált fizikai tulajdonságok
MIKROBIOMMAL kapcsolatos elemzések
Szájüregi mikrobiom
109.900 Ft 109.900 Ft 59.900 Ft 149.900 Ft
Megveszem Megveszem Megveszem Megveszem

Nézze meg ismertető videóinkat

Regisztrációs folyamat bemutatása

DNS mintavételi folyamat bemutatása


Gyakran ismételt kérdések

A genetika tudományterülete a génekkel, azok molekuláris szerkezetével és funkciójával, expressziójával, a populációban való előfordulásukkal, az öröklődésben betöltött szerepükkel, valamint az élőlények közötti kapcsolatok vizsgálatával foglalkozik.

Azt, hogy kik vagyunk, elsősorban a DNS-ünk határozza meg. A DNS testünk minden sejtjének sejtmagjában megtalálható. Meghatározza megjelenésünket, azt, hogy hogyan reagálunk a környezeti tényezőkre (pl. napfény, tápanyagok, fizikai aktivitás), és bizonyos mértékig viselkedésünket is.

DNS-ünk egyedülálló, az ujjlenyomathoz hasonlítható. Az egész világon nincs két személy (az egypetéjű ikrek kivételével), akik egyforma DNS-sel rendelkeznek.

Az ember testi sejtjeiben 23 pár kromoszóma található, ez alól az ivarsejtek jelentenek kivételt, melyek 23 kromoszómát tartalmaznak. A kromoszómák DNS-ből épülnek fel. A gének olyan szakaszok a DNS-ben, melyek a fehérjék előállításához szükséges információt tartalmazzák. Egy adott gén egy változatát allélnek nevezzük. Két allél lehet azonos vagy eltérő. Genotípusnak nevezzük az egyed genetikai felépítését, ami a fenotípust (egy élőlény megfigyelhető jellemzőinek vagy adottságainak összessége) kódolja. Egy szervezet DNS-ben, vagy egyes vírusok esetén RNS-ben tárolt teljes öröklődő információját genomnak hívjuk.
A genetikai változatok vagy polimorfizmusok a DNS-szekvencia változását jelzik. Két nem rokon egyed körülbelül 100 000 - 1 000 000 genetikai variációban különbözhet egymástól. A különbségek többségének nincs jelentős élettani hatása és nem befolyásolják a táplálkozási igényeket.

A genotípusunkat tekintve több mint 99,9%-ban hasonlóak vagyunk, a DNS körülbelül 0,1%-a tesz minket egyedivé. A nukleotidok (DNS-t és az RNS-t alkotó nukleotidlánc szerkezeti egységei) szekvenciájában bekövetkező változások, amelyeket polimorfizmusoknak is neveznek, eltéréseket okozhatnak az adott gén által kódolt fehérje tulajdonságában vagy mennyiségében. Ez számos jellegzetességben (fenotípus) megmutatkozik, mint például a szemszín, az izomszövet felépítése, a testmagasság, a testsúly, a koffein-, laktóz-, zsír- és szénhidrátanyagcsere, vitaminszükséglet stb.

Genetikai hajlamaink, szervezetünk szükségleteinek és igényeinek ismerete lehetővé teszi, hogy a bennünk rejlő teljes potenciált kihasználhassuk és hosszú távon megóvjuk egészségünket.

A génjeink meghatározóak lehetnek az egészségi állapotunkat illetően, de a genetikai hajlam csak az egyik tényezője ennek. Környezetünk és életmódunk (testmozgás, táplálkozás, alvás, stressz) kölcsönhatásban van génjeinkkel és ezáltal hatással van szervezetünk működésére.

Ezért olyan fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a tényezőkkel és ennek tudatában olyan életmódot alakítsunk ki, amely hozzájárul az egészségi állapotunk megőrzéséhez és az általános jóléthez. A DNS-teszt elvégzése segít abban, hogy többet tudjunk meg szervezetünk működéséről és személyre szabott ajánlásokat követve megfelelő változtatásokat hajtsunk végre.

A GenePlanet a legújabb, újgenerációs szekvenálási (NGS) technikát alkalmazza a teljes genom vizsgálatához. Ezt low-pass whole genome sequencing-nek (lpWGS) nevezik és a legújabb megközelítésnek számít a területen. Erre a célra fejlesztett algoritmusok teszik lehetővé, hogy jelentősen optimalizálni lehessen a szekvenálási mélységet.

A Geneplanet statisztikai modellezéssel támogatott, kifinomult in-house bioinformatikai pipeline-t fejlesztett ki, amely a WGS adatokból kiváló minőségű genotípusokat állít elő. A különböző páciensek genomjaiból származó referenciapanelek gyűjteményével megkaphatjuk az adott páciens teljes genomját. Az lpWGS-ről bebizonyosodott, hogy felülmúlja a tipikus DNS-microarray technikát a gyakori genetikai változatok értékelésében.

A gondosan felépített logisztikai folyamatnak köszönhetően annak valószínűsége, hogy a fentiek bármelyike bekövetkezik, minimális. Ha azonban ez mégis megtörténik a mintavételt meg kell ismételni egy új, ingyenesen biztosított mintavételi eszközbe. Erről értesítést küldünk.

A nyálminta elküldése után is aktiválhatja tesztjét. Az aktiváláshoz szükséges minta azonosító kódját, a biztonsági kódot és az aktiválás menetét tartalmazó útmutatót a kit tartalmazza.

A minta feldolgozás feltétele a teszt aktiválása az app.geneplanet.com/dna oldalon. Ennek hiányában a laboratórium a minta feldolgozását nem kezdi el. Segítségért vagy további információért a +36 1 5 888 500-as telefonszámon vagy az ugyfelszolgalat@synlab.com e-mail címen fordulhat hozzánk.

A DNS-teszt aktiválása összekapcsolja a DNS-mintát az azonosító kóddal, ezáltal nyomonkövethető, hogy kihez tartozik a minta. Aktiválás hiányában a laboratórium a minta feldolgozását nem kezdi el.

A SYNLAB Hungary Kft. által továbbított GenePlanet DNS-teszt eredményét a regisztrációtól és minta továbbításától számított 6 hét után ezen az oldalon tudja megtekinteni és letölteni:

app.geneplanet.com/dna

A leletközlő oldalra való belépéshez a következő belépési adatokra lesz szüksége:

Felhasználónév: a geneplanet.com oldalán, a regisztráció során megadott e-mail cím
Jelszó: a geneplanet.com oldalán, a regisztráció során beállított jelszó

Amennyiben Ön korábban nem regisztrált, kérjük tegye ezt meg haladéktalanul a https://app.geneplanet.com/accounts/create oldalon, majd a mintavevő dobozban található minta azonosító kódja (barcode) + biztonsági kód (security code) segítségével aktiválja a vizsgálatkérést a https://app.geneplanet.com/onboarding/dna/claim oldalon.

A mobilalkalmazásból történő aktiváláshoz olvassa be a kitben található QR-kódot.

Az alkalmazást letöltheti Android rendszerre innen, iOS rendszerre innen.

Az otthon végezhető DNS-teszt eredményeit megoszthatja orvosával, táplálkozási tanácsadójával és személyi edzőjével, akik az eredmények alapján módosíthatják az étrendjét, edzéstervét és a terápiáját, hogy könnyebben elérje kitűzött céljait.

Ki is nyomtathatja az eredmények összefoglalását. A GenePlanet weboldalán lépjen a „Profile” menüpontra, és válassza az „Results overview” opciót. Felhívjuk figyelmét, hogy az összefoglalás csak egy listát tartalmaz az elemzésekről és az Ön eredményeiről részletes magyarázatok és ajánlások nélkül.

Függetlenül attól, hogy melyik otthon végezhető DNS-tesztet választja, Ön az eredményeken kívül megkapja azok magyarázatát, valamint a személyre szabott ajánlásokat, továbbá az elemzések hátterében álló tudományos bizonyítékok részletes bemutatását.

  1. Az elemzés magyarázata: elmondja, miért fontos az adott elemzés és hogyan befolyásolják a gének.
  2. Részletes eredmények: felfedik egy adott gén genotípusát vagy genotípusok kombinációját, amely meghatározza az elemzés eredményét.
  3. Színkódolt eredmények: a jobb értelmezhetőség érdekében az eredmények színkódolva jelennek meg.
  4. Személyre szabott ajánlások és iránymutatások tájékoztatnak arról, hogyan érhet el javulást élete különböző területein. Az információközlés a lehető legkényelmesebb és leginkább felhasználóbarát módon történik, hogy az ajánlások könnyen követhetők vagy végrehajthatók legyenek.
  5. Gének vs. környezet grafikon: azt mutatja, hogy bizonyos tulajdonságokat milyen mértékben befolyásolnak a gének és a környezet. Minél magasabb az örökölhetőség, annál nagyobb befolyást gyakorolnak génjeink, és annál kisebb a környezet hatása.
A genotípuson kívül az elemzés figyelembe veszi az Ön korát, nemét, súlyát és magasságát.

A Geneplanet minden vizsgálatát a legmagasabb minőségi szabványok szerint végezi, ami rendkívül magas szintű szakmaiságot és hitelességet biztosít számukra. Vizsgálataik minőségét saját, nagy tapasztalattal rendelkező, különböző területeken (biotechnológia, gyógyszeripar, biokémia, orvostudomány, táplálkozástudomány, informatika) dolgozó szakembergárda munkája garantálja.

Kiemelt figyelmet fordítanak a genetikai és laboratóriumi paraméterek megfelelő kiválasztására, amelyekről tanulmányok igazolták, hogy jelentős hatást gyakorolnak a szervezet működésére. Tudjon meg többet a háttérben álló tudományos összefüggésekről.

Az otthon végezhető DNS-tesztek eredménye tájékoztató jellegű. Bár választhat olyan tesztet, amely jobban összpontosít az egészségére (MyHealth), mint az életmódbeli tényezőkre, de egyik tesztnek sem célja a betegségek diagnosztizálására, kezelésére, enyhítésére vagy megelőzésére vonatkozó egészségügyi tanácsadás biztosítása.

Ha súlyos egészségügyi problémái, konkrét panaszai vannak, vagy jelentős étrendi változásokat vezetett be, javasoljuk, hogy forduljon kezelőorvosához. A Geneplanet által szolgáltatott információ nem erősíti meg vagy helyettesíti az egészségügyi szakember által felállított orvosi diagnózist vagy állapotot.

A tesztek elvégzése után a laboratóriumban megsemmisítik a DNS mintákat. A fel nem használt DNS mintákat kutatási célokra használják fel (mint új genetikai variánsok felfedezése, minőségbiztosítás és az eredmények nyomon követése).

Az Ön DNS-ének kutatási célú felhasználása anonim módon történik és egyéb adatokkal összevonva, azaz ön sem neve, sem egyéb adatai alapján nem azonosítható személyesen.

A GenePlanet a legfrissebb szoftvereket és IT technológiát használva garantálja, hogy az adatai soha ne kerülhessenek jogosulatlan felhasználók birtokába.

A jogosult felhasználók és/ vagy szolgáltatók szerződésben rögzített feltételek szerint kezelik az adatait, a mindenkori személyes adatok védelméről szóló törvények szabályai szerint. A személyes adatok a genetikai vizsgálat folyamata során sem belső, sem külső résztvevők számára nem kerülnek nyilvánosságra, kivételt képeznek azok, akik az elemzést állítják össze. A DNS elemzést végző laboratórium számára csak az Ön mintájának kódja ismert, így a minta nem kapcsolható össze konkrét ügyféllel.

A nyálminta szobahőmérsékleten 3 hónapig őrizhető minőségromlás nélkül. De minél régebbi a minta, annál jobban csökken a sikeres elemzés esélye, így kérjük, a levett mintát minél hamarabb küldje el a laboratóriumba.
18 éven felüliek vásárolhatják meg a GenePlanet termékeket és szolgáltatásokat.
Igen, annyi önmintavételes tesztet vásárol, amennyit csak szeretne. Mivel minden teszt egy külön dobozban érkezik, akár tovább is ajándékozhatja. Aki végül felhasználja a tesztet, annak saját személyes adataival kell regisztrálnia a weboldalon vagy az applikációban.
Amikor elérhetőek az appban az eredményei, e-mailben kap erről értesítést. Az email egy közvetlen linket is tartalmazni fog, amelyre kattintva – felhasználóneve és jelszava megadása után – elolvashatja eredményeit.