ALLERGIAVIZSGÁLATOK


Allergiavizsgálatok


Légúti (inhalatív) allergia

Az allergia a szervezet túlzott reakciója egy, a szervezetre egyébként ártalmatlan anyagra. Allergiás reakció esetén a szervezet megpróbálja az idegenként azonosított anyagot ellenanyag termelésével „legyőzni”. Ez az ellenanyag a véráramba kerülve a szervezet minden pontjára eljut és egyéb kémiai anyagok mellett hisztamint szabadít fel. A hisztamin felszabadulása az érintett területen különböző, akár igen kellemetlen tünetekkel járó allergiás reakciókat okozhat. Ezért érdemes tisztában lenni azzal, mi az allergia kiváltója. Ennek kiderítését szolgálja az allergia vizsgálat.


Az allergiavizsgálat

Az allergiavizsgálat vagy egy egyszerű és gyors vérvétellel, vagy provokációs teszttel (bőrpróbával) végezhető el. A vérvétel útján történő légúti (inhalatív) allergia laboratóriumi vizsgálat segít az allergia mértékének és típusának meghatározásában. Az allergiás reakció esetén jelentősen megemelkedik az össz IgE és a gyulladáskor keletkező fehérjemolekulák (specifikus IgE) szintje, ezért a laborvizsgálat során több más mellett ezeket az értékeket mérik.


A légúti allergia fajtái

A légúti allergia jelentkezhet a felső és az alsó légúton, attól függően, hogy az orrnyálkahártya gyulladásával járó szénanátháról (allergiás rhinitis), vagy a teljes hörgőrendszert érintő allergiás asztmáról beszélünk. A kiváltó okok mindkét esetben hasonlóak, és a tünetetek szezonálisan vagy egész éven át jelentkezhetnek.


Ételallergia-vizsgálatok


Ételallergia (nutritív allergia)?

Az allergiás panaszok változatos tünetek képében, az étel fogyasztását követően jelennek meg. Ezek lehetnek bőrelváltozások (viszkető, vörös foltok, csalánkiütés, ekcéma), emésztőrendszeri tünetek (hasmenés, görcsös hasi fájdalom, hányinger, hányás) és légúti panaszok (fulladás, asztma, gégevizenyő). Súlyos esetben akár anafilaxiás roham is kialakulhat, amit rövid időn belül megjelenő hasi fájdalom, ajak, gége- és nyelvdagadás jelez, sőt a súlyos allergiás reakció akár életveszélyes keringésösszeomlást is okozhat.

A laboratóriumi vizsgálat az allergén specifikus IgE molekulák emelkedett szintjének kimutatásán alapszik.A SYNLAB-nál elérhető laboratóriumi tesztek, melyek ételallergén vizsgálatára használhatók:

  • Nutritív 20-as panel
  • Nutritív 40-es panel
  • Inhalatív 20-as panel
  • Inhalatív 40-es panel
  • Vegyes inhalatív és nutritív panel
  • ALEX multiplex allergiavizsgálat
  • Molekuláris (komponens alapú) allergiavizsgálatok
  • Egyedi allergének vizsgálata (500-féle)
Vissza