Terheléses vércukor-vizsgálatot kért a kezelőorvosom. Hogyan történik a vizsgálat?

Terheléses vércukor-vizsgálatot kért a kezelőorvosom. Hogyan történik a vizsgálat?

A terheléses vércukorvizsgálat első lépése az éhgyomri vércukorszint mérés, melynek eredményétől függően végezzük el a további vérvételeket. Amennyiben ez az érték >7.0 mmol/l-nél, a vizsgálat nem végezhető el.

Kérhető többpontos vizsgálat. 0, 30, 60, 90 és 120 perc elteltével szokás a vércukrot mérni, de diagnózis már a 0 és 120 perces értékből is felállítható. Referenciaérték csak ehhez a két ponthoz tartozik.

Terheléses vércukorvizsgálat indokolt lehet a cukorbetegséget megelőző állapotok diagnózisának felállításához (pl. csökkent glükóztolerancia vagy emelkedett éhgyomri vércukorszint). A vércukorterhelést azonban nem szabad elkezdeni, ha előzetes eredményekből már egyértelműen felállítható a cukorbetegség diagnózisa. Terheléses vércukorvizsgálat előírás a terhesség 28-ik hetében a terhességi diabétesz kizárására.

A teszt elvégzéséhez 75 gramm glükózt kell 250-300 ml vízben feloldva, 5 perc alatt elfogyasztani (gyermekek számára 1,75 gramm/testtömeg kg, de maximum 75 gramm tesztdózis ajánlott). Javasoljuk, hogy hozzon magával egy fél citromot is, mert az oldat nagyon édes (ez nem befolyásolja az eredményt). Az éhgyomri vérvétel előtt vizet illetve cukrozatlan teát lehet fogyasztani.

A vizsgálatot 2, 3 vagy 5 pontos terheléssel az Ön kérése szerint tudjuk elvégezni.

 

Vércukor terhelés:

  • 2 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 3 300 Ft
  • 3 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 4 450 Ft
  • 5 pontos vizsgálat esetén, éhgyomri ujjbegyes vérvétellel, 75 gramm glükózzal, mintakezelési díjjal együtt: 5 750 Ft

Az elkészülési idő: 1 munkanap.