Új vizsgálati csomag a SYNLAB-nál: Vastagbéldaganat szűrőcsomag

Új vizsgálati csomag a SYNLAB-nál: Vastagbéldaganat szűrőcsomag

2021.07.16

Örömmel tájékoztatjuk Pácienseinket, hogy mostantól egy új vizsgálati csomagot vehetnek igénybe: a vastagbéldaganat szűrőcsomagot!

Miért tartjuk nagyon fontosnak az új vastagbéldaganat szűrőcsomag bevezetését?

A vastagbéldaganat az egyik vezető halálozási ok Magyarországon, mivel a betegség a korai szakaszában tünet- és fájdalommentes, így akár éveken keresztül észrevétlen maradhat. Fontos tudni, hogy az időben diagnosztizált vastagbéldaganat szinte minden esetben gyógyítható. A hosszú, tünetmentes korai szakasz kiváló esélyt ad arra, hogy évente végzett szűrővizsgálattal időben kiderüljön a probléma.

A vastagbéldaganatot kolonoszkópiával (vastagbéltükrözés), képalkotó eljárásokkal és laboratóriumi módszerekkel lehet kimutatni. Jóllehet a legnagyobb biztonságot a kolonoszkópia adja, az eszközös beavatkozástól annak kellemetlen volta miatt sokan óvakodnak. Ilyenkor segíthetnek a laboratóriumi tesztek, melyek kombinációban és ismételten alkalmazva alternatívái lehetnek a tükrözéses vizsgálatnak.

Mindkét teszt teljesen fájdalommentes, hiszen csak székletből vett mintát igényel.

  • A székletvér teszt a vérző daganatok kimutatásának érzékeny módszere, viszont nem minden daganat vérzik állandóan, illetve nem daganatos eredetű vérzés is előfordul.
  • Az M2-PK tumormarker vizsgálat székletből egy viszonylag új eljárás, mely a daganat által termelt piruvát kináz (PK) dimer M2 enzim kimutatásán alapszik. Pontossága nagyon jó, hozzávetőleg 85%-os.

A fentieken kívül a csomag tartalmazza a következő paraméterek vizsgálatát, melyek a daganat felismerésében nyújtanak seígtséget: CRP, LDH, vérkép.

Tovább a vastagbéldaganat szűrőcsomaghoz

Vissza a hírekhez