Orrfújás, könnyezés – Hát igen, megint allergiaszezon van

Orrfújás, könnyezés – Hát igen, megint allergiaszezon van

2019.06.14


Korunk egyik leggyakoribb civilizációs betegsége az allergia.

Az elmúlt 15-20 évben az allergiás betegek száma évről évre nő, kezd népbetegséggé válni. Magyarországon az allergiák közül a szezonális szénanátha a leggyakoribb, a becsült adatok szerint a lakosság legalább 15-20%-a szenved tőle.

Szénanátha kínozza? Pollenszezonban egyes ételek is allergiás panaszokat okoznak?


A légúti allergia kialakulásában szerepet játszik a genetikai hajlam és a környezeti tényezők is.

Az ún. inhalatív allergének a légutakon bejutva okoznak allergiás reakciót. A pollen, a hám és a szőr nem válogat, hat a gyerekekre és a felnőttekre is, a leggyakoribb érintett korosztály a fiatal felnőttek, de allergia minden életkorban kialakulhat. Ha tavaly ilyenkor nem tüsszögött és most igen, annak hátterében allergiás megbetegedés is állhat.

Figyelmet érdemel a keresztallergia, amikor az allergiás panaszok olyankor is erősödnek, amikor nem utal semmilyen jel arra, hogy az allergén-koncentráció magas lenne környezetében. Ilyen például a parlagfűpollen és a görögdinnye kapcsolata – ha előbbire allergiás, tüneteket érez majd egy jóízű dinnyeevés után is. De ilyen kapcsolatban van a nyírfa például az almával, körtével, vagy éppen a kivivel. A keresztallergia tünetei jellemzően az allergiaszezonban erősödnek fel.

A multiplex allergiavizsgálat elvégzésével felderíthetők a bonyolult keresztallergiák is.


Milyen laborvizsgálatok segítenek az allergia megállapításában?

Az allergiás betegségek hatékony kezelésének első lépése, hogy kiderüljön, pontosan mire allergiás. Ma már többféle vizsgálómódszer is van az allergia vizsgálatára, de nem minden vizsgálatot tud vagy érdemes az allergiaszezon kellős közepén elvégeztetni.

A SYNLAB az allergiát vérvizsgálatból állapítja meg. A vérvétellel járó allergiavizsgálat legfontosabb előnye, hogy az allergiagyógyszer szedése mellett is elvégezhető, míg más allergiavizsgálatok (pl. az ún. Prick-teszt vagy bőrteszt esetén) ez nem lehetséges.


Légúti allergiapanelek

Az inhalatív (légúti) allergiateszteknek a SYNLAB laborjaiban két csoportját találhatjuk meg, attól függően, hogy a vizsgálat hány allergénre terjed ki, így elérhető az inhalatív 20-as és 40-es panel.


20-as inhalatív panel a főbb pollenallergének közül az éger, nyír, tölgy, parlagfű és lándzsás útifű, az állati eredetű inhalatív allergének közül a macska-, kutyaszőr és hám, illetve a tollas háziszárnyasok vizsgálatára tér ki. Továbbá vizsgálja a poratka és különböző penészek okozta allergiás reakciókat is.

 

40-es inhalatív panel fentieken túl vizsgálja többek között a ló, marha, tengerimalac, nyúl, hörcsög, patkány, egér stb. hám és szőr allergiás reakcióját, valamint a szilfa, nyárfa, juharfa, diófa pollenjét, illetve egy sor virágfélével szembeni reakciót.


Inhalatív 20-as panel részletes tartalma:

Égerpollen, nyírpollen, mogyorópollen, tölgyfapollen, fűzfapollen, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenuis), poratka (D. pteronyssinus), macskaszőr/-hám, kutyahám, perjefélék, réti komócsin, rozspollen, háziszárnyas tollkeverék (liba, csirke, kacsa, pulyka), parlagfű, fekete üröm, lándzsás útifűpollen.


Inhalatív 40-es panel

Macskaszőr/-hám, lószőr, szarvasmarha-szőr, kutyahám, tengerimalac-hám, nyúlhám, hörcsöghám, patkányhám, egérhám, háziszárnyas tollkeverék (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenuis), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfapollen, mogyorópollen, szilfapollen, fűzfapollen, nyárfapollen, juharfapollen, nyírfapollen, bükkfapollen, tölgyfapollen, diófapollen, poratka (D. pteronyssinus), poratka (D. farinae), házipor, csótány, lándzsás útifűpollen, libatoppollen, ballagófű-pollen, juhsóskapollen, fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol – és réti perje, réti komócsin), fűkeverék (tavaszi hérics, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje).


Válassza az Önnek megfelelő csomagot!

 

Allergiás betegség diagnózisának felállításához, kezeléséhez mind a részletes kórtörténet, mind a betegvizsgálat, mind a teszt eredményének ismerete szükséges. A laborvizsgálat eredményével keressen fel szakorvost!

 


KÉRJEN IDŐPONTOT, HÍVJA ÜGYFÉLSZOLGÁLATUNKAT!

+36 1 5 888 500



Vissza a hírekhez