Önmintavételes koronavírus PCR-tesztet vezet be a SYNLAB

Önmintavételes koronavírus PCR-tesztet vezet be a SYNLAB

2022.02.07

 

Jelenleg a PCR-teszt a legérzékenyebb „GOLD STANDARD” vizsgálat a koronavírus (SARS-CoV-2) jelenlétének kimutatására. Mindeddig csak felső légúti mintából lehetett a PCR-tesztet elvégezni, melyhez a mintavétel külön szakembert igényel és a páciens számára kellemetlenséggel jár.

A SYNLAB most egy új, nyálmintán alapuló PCR-tesztet vezet be, mely lényegesen kényelmesebb és egyszerűbb mintavételt tesz lehetővé, otthon is egyszerűen kivitelezhető, továbbá gyermekek esetében is alkalmazható, amennyiben a gyermek képes arra, hogy 2 ml nyálmintát adjon a mintavételi leírásnak megfelelően.

További előnye a vizsgálatnak, hogy a mintavételt megelőzően nincs szükség több órás éhezésre és szomjazásra. 4 óra helyett csak 1 óra a várakozási idő, mely alatt kerülni kell az ételek és italok fogyasztását, a rágógumizást és a dohányzást, a mintavételt megelőzően fél órával pedig a száj kiöblítése szükséges tiszta vízzel.

Laboratóriumi vizsgálataink azt mutatják, hogy a nyálból végzett PCR-teszt érzékenysége megközelíti a felső légúti mintákból történő vizsgálat érzékenységét.

A mintavételi csomag a SYNLAB COVID mintavételre kijelölt mintavételi helyein vásárolható meg, és a mintavételt követően ugyanott le is adható. Fontos, hogy a mintavétel után minél előbb, de legkésőbb 48 órán belül juttassuk el a levett nyálmintát a SYNLAB mintavételi helyre, hogy a minta megfelelő állapotban kerüljön be a laboratóriumba!

További részletek a tesztről

Teszt megvásárlási helyszínek  

Vissza a hírekhez