A SYNLAB a méhnyakrák ellen

A SYNLAB a méhnyakrák ellen

2020.02.05


2020. január 20. és 26. között zajlott az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét, melynek hazai szervezője a Mályvavirág Alapítvány. Az alapítvány tevékenységének támogatásával járul hozzá a SYNLAB a gyilkos kór elleni küzdelemhez.


Közismert, hogy a méhnyakrákot közel 100%-ban a szexuális úton terjedő humán papillomavírus (HPV) okozza, és mára odáig jutott a tudomány, hogy ennek jelenlétét elenyésző kivételtől eltekintve ki is tudja mutatni.

Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a nők figyelmét arra, hogy az oltással és a HPV-szűréssel mára gyakorlatilag elkerülhető vált a méhnyakrák kialakulása. A megelőzésben két lábra támaszkodhatunk: az egyik a megelőző oltás, a másik pedig a HPV-szűrés HPV-teszttel.

A két láb nem vagy-vagy alapon működik, hiszen a mindennapi életben sem tudunk sokáig egy lábon állni, hanem érdemes mindkettőt megfontolni. Fontos tudni, hogy az oltás 13 éves korú gyermekek számára, a HPV-teszt pedig csak 30 éves kor fölött ajánlott. A kettő együtt biztosítja a hatékony védelmet. Mára bebizonyosodott, hogy a HPV-tesztek sokkal pontosabbak, mint a sejtekenetvétel (citológia), így jóval kevesebb esélye van álnegatív eredmények kialakulásának.

A betegség elleni küzdelemben a SYNLAB elsődleges partnerével, a Mályvavirág Alapítvánnyal együtt szeretné elérni, hogy minél több nő vegyen részt méhnyakszűrésben. Érdemes nőgyógyászon keresztül elvégezni a szűrést, de amennyiben valamilyen körülmény miatt ez nehézkes, létezik már önmintavételes teszt is.

Reméljük, a megelőzési hét kapcsán sok érdekes és informatív anyagot tudunk az Önök számára átadni, kísérjék figyelemmel honlapunkat és a Mályvavirág Alapítvány oldalát is!

malyvavirag.hu    


Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét
Győzzük le együtt a méhnyakrákot!


Nézze meg a Mályvavirág Alapítvány videóját!



Vissza a hírekhez