Két új vizsgálati panelt vezetett be a SYNLAB július 1-től

Két új vizsgálati panelt vezetett be a SYNLAB július 1-től

2020.07.03


Gyermek molekuláris ételallergia ImmunoCAP panel (tej, tojás, földimogyoró) – allergológiai szakvéleménnyel

Hazánk 15 legerősebben allergizáló fehérjéinek toplistáját a pollenek és a háziporatka után a tej és tojás vezeti. Jó hír, hogy a gyermekkorban leggyakrabban jelentkező tej- és tojásallergiát a gyermekek később nagy százalékban kinövik. Míg korábban a földimogyoró-allergia leginkább a felnőttek körében okozott gondot, mára egyre többször és egyre fiatalabb korban jelent ez problémát. A hazai igényeket felismerve döntött úgy a SYNLAB, hogy Magyarországon is elérhetővé teszi a gyermek molekuláris étel allergia panelt, melynél a tej, tojás, földimogyoró komponensek vizsgálatát végezzük korszerű eljárással.

A molekuláris allergia vizsgálat előnye, hogy míg a hagyományos módszerekkel csak a teljes fehérje (pl. tej, tojás, mogyoró) szenzibilizáló hatása vizsgálható, addig a komponens alapú, molekuláris allergén specifikus IgE teszt segítségével már az is pontosan kimutatható, hogy az allergén melyik összetevője áll a szenzibilizáció hátterében.

Vizsgált allergénkomponensek (összesen 15 db)
Tej
nBos d4 tehéntej – alfa laktalbumin
Bos d5 tehéntej – béta laktoglobulin
nBos d8 tehéntej – kazein
nBos d6 tehéntej – bovin serum albumin BSA
Tojás
nGal d2 tojás fehérje – ovalbumin
nGal d1 tojásfehérje – ovomucoid
nGal d3 tojásfehérje – conalbumin (ovotransferrin)
nGal d4 tojásfehérje – lizozim
Földimogyoró
rAra h1 – földimogyoró – 7S globulin (vicilin)
rAra h2 – földimogyoró – 2S globulin (prolamin)
rAra h3 – földimogyoró – 11S globulin (cupin)
rAra h6 – földimogyoró – 2S albumin (prolamin)
rAra h8 – földimogyoró – PR-10 fehérje (Bet v1 like)
rAra h9 – földimogyoró – nem specifikus lipid transzfer protein (prolamin)
CCD marker – keresztreagáló szénhidrát determináns

Leletkiadás: 21 munkanap

A vizsgálat ára: 47.000 Ft

További információk a vizsgálatról 


ImuPro Vegetarian teszt

A teszt a vegetáriánusok által kedvelt élelmiszerekben lévő fehérjék és nagy molekulájú szénhidrátok ellen termelődött IgG-típusú ellenanyagok szintjét méri humán szérumból. A vizsgálatot ételintolerancia gyanúja esetén kérik.

Eredményeket befolyásoló tényezők:

Étkezés:
Bár a szigorú éhgyomri mintavétel nem követelmény, a vérvételt megelőző 3 órában lehetőleg ne fogyasszon zsíros ételt!
A vizsgálatot megelőző vélt intolerancia szerinti diéta befolyásolhatja az eredményt.

Gyógyszerek:

  • antihisztamin szedése az eredményt nem befolyásolja
  • szisztémásan alkalmazott glukokortikoidok és egyéb immunszupresszív gyógyszerek alkalmazása befolyásolhatja a vizsgálat eredményét

  A vegetáriánus panel összetevői

Leletkiadás: a minták átvételétől számított 7-10 munkanap

A vizsgálat ára: 42.000 Ft

További információk a vizsgálatról  


Mit is jelent az intolerancia?

A táplálékintoleranciáknak számos oka lehet, amelyek lehetnek nem immun közvetítettek, és immun közvetítettek. Előbbi csoportba tartoznak például az enzim működési zavarok, -amikor az adott enzim minőségi vagy mennyiségi defektusa miatt alakulnak ki a tünetek (pl. laktóz intoleranciában a laktáz enzim) - a különböző tartósítószerek, gyógyszerek által kiváltott intoleranciák, vagy a különböző toxinok által kiváltott intoleranciák. Ételintolerancia paneljeink az immun közvetített táplálékintoleranciák diagnosztikájában nyújtanak segítséget. Ezekben az esetekben a bélfal károsodott áteresztő képessége miatt a részlegesen lebomlott táplálékok (fehérjék, nagy molekulájú szénhidrátok) is a keringésbe jutnak. Ezen anyagok ellen az immunrendszer táplálékspecifikus IgG-típusú ellenanyagokat termel, amelyek az egész szervezetet érintő változatos klinikai tünetek megjelenéséhez vezethetnek. A fokozott áteresztő képesség (áteresztő bél szindróma) kialakulásában több tényező is szerepet játszhat: bélflóra megváltozása, hyperaciditás, egyoldalú táplálkozás, gyógyszeres kezelés, fertőzések, tartósítószerek, alkohol, nikotin, stressz, stb.

Miben más, mint az allergia?

Az allergiával szemben táplálékintolerancia esetén a tünetek nem közvetlenül étkezés után, hanem 12-48 órával később jelentkeznek, és az allergiától eltérően függnek az elfogyasztott étel mennyiségétől is. Ez utóbbi hátterében bélműködési problémák állhatnak, melyeket a nem megfelelő emésztés, valamint a bélfal áteresztő- képességének fokozódása okoz.

Vissza a hírekhez