Cikksorozatunk legújabb részében a vizek mikrobiológiai vizsgálatait mutatjuk be részletesebben.
Vizsgálat és felhasználás szempontjából is különbséget teszünk egyes víz kategóriák között. Megkülönböztetjük az élelmiszer előállításhoz és emberi fogyasztásra szánt ivóvizet, a természetes vizektől, amelyen belül elkülönítjük még a felszíni és felszín alatti vizeket; valamint a mesterséges és természetes fürdővizek is külön csoportba sorolandók.
A vizeket adott követelményrendszer alapján vizsgálják mikrobiológiai és kémiai szempontból.
A 49/2015.(XI.6.) EMMI rendelet alapján kell a Legionella kórokozó vizsgálatát elvégezni a Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekben. Erre az előző cikkünkben külön tértünk ki. Most a Legionellán felül vizsgált mikrobiológiai szennyezőkről teszünk említést.