VIBRIO: újabb veszély a strandon?

A vizes közegben terjedő Vibrio baktérium nemzetségnek több mint 30 faja ismert. Néhányuk súlyos megbetegedéseket okoz emberekben, míg mások inkább állatokat fertőznek meg. A csoport leghírhedtebb képviselője a kolerát okozó Vibrio cholerae, de kevésbé ismert társai is képesek komolyabb egészségügyi problémákat okozni.


A Vibrio parahaemolyticus és Vibrio vulnificus humán patogének. Mindkettő képes súlyos enteritist és bakteriális hasmenést okozni, emellett azonban heveny sebfertőzést is kiválthat. Általában meleg, sós és brakkvizekben (folyótorkolatoknál előforduló édes és sós víz keveréke) találhatók, így egyre gyakrabban jelennek meg a felmelegedő partmenti vizekben is. A Vibriók megjelenéséről és az általuk okozott megbetegedésekről, leginkább az Egyesült Államokban és Japánban lehet hallani, azonban ezek megjelenése nem elképzelhetetlen a hazai gyógyvizekben sem.

Mit kell tudni a Vibrio baktériumokról?

Az elmúlt években több hír is bejárta a világot a Vibrio vulnificus által okozott halálos kimenetelű fertőzésekről. Ám a televíziós riportokban és újságcikkekben előszeretettel csak „húsevő baktérium” -ként emlegetett kórokozó csupán az egyike azoknak a baktériumoknak, amelyek az izomszövet elhalását okozhatják. Ide tartoznak többek között a Staphylococcus aureus, Streptococcus, Klebsiella, E. coli, Clostridium fajok is. A valóságban azonban nem is az izom-, hanem az azt körülvevő kötőszöveteket roncsolja a Vibrio, és nem is maga a baktérium, hanem az általa termelt toxinok. Így alakul ki az ún. nekrotizáló fasciitis, azaz a nagy sebességű szövetelhalás.

A CDC (Centers for Disease Control and Prevention) – az Amerikai Járványügyi Hivatal szerint csupán a legyengült immunrendszerrel – leginkább májbetegségekkel – rendelkező egyének veszélyeztetettek.

A CDC felhívása szerint a legyengült immunrendszerrel és felületi sérüléssel rendelkező emberek ne menjenek meleg, sós vizekbe és ne fogyasszanak ilyen helyről származó nyers tengeri ételt sem.

A Vibriók meleg vízben, elég széles hőmérsékleti skálán érzik jól magukat (20 °C-tól akár 40 °C felett is). Általában a lúgos közeget kedvelik, ezért pH 6.5-9.0 között előfordulhatnak. Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik, hogy számos hazai gyógyvízben is előforduljanak.

A megelőzés egyik kulcsa a tesztelés

A baktériumfertőzés megelőzhető a töltő-ürítő rendszerű medencék megfelelő higiénéjének biztosításával és a medencék vírus- és baktériummentességét ellenőrző folyamatos teszteléssel. Ebben nyújthat segítséget Társaságunk hatósági engedéllyel rendelkező akkreditált vizsgálólaboratóriuma, amely pontos, megbízható méréseket végez. Ezeket az eredményeket a hatóság is elfogadja!Források:

https://www.britannica.com/science/vibrio

https://www.msdmanuals.com/professional/infectious-diseases/gram-negative-bacilli/noncholera-vibrio-infections

https://www.cdc.gov/vibrio/wounds.html

https://waterandhealth.org/disinfect/vibrio-infection-rare-worth-knowing-2/

https://www.webmd.com/a-to-z-guides/news/20190705/faq-what-to-know-about-dangerous_vibrio-bacteriaVissza az érdekességek, aktualitásokhoz