Veszélyes arckrém? Ezekre vigyázzon, amikor szépítkezik!


Gondolta volna, hogy egyes kozmetikumokban található vegyi anyagok tartalmazhatnak olyan összetevőket is, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak? Most kiderül, milyen vegyületekkel érdemes vigyázni a tudósok szerint egy sminktermék kiválasztásakor.


Amikor valaki kozmetikumokat használ, annak számolnia kell azzal, hogy bőre felszívhatja az ezekben található vegyi anyagokat, amelyek így bejuthatnak a véráramba. A szépítkező hölgyek különböző porokat is belélegezhetnek vagy az ajakkészítmények használatkor azokból igen kis mennyiségű adag a szervezetükbe is bejuthat. A sminkben és egyéb kozmetikumokban található vegyi anyagok tartalmazhatnak olyan összetevőket is, amelyek súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak. Nem gondolnánk, de az Egyesült Államokban nincs olyan törvény, amely előírná az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökség (FDA) számára, hogy mit tartalmazhatnak a kozmetikumok és mit nem. 

A kutatók szerint – többek között – olyan problémákat okozhatnak, mint a rák, endokrin zavarok, amelyek befolyásolják a szervezet hormontermelődését valamint fejlődési rendellenességek és neurológiai problémák.Ilyen például az azbesztet is tartalmazó talkumpor. Az 1970-es évek előtt még nem tudták, hogy a talkum (zsírkő) egyes lelőhelyeken azbeszttel lehet szennyezett, amely közismerten rákkeltő anyag. A magyar gyógyszerkönyvben is az áll, hogy „gyógyászati célra nem alkalmazható olyan talkum, amely azbesztet is tartalmazó lelőhelyről származik”, és a gyártó felelős azért, hogy vizsgálattal igazolja a termék azbesztmentességét.

Előfordulhat, hogy a triklozán jelen van bizonyos, nem vényköteles kozmetikumokban is. Egyes gyártók azért keverik hozzá a termékhez, hogy csökkentsék a baktériumokkal való szennyeződés kockázatát. A triklozánt tartalmazó termékek között megtalálhatók fokrémek, szappanok és tusfürdők. Az FDA szerint a magas triklozánszint befolyásolhatja a pajzsmirigyhormonokat és hozzájárulhat az antibiotikum-rezisztencia kialakulásához. Jelenleg azt kutatják, hogy a triklozán - hosszú távon - hatással van-e a bőrrák kialakulására.

Bár egyre több potenciális egészségkárosító hatást írnak a triklozán számlájára, az európai hatóságok még nem tiltották be használatát, de minden kozmetikai terméken fel kell tüntetni, hogy tartalmazza-e vagy sem.

Vannak olyan kozmetikai szemkészítmények amelyek - kis menyiségben ugyan - de ólmot tartalmaznak. Egyes bőrfényesítő szerek pedig higanyt, amely káros a szervezetre. Befolyásolhatja az idegrendszert, vesekárosodást okozhat, és károsíthatja a fejlődő magzatot is. 

A ftalátok olyan vegyületek, amelyeket az ipar elsősorban lágyítószerként alkalmaz, mivel a műanyagok rugalmasságát és élettartamát megnövelik. Egyes ftalátok jelen lehetnek néhány körömlakkban és hajlakkban, valamint számos tisztító- és kozmetikai termék illatában. A ftalátok felboríthatják a hormonegyensúlyt. Egy emlőrákkal foglalkozó jótékonysági szervezet szerint a ftalátok kapcsolatban állhatnak az emlőrákkal. Ennek oka az, hogy az ösztrogénszint bizonyos változásai az emlőrák kialakulásához vezethetnek. 

Figyelnünk kell a parabénekre is amelyeket tartósítószerként használnak sok kozmetikumban. A kozmetikai anyagok cimkéin metilparabénként, propilparabénként, ethylparabénként, vagy csak egyszerűen parabénként vannak feltüntetve. A parabének jelen lehetnek a smink termékekben, hidratálókban, hajápoló termékekben és borotvakrémekben. A parabének a bőrön keresztül juthatnak be a testbe és “utánozzák” az ösztrogént. Bár csak az ösztrogén gyenge formájaként működnek, ez mégis elegendő lehet az emlőrákos sejtek növekedéséhez.

Végül itt van a formaldehid, amely egy kellemetlen, csípős szagú, szobahőmérsékleten gáz formában létező kémiai vegyület.  A formaldehid és a formaldehidet egy bizonyos ideig felszabadító vegyületek jelen vannak a kozmetikumokban, testápolókban, samponokban, tusfürdőkben, körömlakkokban és a hajkiegyenesítő termékekben. A formaldehid allergiás reakciókat, valamint a szem és a légzőrendszer irritációját okozhatja. Néhány laboratóriumi állaton végzett kísérlet összefügésbe hozta e vegyületet a rákkal is.Forrás: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327318.php#list-of-ingredients-to-avoid-and-why


krémek

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz