Terjedhet-e az új típusú koronavírus élelmiszerekkel is?

Terjedhet-e az új típusú koronavírus élelmiszerekkel is?

Napjainkban egyre gyakrabban jelennek meg cikkek arra vonatkozóan, hogy élelmiszerek csomagolásán találtak koronavírus maradványokat.


Az élelmiszerek biztonságával és az egészségbiztonsággal foglalkozó nemzetközi szervezetek egyike sem jelentett még olyan esetet, amelynek fertőzési útvonala élelmiszerhez kötött lett volna. Ezek a hatóságok; a(z) WHO (Egészségügyi Világszervezet), CDC (Amerikai Egyészségügyi Szervezet), EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság), BfR (Német Kockázatelemzési Hivatal) folyamatosan nyomon követik a vírussal kapcsolatos eseteket, de mindegyikük egységesen azt állítja, hogy eddig még nem találtak arra utaló bizonyítékot, hogy a SARS-CoV-2 élelmiszerek útján is terjedne.

A vírus legfőbb fertőzési útvonala a cseppfertőzés, és emberről emberre terjed. Emellett pedig a koronavírusnak élő szervezetre van szüksége az életben maradáshoz. Ugyan az élelmiszerek felületén baktériumok képesek megtelepedni és elszaporodni, nincs arra vonatkozó információ, hogy a SARS-CoV-2 baktériumokat is fertőzne. Az utóbbi időben a koronavírus felületi és aeroszol fertőzési útvonalait is alátámasztották tudományos kutatásokkal. Az ilyen fertőzési esetek száma csekély, mégsem zárható ki. Ezzel összefüggésben az élelmiszer lánc végén, ahol több ember – vagyis potenciális fertőzőforrás – kerül kapcsolatba az élelmiszerekkel, a szennyezés lehetséges. Ezért hangsúlyozzák a világszervezetek a személyes és – ebben az esetben – az élelmiszer higiénia jelentőségét. Ahhoz, hogy kivédjük az „élelmiszerek elszennyeződését” elegendő a megfelelő kézmosás és az általunk fogyasztott élelmiszerek körültekintő tisztítása és előkészítése. Az éttermekben és élelmiszert előállító üzemekben pedig fontos a szigorú higiéniás szabályok és a jó gyakorlat betartása. Mindezzel elkerülhetővé válik egy esetleges fertőzés.

A tapasztalat tehát azt mutatja, hogy az élelmiszereink biztonságosak és fogyaszthatóak, de talán érdemes lehet még egy kicsit több figyelmet fordítani az otthoni előkészítés során a megfelelő tisztításra.

Forrás:

www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/food-and-COVID-19.html
www.efsa.europa.eu/en/news/coronavirus-no-evidence-food-source-or-transmission-route
www.bfr.bund.de/en/can_the_new_type_of_coronavirus_be_transmitted_via_food_and_objects_-244090.html
www.cnbc.com/2020/08/13/who-says-theres-no-evidence-the-coronavirus-is-being-transmitted-by-food.html
www.foodnavigator.com/Article/2020/06/22/Development-of-coronavirus-detection-tools-in-foods-essential-argue-researchersVissza az érdekességek, aktualitásokhoz