Milyen veszélyek fenyegetik az újszülöttet, ha az anyák szennyezett levegőben élnek?

Ha az anyák szennyezett levegőjű környezetben élnek, az befolyásolja az újszülöttek egészségét is – állapította meg a tavaly ősszel napvilágot látott Mount Sinai intézet kutatása, amelyet az Environmental Health Perspectives-ben tettek közzé. 


Ez az első olyan tanulmány, amely megállapítja, hogy a méhbe bejutó – a légszennyezettségből származó – részecskék befolyásolják a pulzusszám (szívfrekvencia) variabilitását, ami az egészségügyi problémák ismert kockázati tényezője. A részecskék hatására csökken az ilyen környezetben megszületett és hat hónapos csecsemők stressz reakciója – állapították meg.

A Mount Sinai kutatói 237 bostoni anyát és csecsemőt tanulmányoztak, és műholdas, valamint légszennyezettségi adatokat is felhasználtak a légszennyezettség meghatározására az anyák terhessége alatt. A légszennyezettség szintje egyébként hasonló volt az USA lakossága által tapasztalt általános szintekhez. A hat hónapos csecsemők pulzusszámának és légzésének tanulmányozásával a kutatók megállapították, hogy minél magasabb az anyák terhesség alatti légszennyezésnek való kitettsége, annál kevésbé változik a csecsemő szívfrekvenciája. 

Márpedig a szívfrekvencia és annak a stresszre való normális reagálásra elengedhetetlen a szív- és érrendszeri, légző-, és emésztőrendszerek optimális működésének fenntartásához, de központi szerepet játszik az érzelmi jólét és a stressznek ellenálló képesség kialakulásában is. Ha tehát a szennyezett levegő apró részecskéi „lefojtják” a szívfrekvenciának a stresszre való normális reagálását, az komoly kockázati tényező a babák számára a későbbi életük szempontjából. Az idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek vizsgálatai során a levegőszennyezésnek a pulzusszám variabilitására gyakorolt negatív hatásáról korábban már kimutatták, hogy olyan orvosi és pszichológiai állapotokhoz vezethetnek, mint a szívbetegség, az asztma, a különböző allergiák, valamint a hangulati vagy viselkedési rendellenességek. 

Most, hogy az összefüggés ismertté vált, komoly egyéni és politikai szintű intézkedéseket kellene tenni, hogy a terhes anyák lehetőleg ne szennyezett levegőjű környezetben hordják ki a magzatokat – állapította meg a tanulmány első szerzője, Whitney Cowell, Ph.D., az Icahn Orvostudományi Iskola kutatója. 


Források

https://medicalxpress.com/news/2019-10-prenatal-air-pollution-exposure-linked.html

https://www.mountsinai.org/about/newsroom/2019/study-links-prenatal-exposure-to-air-pollution-to-negative-impact-on-infants-heart-rate-response-to-stressVissza az érdekességek, aktualitásokhoz