Svájci tapasztalat, pontosság, humánus megközelítés – ez a Swiss Clinic

Az ország egyik legnagyobb foglalkozás-egészségügyi szolgáltatója a Swiss Clinic, mely jelenleg közel 200 000 munkavállaló foglalkozás-egészségügyi ellátását végzi. Beszélgetőpartneremtől, dr. Deutsch Norberttől, a Swiss Clinic orvos igazgatójától elsőként az iránt érdeklődtem, hogy melyek a foglalkozás-egészségügy fő feladatai.


A Munkavédelmi törvény alapján a foglalkozás-egészségügynek alapvetően prevenciós feladata van, így a munkavállalók munkaköri alkalmassági vizsgálatainak elvégzése. Ezekkel a vizsgálatokkal megállapítjuk, hogy az adott munkakörben a munkavállaló egészségi állapota és a munkakör egészségkárosító kockázatai összeilleszthetők-e vagy sem. Amennyiben nem, mi vagyunk azok, akik a munkáltatóval közöljük, hogy munkakör-változtatásra van szükség, vagy épp indokolt a munkahelyváltás. Országos szinten (az ország legalább 250 pontján) végezzük orvosainkon és orvospartnereinken keresztül ennek a közel 200 000 embernek a foglalkozás-egészségügyi ellátását.


Nyilván az eltelt évtizedek megfeszített munkájának köszönhető az, hogy ennyi orvossal, illetve munkavállalóval vannak kapcsolatban.

Alapító tulajdonosaink az alapellátásban tevékenykedő orvos házaspár, akik közel 20 évvel ezelőtt döntöttek úgy, hogy belevágnak egy alapellátói hálózat létrehozásába. Ehhez nyertek meg cégeket, és őket ellátó orvosokat a főváros mellett szerte az országban. Ennek a szerves, organikus fejlődésnek lett az eredménye, hogy az üzemegészségügy területén piacvezetővé vált a cég, az ellátott munkavállalói létszámot tekintve. Az alapellátásban szerzett tapasztalatok és a vállalati igények vezettek oda, hogy egyéb szakmák egészségügyi ellátását is meg kellett szerveznünk, és ennek a szintén folyamatos fejlődésnek az eredményeként jutottunk ma oda, hogy a város 2 pontján komoly egészségközponttal rendelkezünk, ahol kb. 25-30 szakma ellátását tudjuk biztosítani, elsősorban magánügyfelek számára.


Swiss Clinic
Több kapcsolódási pontja is van a két cégnek, ezek egyike a foglalkozás-egészségügyi monitorozást végző BEM-labor, mely bizonyos vegyi anyagok bomlástermékét vizsgálja vizeletben vagy vérben, így segítve az Önök munkáját.

Labordiagnosztika terén közel 10 éve kezdtük meg az együttműködést az azóta a SYNLAB-ba beolvadt Centrum-Labbal. A foglalkozás-egészségügyet érintően 2,5 éve kötöttük meg a szerződést a SYNLAB BEM Laboratóriumával. Döntésünkben szerepet játszott a SYNLAB nemzetközi elismertsége, a meggyőző technikai fejlődés, az időközben megszerzett szükséges akkreditációk, valamint a szerződésben vállalt mintaanyag begyűjtése és szállítása.


Mondhatjuk, hogy jó az együttműködés a két cég között?

Természetesen, persze minden kapcsolatban, így ebben az együttműködésben is vannak nehézségek, de azt tudom mondani, hogy ezeket a megfelelő kapcsolattartói szinteken folyamatosan tudjuk egyeztetni. Rugalmasságot és szakmaiságot tapasztalunk a SYNLAB részéről, ráadásul nagyon szimpatikus, hogy ez utóbbit részesítik előnyben. Számunkra is meglepő módon rögtön elfogadta például a laborvezető úr a cégünk részéről elhangzó szakmai indokokat, és nem rukkolt elő semmilyen üzleti vagy gazdasági, kényelmi szemponttal. Ez számunkra nagyon rokonszenves volt és meg is alapozta a jó munkakapcsolatunkat a BEM-labor vezetőjével, dr. Csay Tamással.


Igen, a SYNLAB elkötelezett a szakmaiság és az ügyfélközpontúság mellett, öröm, ha ezt a partnerek a hétköznapokban is így érzik. Pláne azért, mert ez a szakmai terület egyre fontosabbá válik, de miért van ez így?

A világban a lakosság és bizonyos munkavállalók is egyre több kemikáliának vannak kitéve, melyeknek rövid vagy hosszú távon mérhető egészségkárosító hatásai vannak. Ugyanakkor ezeknek az ártalmas tényezőknek a felderítése is egyre inkább halad előre, emiatt az idevonatkozó szabályok is állandóan változnak, átalakulnak, szigorodnak. Ennek köszönhető, hogy úgy tűnik, az uniós irányelvek is hamarosan változnak, ami magával hozza a hazai jogszabályok változását is.


Az európai irányelvek változása, a várható jogszabályi szigorítás lehet, hogy még átfogóbb együttműködésre ösztönzi a két céget?

Amennyiben sor kerül a jogszabály-módosításra mindenképp. Nyilván a SYNLAB oldaláról is követik a szakemberek ezeket a változásokat, melyek számukra is feladatot jelentenek, például adott esetben a méréseiken pontosításokat kell végrehajtani, reagensek, gépi beállítások tekintetében is lehetnek tennivalók, illetve, hogy éppen más bomlástermék mérését kell bevezetni. És az esetleges jogszabályi változások feladatot jelentenek nekünk is, hiszen tájékoztatást kell adnunk mind az orvosaink, mind az általunk ellátott munkavállók és munkaadók felé, hogy a kémiai kockázatértékelések átvezetésre kerüljenek azokban az esetekben, amikor a határértékek szigorodnak. Ez ugyanis azzal jár, hogy a munkaadónak sok esetben csökkentenie kell a munkavállalók expozícióját, kitettségét a vegyi anyagokkal szemben.


Swiss Clinic
Talán ez az állandó változás okozza, hogy a Swiss Clinic jövőképében ott van a fejlődés továbbra is.

Igen és ez független a SYNLAB és ezen belül BEM-laborhoz fűződő kapcsolatunktól. Számunkra, mint szakmai alapon működő szolgáltató számára a magánegészségügyi tevékenységünk hangsúlyos része, hogy precízen és a szakmai előírásokat messzemenőkig betartva működjünk. Ezért természetes, hogy a beszállítóink felé is ilyen minőségügyi követelményeket támasztva végezzük az ellátásokat. Ebben a SYNLAB kiváló partner, melyet igazol a megfelelő minőségű hozzáállásuk, illetve az általuk biztosított megfelelő minőségi követelmények.


A csepeli Központi Laboratóriumba költözés is jó alkalom volt a SYNLAB számára e téren is a továbbfejlődésre, portfólióbővítésre.

Nyilvánvalóan, ha új cégekkel kötünk szerződést, vagy amikor új vegyi anyagok kerülnek fel a monitorozásra váró palettára, ez konkrétan is bővíteni fogja a már meglévő együttműködést. Ám ettől függetlenül is tervez változtatásokat, szakmai fejlődést a Swiss Clinic. Készülünk a vállalati egészségügyi programjaink szélesítésére, ami különböző prevenciós tevékenységeket is jelent amellett, hogy a klinikáink révén lehetősége van a munkavállalóknak vagy a biztosított magánszemélyeknek arra, hogy különböző szűrővizsgálatokon, vagy gyógyító ellátásban részesüljenek a Swiss Medical egyéb telephelyein. E terv megvalósulásának része lesz egy további járóbeteg-klinika megnyitása 2020 közepére Újbudán. Így a Swiss Prémium Egészségközpont elérhető lesz nemcsak Pesten a Váci úton és a Nagyenyed utcában, de Budán is, ahol a foglalkozás-egészségügyi szakellátás mellett elsősorban járóbeteg-ellátást működtetünk széles spektrumon. A járóbeteg-ellátó szakmák bővítését célzó kapacitásbővítés mellett természetesen az új lokációban is elérhetőek lesznek a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásaink is, így az alapellátáshoz való hozzáférést is bővítjük a munkavállalók számára.


Dr. Deutsch Norbert

Dr. Deutsch Norbert
a Swiss Clinic orvos igazgatója


LEGYEN ÖN IS A SYNLAB PARTNERE!

A SYNLAB Budapesti Központi Analitikai Laboratóriumának munkatársai vizeletből és vérből vett minták alapján végzik megrendelésre a biológiai expozíciós hatásmutatók (BEM) vizsgálatát a hatályos munkaegészségügyi jogszabályok alapján (25/2000. (IX. 30.) EüM-SzCsM együttes rendelet).

Vizsgálataink: foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok (oldószermaradványok, fémexpozíció stb.)

Forduljon bizalommal kérdéseivel, ajánlatkérésével munkatársainkhoz a SYNLAB telephelyein:

  • Budapest
  • Békéscsaba
  • Eger
  • Kaposvár
  • Kecskemét
  • Nyíregyháza
  • Zalaegerszeg


További részletek  


Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz