Mit és hogy tesztel környezetanalitikai üzletágunk?

Mit és hogy tesztel környezetanalitikai üzletágunk?

A most útjára induló cikksorozatunk segítségével az érdeklődő betekintést nyerhet abba, hogy milyen tesztekkel dolgozik a SYNLAB Hungary Kft. környezetanalitikai üzletága. Az eligazodást, a legmegfelelőbb vizsgálat kiválasztását segítő első cikkünkben a napjainkban igencsak felértékelődött környezethigiéniai tesztekről olvashatnak bővebben.


A környezethigiénia fontossága

Ma a hatályos rendeletek alapján forgalomba csak biztonságos étel kerülhet. Ezért az élelmiszergyártásban biztosítani kell a megfelelő higiéniát és az ezek fenntartását biztosító előírások betartását, ezzel segítve az ételmérgezések és az élelmiszer eredetű megbetegedések elkerülését, megelőzését.

A 4/1998 (XI.11.) EüM rendelet iránymutatás ad arra, hogyan és milyen szempontok alapján kell vizsgálni:

  • az élelmiszerrel kapcsolatos tevékenység alkalmával használt berendezéseket és felszereléseket
  • az élelmiszerrel közvetlenül érintkező munkafelületeket, csomagolóanyagokat
  • és az ezekkel kapcsolatos tevékenységet folytató személyek tisztaságát

Az előírt tisztítási és fertőtlenítési folyamatok fő feladata, hogy az érintett felületek ne tartalmazzanak minősített kórokozót, olyan mikroorganizmust, amely az Enterobacteriaceae családba tartozik, sem Enterococcus faecalist, sarjadzó- vagy fonalas gombát. Az EüM rendelet emellett azokat a mikroorganizmusokat is felsorolja, amelyek nem lehetnek jelen az élelmiszerekkel közvetlenül kapcsolatba kerülő felszíneken, eszközökön, személyeken. No, de milyen, mintavételezéssel ellenőrizhető, előállítási és feldolgozási környezetre vonatkozó vizsgálatok végezhetők?

Társaságunk többféle környezethigiéniai vizsgálatot végez

Felülethigiéniai vizsgálat

Célja: felmérni a mikrobiológiai szennyezettség mértékét. Vizsgálatára az MSZ EN ISO 18593-2018-as magyar szabvány értelmében az alábbi módszerek alkalmazhatók:

  • kontakt lemez
  • pálcás törlés
  • tamponos törlés
Kontaktlemez:

egyszerűen és célzottan, ám kizárólag egyenes felületen alkalmazható módszer. A különböző formájú és méretű kontaktlemezek rugalmasan alkalmazhatók a mintázni kívánt felület adottságainak megfelelően. (A kontaktlemez az az eszköz, amelyen táptalaj van és könnyen ráhelyezhető felületekre.)

A mintavétel lényege: mivel maga a táptalaj érintkezik a vizsgálandó felülettel, így akár adott minta – pl. csomagolóanyag vagy munkaruházat - vizsgálatára is alkalmas. Később pedig automatikusan inkubálható, nincs szükség köztes lépések elvégzésére.

A vizsgálat menete: A reprezentatív mintavételhez a kontaktlemezt mozgatás nélkül enyhe nyomással kell a mintázandó felületre lenyomva tartani rövid ideig (pl. 10 mp). A beszerzés során a vizsgált mikroorganizmusnak megfelelő táptalajjal választható a kontakt lemez, ami tovább könnyíti a vizsgáló laboratórium munkáját. Így a célzottan vett minta a laborba érkezést követően inkubálható és az inkubációs idő leteltével a baktérium- és/vagy gombatelepek számolhatók is. Hátránya azonban, hogy kvalitatív értékelésre nem alkalmazható, valamint hogy kizárólag sima, egyenes felületeken használható. Nehezen elérhető és nagy felületek vizsgálatára nem alkalmas.

Pálcás módszer:

leginkább nehezen elérhető helyeken alkalmazható

Lényege: A mintavételi eszköz (egy steril műanyag vagy fapálca végén található vattagombóccal) kapható nedves (pufferoldattal ellátott), illetve száraz kiszerelésben. Amennyiben nedves felületet kell mintázni a száraz pálca, míg száraz felület mintázása esetében a nedves pálca használata ajánlott.

A baktériumok és gombák tenyészthetősége szempontjából fontos a nedves közeg. Az eredményszámításokhoz szükséges tudni a mintázott felület hozzávetőleges méretét, amit érdemes feltüntetni a mintavételi jegyzőkönyvön is. Ezt a mintafajtát a laboratóriumi feldolgozásáig hűtve tárolják, majd a nedves pálcás mintákat kiindulási oldatnak használva mintázzák.

A száraz pálcák esetében puffer oldat hozzáadásával kell kezdeni a munkafolyamatokat. A várható „szennyezettség” függvényében decimális (1:10) hígítási sort készítenek és ezekből tenyésztik ki a vizsgálandó baktériumokat, gombákat. A hígított oldatokat táptalajra vagy üres Petri-csészébe pipettázzák, amit ezután öntenek fel táptalajjal és annak megszilárdulását követően, illetve miután a kész táptalaj kellőképpen beszívta a rápipettázott oldatot, inkubálják. a kitenyészteni kívánt mikroorganizmusnak megfelelő hőmérsékleten és inkubációs ideig. Amint az inkubációs idő letelt a táptalajos lemezeket eltávolítják az inkubátorból és a rajta megjelent telepeket megvizsgálják. Végül morfológiájuk alapján a szakképzett és gyakorlattal rendelkező validálók leszámolják a tipikus telepeket és az eredményeket a mintázott felületre viszonyítva közlik vizsgálati jegyzőkönyv formájában.

Szivacsos mintavétel:
a nagyobb felületek mintázására használható. Egy steril szivaccsal kell elvégezni a mintavételt, amit puffer oldattal felitatva vagy szárazon alkalmazunk.
Levegőhigiéniai vizsgálat

Célja a levegő mikroorganizmusainak vagy a belőlük származó komponenseknek (így baktériumok, actynomicetesek, gombák, protozoák, algák és vírusok) kimutatása. Ezek akár allergiás vagy toxikus reakciót is kiválthatnak függetlenül attól, hogy aktív vagy passzív állapotban vannak-e. Az úgynevezett volumetrikus módszer során erre alkalmas készülékkel és tápközeggel mintázzuk a beszívott levegőt. Ez a módszer csak beltéri levegő mintázására alkalmas.

A levegő vizsgálata során a munkafolyamatokra és a körülményekre való tekintettel kell a mintavételt megtervezni. Amennyiben aeroszol- illetve légszennyezés feltételezhető, a mintavételt a megfelelő helyeken és időpontokban kell elvégezni. Minden esetben hasznos egy mintavételi terv készítése.

Levegővizsgálatkor figyelembe kell venni számos környezeti tényezőt is. Reprezentatív minták esetén fontos a levegő hőmérséklete és páratartalma is, mivel az ezekben történő változás nagyban befolyásolja az eredményeket.

A laboratóriumi vizsgálatok a továbbiakban a mintavevő rendszertől függenek, de lényegében hasonlatosak a felület higiéniai eljárásokhoz. A különböző módszerekkel levegőből kiszűrt mikroorganizmusokat táptalajra juttatják és inkubálást követően leszámolják a tipikus telepeket.

Személyi higiénia vizsgálat

A személyi higiéniai vizsgálat alkalmával az élelmiszerekkel érintkező dolgozók kezét szokás vizsgálni vagy kontakt lemezes módszerrel – vagyis a kezet megfelelő táptalajhoz érintve, vagy tamponos törléssel. A minta feldolgozása ebben az esetben is megegyezik a fent említettekkel.

  A környezethigiéniai vizsgálatok részeként a SYNLAB Hungary Kft. portfóliójában a felülethigiéniai, a levegő tisztasági vizsgálatokat biztosító tesztek találhatók meg.

Bővebb információ, ajánlatkérés

környezetanalitika

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz