Legionella mikroszkóp alatt

Legionella mikroszkóp alatt

A Legionella pneumophila baktériumot először 1977-ben azonosították az Egyesült Államokban, ahol tömeges megbetegedést tapasztaltak egy kongresszusi központban, az Amerikai Légiósok számára szervezett rendezvényen. Innen kapta a nevét a legionárius betegség és annak okozója a Legionella.

Ezután is okozott tömeges megbetegedéseket a baktérium, amelyet a nem megfelelően karbantartott mesterséges vízrendszerekkel hoztak összefüggésbe, mint például hűtőtornyok, légkondicionálók és ipari hűtővizek.


De mi is az a Legionella és hogyan fertőz?

A Legionellák humán patogén baktériumok és már több mint 50 fajukat különítették el. Közülük a legsúlyosabb megbetegedést az L. pneumophila okozza. 16 szerovariánsa ismert, amelyek közül az 1-es a legveszélyesebb. Ez a baktérium csoport felelős a legionellózisért, amely a Legionellák által okozott légúti megbetegedések gyűjtőneve. Két fő formája: a legionárius betegség, ami tüdőgyulladással jár, a Pontiac-láz pedig enyhébb lefolyású, influenza-szerű tüneteket okoz. A Legionellák előfordulnak talajban és vízben is. Az általuk okozott betegség nem terjed emberről emberre és a Legionellával fertőzött személy nem minden esetben mutat tüneteket. A levegőbe került vízcseppek belélegzése révén fertőz.

A Legionella baktériumok 20-50°C szaporodnak, de 60°C felett elpusztulnak. Szaporodásukhoz különböző tápanyagokat igényelnek, amelyeket a vízrendszerekben megtalálható algák, amőbák és egyéb baktériumok, valamint a vezetékrendszerben kiülepedő anyagok, vagy korróziós termékek biztosítanak számukra. Az így képződő biofilm a felületnövelő lerakódásokkal -üledék, iszap, vízkő és rozsda- együtt hozzájárul a Legionella baktériumok megtapadásához.

Mik az előírások a Legionella-kockázatra vonatkozóan?

A Legionella-kockázatbecslést minden olyan közforgalmú létesítményben el kell végezni, ahol a 20-50 °C közötti hőmérsékletű víz vagy olyan berendezések és rendszerek vannak, amelyek ilyen hőmérsékletű vizet használnak és a működés során aeroszol képződés lehetséges. Olyan létesítmények például, ahol található nagy kiterjedésű ivóvíz- vagy melegvíz hálózat, hűtőtornyok, meleg vizű medencék esetleg nagynyomású tisztítók, szökőkutak, párásítók. De Legionella-kockázat szempontjából kiemelt jelentőségűek a fogászati rendelők is.

A Legionella fertőzés szempontjából kockázatot jelentő létesítmény üzemeltetője vagy tulajdonosa felelős az adott rendszer kockázatértékelésének elvégzéséért, és a megfelelő szabályozó intézkedések szükség szerinti alkalmazásáért. Ezért ajánlott megelőzési, ellenőrzési és szabályozási programot kidolgozni.

Éves működési és részletes karbantartási tervet kell készíteni, amely magában foglalja az üzembe helyezési, az üzem szüneteltetési és üzembe visszahelyezési eljárásokat, a vízvizsgálatok, az ellenőrzések, a monitorozások, a fertőtlenítések, a tisztítások időpontjait és helyszíneit is. Minden vízrendszerben rendszeresen ellenőrizni kell a vízhőmérsékletet, a rendszer általános állapotát és tisztaságát, a vízigényt és a vízhasználatot.

A Legionella fertőzési kockázatot jelentő létesítményekben kötelező a monitoring vizsgálatok elvégzése, amely a 49/2015 (XI.6) EMMI rendelet szerint tartalmazza a használati melegvízrendszerek esetén hőmérsékletmérést havonta és Legionella-csíraszám meghatározást évente egyszer. Közfürdők esetében a Legionella-csíraszám meghatározást medence vízben havonta – 3 hónapig, és 3 negatív eredmény esetén a mérési gyakoriság negyedévesre csökkenthető -, szűrt víz esetében negyedévente kell elvégezni. Nedves hűtőtornyok esetében a Legionella-csíraszám meghatározást és a 22°C-on történő telepszámlálást havonta kell elvégezni – de a Legionella vizsgálatok gyakorisága itt is negyedévesre csökkenthető 3 egymást követő negatív eredmény esetén.

Mi is történik a laboratóriumban?

A helyszínen vett mintákat a laboratóriumba szállítják, ahol feldolgozásra kerülnek. A savas kezelésen átesett vízmintákat membránszűrőn leszűrik, majd a filtereket a Legionella növekedésének kedvező anyagokat tartalmazó táptalajra helyezik és a baktérium növekedésének kedvező hőmérsékleten inkubálják. A mintákat az inkubálás több napján ellenőrzik és ha szükséges a háttérflóra szennyezettsége vagy a magas Legionella szám miatt ismétlik a tesztet. Az teljes inkubációs idő letelte után szakképzett validáló kollégáink további tenyésztési vizsgálattal bizonyosodnak meg a Legionella jelenlétéről, majd validálják az eredményt.

A jegyzőkönyvben a vizsgált minta mennyiségére vonatkoztatott „telepképző egység” számát közöljük. A 49/2015 (XI.6) EMMI rendeletben foglaltak szerint kell értékelni a kapott eredményeket. Különböző közegekre más a megengedett határérték.

A SYNLAB Hungary Kft. Víz- és Élelmiszervizsgáló Laboratóriumának portfóliójában megtalálja Legionella vizsgálatra vonatkozó tesztjeinket, mindenféle víztípusra. Szakképzett kollégáink rendelkezésére állnak akkreditált mintavétellel és akkreditált Legionella vizsgálatokkal is.

Ajánlatkérés

környezetanalitika

Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz