Fókuszban a felülethigiénia

A felülethigiénia jelentősége napjainkban nagyobb, mint valaha. Az új típusú koronavírus-járvány miatt a minket körülvevő tárgyak tisztán tartása és fertőtlenítése kiemelt szerepet kap.


A SARS-CoV-2 elnevezésű vírus okozza a jelenlegi, világméretű COVID-19 járványt. A megbetegedések csökkentése érdekében számos kutató dolgozik azon, hogy az új koronavírus tulajdonságait a legrészeletesebben megismerjék. Elsődleges szempont a vírus terjedési útvonalainak feltérképezése. Az már a fertőzések korai szakaszában kiderült, hogy a SARS-CoV-2 főleg légúti váladék és cseppfertőzés útján terjed, de vannak arra irányuló vizsgálatok is, amelyek szerint az ürülékkel és vizelettel is képes fertőzni. Ezek eredményei azt mutatják, hogy ürülékben órákig, vizeletben pedig napokig is képes életben maradni a vírus.


És mi a helyzet a felületekkel?

Nem nehéz elképzelni, hogy a levegőben keringő fertőző légúti váladékból származó cseppek idővel lehullanak a hozzájuk közel eső felületekre és egy óvatlan pillanatban más tárgyakra vagy éppen a kezünkre tapadhatnak. Felület szennyezés létrejöhet úgy is, hogy egy beteg személy nem megfelelő kézmosást követően vírussal fertőzött kezével megérint egy tárgyat. Ha a szennyezett kezünkkel arcunkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz vagy esetleg ajkunkhoz érünk kialakulhat a fertőzöttség. A járványokkal és betegségekkel foglalkozó szervezetek egyike sem jelentett még olyan esetet, amely kontakt fertőzéssel alakult ki, de a terjedés ilyenfajta lehetősége nem zárható ki.

A SARS-CoV-2 különböző felületeken eltérő ideig marad aktív és fertőzőképes. Erre vonatkozóan végzett vizsgálatokat Neeltje van Doremalen (a hamiltoni National Institute of Allergy and Infectious Diseases, kutatója) és munkatársai. A kutatási eredmények alapján megállapítható, hogy a SARS-CoV-2 aeroszolokban életképes marad akár 3 órán keresztül is, műanyag és rozsdamentes acél felületeken 2-3 napig is. A vizsgálat során kiderült, hogy kartonpapíron 24 órán át, míg réz felületeken csupán 4 órán át képes fertőzni a vírus a szennyezést követően. Hozzá kell tennünk, hogy a SARS-CoV-2 kontakt fertőzés számos környezeti tényezőtől is függ. Számít, hogy hány fertőző vírus van jelen a felületen, valamint a levegő hőmérséklete és páratartalma is.


Mit tehetünk a fertőzési kockázat csökkentéséért?

Számos cikk jelent meg arról is, hogy szabad (emberi testen kívüli) környezetben a SARS-CoV-2 életképessége látványosan és gyors ütemben csökken. Mindemellett pedig a hétköznapi fertőtlenítő és tisztítószerek is hatékonynak bizonyulnak a koronavírus (emellett pedig más vírusok és baktériumok) inaktívvá tételében. Az alkohol-, illetve klórtartalmú fertőtlenítőszerek, valamint a zsíroldó hatású szerek hatékonyan bontják a vírus külső lipidburkát, ezzel hatástalanítva a vírust. A Nemzeti Népegészségügyi Központ azonban hangsúlyozza, hogy „vásárlás alkalmával mindig ellenőrizzük a kiválasztott termékeket, hogy azok a vírusok elpusztítására alkalmasak-e. A baktericid, vagyis baktériumok elleni fertőtlenítő szerek hatása bizonytalan a vírusok ellen, ezért ezen termékek felhasználása téves biztonságérzetet kelthet”.


Folyamatos ellenőrzés egyenlő egészséges munkakörnyezet

Miközben a kutatók azt próbálják kitalálni, hogy hol és hogyan fertőz a SARS-CoV-2, a hétköznapi emberek, munkáltatók, munkavállalók csupán annyit szeretnének tudni, hogy az általuk – illetve dolgozóik és vendégeik által – használt felületek biztonságosak-e. Erre a kérdésre jelenleg nincs egyszerű válasz. Azonban a SYNLAB megoldást kínál a felület higiénia ellenőrzésének problémájára. Most nagy jelentősége van az eddig alkalmazott takarítási és fertőtlenítési módszerek hatékonysági felülvizsgálatának. A felületek tisztasága kizárólag laboratóriumi módszerekkel mérhető, aminek érdekében elengedhetetlen az időszakosan ismétlődő mintavétel. Csak a folyamatos ellenőrzés lehet az alapja az egészséges munkakörnyezet biztosításának.

Összegzésként elmondható tehát hogy egyre szélesebb körű az új típusú koronavírusra vonatkozó tudományos kutatások listája, azonban még mindig akadnak megválaszolatlan kérdések a COVID-19-cel kapcsolatban. Magunk és embertársaink védelme érdekében továbbra is fontos, hogy megfelelő személyes higiéniát gyakoroljunk és a fertőzés szempontjából kritikusnak mondható – sok ember által használt és érintett – felületeket megfelelő rendszerességgel fertőtlenítsük.Források:

https://www.ifh-homehygiene.org/covid-19-advice

https://www.news-medical.net/news/20200514/Research-reveals-how-long-SARS-CoV-2-survives-on-surfaces-in-feces-and-urine.aspx

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7201236/

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

https://www.hpnonline.com/infection-prevention/article/21129986/studies-analyze-how-long-covid19-lives-on-surfaces

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/615-milyen-fertotlenitoszert-valasszunk-a-koronavirus-elleni-vedekezeshez-mire-figyeljunk-a-fertotlenitoszerek-vasarlasakor

https://undark.org/2020/05/11/covid-19-surface-tests/

https://www.smithsonianmag.com/innovation/how-accurate-are-tests-to-detect-coronavirus-on-surfaces-180974885/Vissza az érdekességek, aktualitásokhoz