A COVID-19 után Legionella?

Hazánkban a járványügyi helyzet miatt a kormány 2020 márciusában elrendelte az iskolák, a vendéglátóhelyek, közfürdők és irodák ideiglenes bezárását. A korlátozás eltörlése, enyhítése után a közintézmények, közoktatási intézmények (óvodák, bölcsődék és iskolák), bevásárlóközpontok, kereskedelmi szálláshelyek és azok wellness-részlegei, szolgáltató- és munkahelyek újranyitása fokozott Legionella-fertőzési kockázatot jelenthet.


Mi az a Legionella?

Olyan vízrendszerben megtelepedő baktérium, amely elsősorban a tüdőt károsítja a COVID-19-hez hasonlóan. Ahogy az új koronavírus megbetegedés esetében, úgy itt is az idősek, valamint a krónikus alapbetegséggel élők vagy legyengült immunállapotú emberek a legveszélyeztetettebbek. A Legionella betegség antibiotikummal sikeresen gyógyítható, emberről emberre nem terjed, de súlyos tüdőgyulladást, legvégső esetben halált is okozhat. A két légúti kórokozó együttes fertőzése esetén valószínűsíthető a súlyosabb tünetek megjelenése.


Hol jelenhet meg a fertőzés?

A Legionella-fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekinthető minden olyan épített vízrendszer, ahol együttesen adottak az alábbi feltételek:

  • a rendszerben 20-50 °C közötti víz van
  • a rendszerben fennáll a pangó vízterek kialakulásának veszélye
  • a rendszer használata során vízpermet (aeroszol) képződik.


A Nemzeti Népegészségügyi Központ Legionella-fertőzéssel kapcsolatos tájékoztatója felhívja a figyelmet arra, hogy „a járványhelyzet miatt használaton kívül levő épületek vízhálózata, illetve az üzemen kívül levő hűtőtornyok is kockázatot jelenthetnek. Fertőzést a baktériummal szennyezett vízpermet (aeroszol) belégzése okoz, amely zuhanyzáskor, a csapok megnyitásakor, WC öblítéskor, vagy a hűtőtornyok működése során keletkezik. Így az üzemszünet után újraindított rendszereknél erre is figyelmet kell fordítani”.
(A Legionella által okozott fertőzési kockázatot jelentő közegekre, létesítményekre vonatkozó közegészségügyi előírásokat a 49/2015.(XI.6.) EMMI rendelet írja elő.)


Forrás:

https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/635-legionella-fertozes-kockazata-a-jarvanyhelyzet-alatt-hosszabb-ideig-nem-hasznalt-epuletekbenVissza az érdekességek, aktualitásokhoz